Ανοιχτοί στον διάλογο οι Ευρωπαίοι, εν αναμονή του σήματος από Μέρκελ και Ολάντ

0
5
Ανοιχτοί στον διάλογο οι Ευρωπαίοι εν αναμονή του σήματος από Μέρκελ και Ολάντ

Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου φαίνεται ότι εισακούστηκε στην Ευρώπη, με αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, όχι βέβαια άνευ όρων και περιμένοντας ταυτόχρονα και τα σήματα που λάβουν μετά από τη σημερινή συνάντηση της Α. Μέρκερλ με τον Φ. Ολάντ στο Παρίσι.

Σαπέν:  «Ανοιχτός ο διάλογος και για το χρέος – Περιμένουμε τον Τσίπρα»

Πρώτος άνοιξε την πόρτα του διαλόγου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 τόνισε ότι το «νήμα του διαλόγου κρατείται γερά».

«Το βάρος του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα είναι υπερβολικά υψηλό για την Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει. Υπάρχουν διάφορες εκφράσεις, (…) θα μπορούσαμε να το αναδιαρθρώσουμε, να το ελαφρύνουμε, να το επιμηκύνουμε χρονικά και αυτή είναι η πρόταση που η Γαλλία έχει βάλει επάνω στο τραπέζι και επ’ αυτού θα μπορέσουμε να συζητήσουμε», είπε ο κ. Σαπέν, ενώ σε ερώτηση για το αν το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα σημαίνει και αυτομάτως έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απάντησε:

«Προηγουμένως είχα πει ότι το «ΟΧΙ» κυοφορούσε κινδύνους. Δεν υπάρχει όμως καμία αυτόματη σχέση, ούτε και για το ότι αυτομάτως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Το να δούμε εάν παραμένει ή εάν βγαίνει εξαρτάται από την ποιότητα των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν. Άλλωστε ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει. Είναι θέμα σεβασμού που οφείλουμε στην ψήφο των Ελλήνων. Ανήκει τώρα στον πρωθυπουργό να κάνει προτάσεις».

Επιβεβαίωσε δε όντως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ολάντ και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχαν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και κατέθεσαν πρόταση που δεν απορρίφθηκε από την Αθήνα.

«Δουλέψαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ολάντ, εγώ ο ίδιος με τον πρόεδρο Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, με την ΕΚΤ, με τους Έλληνες, σε πρόταση που ήταν και πρόταση της Γαλλίας. Αυτή η πρόταση δεν έχει απορριφθεί. Απορρίφθηκε η προηγούμενη. Υπάρχει ήδη στο τραπέζι η βάση για ένα διάλογο, ανήκει όμως στην Ελλάδα να μας αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά αυτόν το διάλογο και ότι ξέρει, ότι μπορεί να παραμείνει στο ευρώ (…) Εάν η Ελλάδα υποβάλει σταθερές και σοβαρές προτάσεις και εάν από τη μεριά μας, όπως η Γαλλία έχει προτείνει, λάβουμε υπόψη το βάρος του χρέους και ενεργήσουμε ώστε τα πρώτα χρόνια ελαφρυνθεί επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανακάμψει, τότε θα έχουμε μια στέρεη βάση. Το νήμα του διαλόγου κρατείται γερά και κρατείται από τη Γαλλία από τη μια πλευρά», είπε.

Κάμερον: ««Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής μας ασφάλειας»

«Ο ελληνικός λαός εξέφρασε μια αποφασιστική γνώμη στο δημοψήφισμα. Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στην ελληνική οικονομική κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον μετά την επικράτηση του «ΟΧΙ» και πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής μας ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας. Έχουμε ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε άλλη συνεδρίαση για να εξεταστούν τα σχέδια αυτά υπό το φως του αποτελέσματος».

Φάιμαν: «Να σεβαστούμε το αποτέλεσμα -Να καταθέσει άμεσα προτάσεις η Ελλάδα»

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν από την πλευρά του τόνισε ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να βρει διέξοδο στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

«Τώρα απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει προτάσεις για το πώς θα συνεχίσουμε. Μπορεί κανείς να έχει διαφορετική άποψη για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά η δύσκολη κατάσταση ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού δεν επιτρέπεται να μας αφήνει αδιάφορους», είπε στην Die Zeit.

Πιο σκληρή γραμμή πάντως κράτησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Ζ. Γ. Σέλινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Σέλινγκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα άνευ όρων και τόνισε ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει στο τραπέζι «καθαρές προτάσεις».