Κοινωνικά

Άστατα γεύματα: Δείτε τι μπορείτε να πάθετε εάν δεν έχετε πρόγραμμα στο φαγητό σας

Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που τρώνε χωρίς πρόγραμμα είναι άμεσες ή μακροχρόνιες, αλλά σε κάθε περίπτωση σοβαρές. Δείτε τι λένε οι ειδικοί για τα άστατα γεύματα:

powered by Rubicon Project
Του: Μανώλη Συμβουλάκη, Γαστρεντερολόγου*

Παραλείπετε κάποιες φορές το πρωινό σας; Τρώτε αργά το βράδι; Μήπως μερικές φορές δεν τρώτε καν το βράδι; Αν απαντήσατε ναι σε κάποιες ή σ’ όλες αυτές τις ερωτήσεις, τότε μάλλον είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που τρώνε χωρίς πρόγραμμα.

Η παράλειψη του πρωινού είναι μια κακή διατροφική συνήθεια καθώς έπειτα από την μη λήψη τροφής κατά τη διάρκεια της νύκτας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά. Έτσι, μπορεί να νιώσετε αδυναμία συγκέντρωσης και όταν τελικά πεινάσετε κοντά στο μεσημέρι, να αναζητήσετε τις περισσότερες φορές ένα σνακ.

Στην περίπτωση αυτή, ένα φρούτο και μερικοί ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή επιλογή. Προσπαθήστε να αποφύγετε μία εύκολη λύση, όπως η σοκολάτα, τα πατατάκια ή οτιδήποτε ανθυγιεινό και προσπαθήστε να μην τρώτε πολύ γρήγορα καθώς αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει καούρα και δυσπεψία.Αστατα γεύματα: Πως να αποφύγετε την καούρα και τη δυσπεψία
Να κάθεστε όταν τρώτε
Προετοιμάστε τα γεύματά σας εσείς οι ίδιοι ξέροντας ότι δεν περιέχουν συστατικά που ερεθίζουν το στομάχι σας
Μην παραλείπετε τα βασικά γεύματα της ημέρας
Κρατήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο με ποιες τροφές σας προκαλούν καούρα και δυσπεψία, ώστε να τις αποφύγετε
Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή έτσι ώστε να συγκεντρωθείτε σε αυτό και να γευματίσετε με συνθήκες ηρεμίας αντί να τρώτε κάνοντας ταυτόχρονα πολλά πράγματα.
Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το βραδινό φαγητό. Αφήστε τουλάχιστον 2 ώρες μεταξύ του βραδινού φαγητού και της κατάκλισης.
Μια καλή λύση με άμεση ανακούφιση, όταν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι να πάρετε ενα φάρμακο που περιέχει αλγινικά, που θα προμηθευτείτε απο το φαρμακείο. Τα αλγνινικά έχουν διπλό μηχανισμό δράσης, αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος και αφετέρου αναστέλλουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ετσι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την καούρα, δυσπεψία, αναγωγή οξέος, υπεροξύτητα και τον στομαχικό πόνο.

Να μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close