freegossip.gr

Breaking news,news,lifestyle,

Δημήτρης Κολλάτος βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

Δημήτρης Κολλάτος Γενικές πληροφορίες Γέννηση 9 Ιουνίου 1937 Αθήνα Εθνικότητα Έλληνες
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα Εκπαίδευση και γλώσσες Ομιλούμενες γλώσσες Ελληνικά
Νέα ελληνική γλώσσα Πληροφορίες ασχολίας Ιδιότητα συγγραφέας σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων θεατρικός συγγραφέας ποιητής[1] Οικογένεια Τέκνα Άλκης

Ο Δημήτρης Κολλάτος είναι κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Βιογραφία και σταδιοδρομία
Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1937. Έγραψε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1956, ενώ ήταν μαθητής στο λύκειο.

Το 1959-1960 ίδρυσε το πειραματικό θέατρο Τσέπης ανεβάζοντας, εκείνη και τις επόμενες δύο θεατρικές περιόδους, σε ένα υπόγειο της οδού Στουρνάρη, τη “Φαλακρή τραγουδίστρια” του Ιονέσκο, το “Τέλος του παιχνιδιού” του Σάμιουελ Μπέκετ και το “Δωμάτιο” του Χάρολντ Πίντερ. Στις 7 Οκτωβρίου 1961 στο Παρίσι ανέβασε την “Ιφιγένεια εν Ταύροις” του Ευριπίδη στο Centre culturel Πρωταγωνιστές ήταν οι: Arlette Baumann, Roger Jandly, Nicolas Ruffieux,M.-F. Bonte, F. Guiman. Το γαλλικό περιοδικό “L’Express” χαρακτήρισε την παράσταση “μία άνοιξη στο γαλλικό θέατρο”. Η Αρλέτ Μπωμάν έγινε η πρώτη του σύζυγος, από την οποία απέκτησε δύο γιούς, τον Αλέξανδρο και τον Άλκη, και η οποία πρωταγωνίστησε σε όλες τις ταινίες του.

Το 1962 γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, “Αθήνα Χι Ψι Ξι”, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η μεσαίου μήκους “Ελιές” το 1964, που κι αυτή βραβεύτηκε. Το 1966 ο “Θάνατος του Αλέξανδρου”, στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αγνοήθηκε από τα επίσημα βραβεία, πήρε όμως τρία βραβεία Κριτικών (καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερης μουσικής) και γνώρισε όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και εισπρακτική επιτυχία, αφού όταν κατάφερε επιτέλους να προβληθεί στους αθηναϊκούς κινηματογράφους έκοψε σε μία εβδομάδα, 29.900 εισιτήρια.

Νίκος Ηλιόπουλος ΗΛΙΚΙΑ : Ο σύντροφος της Σκορδά είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ

Ο Μάνος Χατζηδάκις είχε πει: «Η σημαντικοτέρα ταινία που προεβλήθη εις το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αληθινά πανίσχυρη παρουσία που με άφησε άναυδον με το θάρρος και την δύναμιν της συλλήψεώς της, ήταν η ταινία του Δημήτρη Κολλάτου “Ο Θάνατος του Αλέξανδρου”. Αυτή είναι η αληθινά μεγάλη ταινία του φεστιβάλ. Ο Δημήτρης Κολλάτος είναι ο πρώτος Δραματουργός του ελληνικού κινηματογράφου»[2].

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, όπου ανέβασε 20 θεατρικές παραγωγές, δημιουργώντας το “Θέατρο της Τέχνης” (Théatre de l’Art) στο ίδιο κτίριο του Σατλέ, στο Παρίσι. Εκεί παρουσίασε, μεταξύ άλλων, το έργο Philippe Pétain και το θεατρικό έργο του “Γυναίκα του Σωκράτη”, ένα μονόλογο με πρωταγωνίστρια τη σύζυγό του Αρλέτ Μπωμάν που ανέβασε στο θέατρο Τέχνης. Η πρεμιέρα έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 1973. Επιλέχτηκε ως καλύτερη παράσταση της χρονιάς, και παρουσιάστηκε στο θέατρο των εθνών στις Βρυξέλλες και επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο του 1975 και το Σεπτέμβριο του 1976. Γύρισε επίσης την ταινία Συμπόσιο (1972), με θέμα τον έρωτα και την ομοφυλοφιλία.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1975, άρχισε να ανεβάζει μια σειρά παραστάσεων που από πολλούς θεωρήθηκαν πως έχουν ως στόχο την πρόκληση (όπως τα “Σόδομα και Γόμορρα” με γυμνό που εκείνη την εποχή έκανε σάλο) ή έστω τον πολιτικοκοινωνικό ακτιβισμό και όχι την τέχνη, όπως οι “Οι εφοπλιστές”, “Άγιος Πρεβέζης” που έγινε και ταινία (1982). Το λεγόμενο “θέατρο καταγγελίας”. Κέρδισε ωστόσο τις συμπάθειες με τη μαχητική του στάση όσον αφορά τα δικαιώματα των αυτιστικών παιδιών, ορμώμενος από την προσωπική του εμπειρία με τον γιο του Άλκη, και τη δημιουργία ειδικού χώρου στην Αίγινα για τα αυτιστικά παιδιά.

Στην αυτοβιογραφική ταινία “Ζωή με τον Άλκη” (1988), το ρόλο του αυτιστικού νεαρού έπαιξε ο άλλος του γιος, Αλέξανδρος Κολλάτος, που έκτοτε έγινε ηθοποιός. Άλλη μια ταινία, “Κόκκινα τριαντάφυλλα σου έδωσα” (1993), μιλά όχι μόνο για την εμπειρία ενός γονιού με αυτιστικό παιδί αλλά και για την αυτοκτονία της συζύγου του Αρλέτ Μπωμάν. Στο «Αλέξανδρος και Αϊσέ» (1998), πάλι με πρωταγωνιστή τον γιό του Αλέξανδρο, προσεγγίζει το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας μέσα από μια ερωτική ιστορία. Ενώ η «Διαθήκη του ιερέα Ζαν Μεσλιέ» (2009), επιστρέφει πάλι στο θέμα της θρησκείας και το ρόλο της εκκλησίας.

Στη Γαλλία το 1977 γύρισε τη μεσαίου μήκους “Η Γαλλία του Ζισκάρ”, μια κριτική ματιά στη Γαλλία της δεκαετίας του ’70[3].

Στην τηλεόραση είχε για ένα χρόνο δική του εκπομπή με τίτλο: «Ο Κολλάτος χωρίς λογοκρισία». Το 1989 και ξανά το 2013 έθεσε υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής. Το 2011 δημιούργησε την Ένωση Πολιτών Πόρτα-Πόρτα, μια νέα μορφή πολιτικής παρέμβασης που οργανώνει διάφορα “χάπενινγκ” διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής ηγεσίας, της παρέμβασης ξένων δυνάμεων στη χώρα κτλ. Το 2014 γύρισε την ταινία “Διόνυσος”, με θέμα την Ελλάδα της κρίσης[4] που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Δημήτρης Κολλάτος: «Στην Ελλάδα οι άνδρες είναι άσχημοι, θηλυπρεπείς, καβαλημένα καλάμια»

«Οι άνδρες είναι οι χειρότεροι ηθοποιοί στην Ελλάδα», είπε ο Δημήτρης Κολλάτος.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Mega καλημέρα» έδωσε ο Δημήτρης Κολλάτος. Ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε για τον γιο του, τον Άλκη, που έφυγε από τη ζωή, για το κίνημα metoo, για τη μοναξιά του, αλλά και τα επαγγελματικά του.

«Ο γιος μου ο Άλκης “έφυγε” και πονάω πολύ, γιατί πάλεψα για τον Άλκη. Όχι, δεν λυτρώθηκε ο γιος μου ο Άλκης με τον θάνατό του. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πεθάνει, τού είχα γράψει όλη την περιουσία. Με τον γιο μου ζούσαμε την απόλυτη μοναξιά μας.

Το μεγαλύτερο σημάδι μου το άφησε η αυτοκτονία της γυναίκας μου, υπέφερε πάρα πολύ με τον Άλκη. Τον γιο μου τον Αλέξανδρο τον αγαπάω πολύ, φοβάται όμως μην γίνει δεύτερος Κολλάτος», είπε αρχικά ο Δημήτρης Κολλάτος.

Για το κίνημα metoo, ο Δημήτρης Κολλάτος ανέφερε: «Εγώ ήμουν τόσο όμορφος που με “κακοποιούσαν” οι γυναίκες. Μια γυναίκα πρέπει να το λέει αμέσως.

Για την προσωπική ζωή του και τα επαγγελματικά του, ο Δημήτρης Κολλάτος είπε: «Είμαι μόνος και είναι πολύ δυσάρεστο, τρομακτικό, έχω συνηθίσει να έχω 4-5 γυναίκες. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν θα ερχόμουν ξανά στην Ελλάδα. Α που θα γυρίσω τώρα λέγεται “Ταξίδι στη Συρία”, τόνισε.

«Στην Ελλάδα οι άνδρες είναι άσχημοι, θηλυπρεπείς, καβαλημένα καλάμια. Οι άνδρες είναι οι χειρότεροι ηθοποιοί στην Ελλάδα», είπε κλείνοντας ο Δημήτρης Κολλάτος.

Έργο
Θεατρικές σκηνοθεσίες
1959-1962, Αθήνα με το πειραματικό θέατρο Τσέπης
Φαλακρή τραγουδίστρια του Ιονέσκο
Τέλος του παιχνιδιού του Σάμιουελ Μπέκετ (Μαριέττα Ριάλδη, Μάκης Καβουριάρης, Γιώργος Σαλπιγγίδης, Θέμης Ζερβός)
Δωμάτιο του Χάρολντ Πίντερ
Ιφιγένεια εν Ταύροις

Παρίσι
1961 Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη (Centre culturel 07-10-1961)
1967/68 Dialogues des courtisanes (Comédie de Paris)
1973, 1975, 1976 La femme de Socrate (Théâtre d’Art)
1973/74 Philippe Pétain (Théâtre d’Art)
1975 Le Dernier Empereur (Théâtre d’Art)
1976 Bonsoir Monsieur Tchekhov (Théâtre 347 Théâtre d’Art)
1976 Voyage avec la drogue et la mort (Théâtre d’Art)
L’Amant arabe (Théâtre d’Art)
Une Histoire d’Amour sous la Ve République

Αθήνα
Ένας Έλληνας σήμερα
Η ψυχή του αββά
1980 Άγιος Πρεβέζης (θίασος Πέτρου Φυσσούν)
1985 Σόδομα και Γόμορα’ του Ντε Σαντ[5]
1986 TV του Κολλάτου
Το ελληνικό παραμύθι (Η Ελλάδα του Γιωργάκη) Σάτιρα του Δημήτρη Κολλάτου. Ερμηνεύουν: Δ. Κολλάτος, Σπ. Φωκάς, Αλ. Τομαζάνη, Π. Νικολαΐδης. Σκην.: Τ. Ζωγράφος. Μουσ.: Αλ. Παπαδημητρίου[6].

Κινηματογράφος
1962 Αθήνα Χι Ψι Ξι (μικρού μήκους, 11 λεπτά)
1964 Ελιές (μικρού μήκους, 24 λεπτά)
1966 “Θάνατος του Αλέξανδρου”
1972-75 Συμπόσιο
1977 Η Γαλλία του Ζισκάρ
1978-80 Νίκος Μερτής – στροφή δεξιά
1980/81 Ψάχνοντας για την Πηνελόπη
1981/82 Άγιος Πρεβέζης
1988 Ζωή με τον Άλκη
1993 Κόκκινα τριαντάφυλλα σου έδωσα
2001 Αλέξανδρος και Αϊσέ
2006 Η ψυχή του αββά
2007 Θυμάμαι (ντοκυμανταίρ)
2009 Διαθήκη του ιερέα Ζαν Μεσλιέ
2014 Το χωνί – Η Εκδίκηση του Διόνυσου

Βιβλία
1956 Δέκα ερωτικά ποιήματα
1964, ανατ. 1978 Οι ελιές (διηγήματα), Βιβλιοπωλείον της Εστίας, επανέκδ. 2006 από Εκδόσεις Καστανιώτη
1971 Δέκα ερωτικά ποιήματα εμπνευσμένα από τη Σαπφώ
1972 Καπετάν Αντώνης: ο τελευταίος των Ελλήνων (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Γκοβόστη
1975 Η γυναίκα του Σωκράτη (θεατρικό έργο), Πλειάς
1986 Η ζωή με τον Άλκη
1980 Ψάχνοντας την Πηνελόπη (διήγημα)
Η Γαλλία του Ζισκάρ (διηγήματα)
Αυτό το παιδί είναι μόνο του: επιλογή κειμένων για τον πρώιμο νηπιακό αυτισμό (μελέτη)
Η ζωή με τον Άλκη (θεατρικό έργο)
2002 Η γυναίκα του Σωκράτη (θεατρικό έργο),επανέκδοση Πελασγός

Δημήτρης Κολλάτος βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner