Σε εξέλιξη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών – Πληροφορίες για επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ

0
3
Σε εξέλιξη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών  Πληροφορίες για επαφές Τσίπρα με Μέρκελ Ολάντ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10:00 το πρωί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, σε μια προσπάθεια να χαρακτεί εθνική στρατηγική για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 13:15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, στην οποία παρέστη και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει το βράδυ στο Παρίσι με την Α. Μέρκελ.

Μάλιστα αναμένεται μέσα στη μέρα ο κ. Τσίπρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με την ίδια την κα Μέρκελ.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας και με φόντο τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, αλλά και την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη από υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επόμενες κινήσεις του στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προετοιμάζεται ένα κοινό κείμενο, το οποίο θα υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του κ. Κουτσούμπα, που θα στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Φέρεται μάλιστα να τους είπε ότι βάση για τις νέες συζητήσεις που θα ξεκινήσουν θα είναι η πρόταση της 26ης Ιουνίου του Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Επίσης πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν εισηγήσεις για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών αναμένεται ακόμα να ανακοινωθεί και το νέο όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για αλλαγή όλου του οικονομικού επιτελείου, με φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Ε. Τσακαλώτο ή τον Γ. Σταθάκη.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Α. Τσίπρα, ενώ ζήτησε να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργός και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν