Δώρα Χρυσικού ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ, Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ! Ηλικία, καταγωγή, ύψος

Δώρα Χρυσικού ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ, Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ! Ηλικία, καταγωγή, ύψος. Η πορεία της ηθοποιού στο χώρο της υποκριτικής ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια με τον πιο… ανορθόδοξο τρόπο
Η Δώρα Χρυσικού είναι ηθοποιός που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στον στίβο της υποκριτικής. Η ηθοποιός που φέτος το τηλεοπτικό κοινό απολαμβάνει μέσα από το ρόλο της Mανιάτισσας Αρετής Καρπενάρου στη δημοφιλή σειρά του Mega «Η γη της ελιάς» έχει πολλά να… πει.

 

Οι τελευταίοι μήνες της ζωής της είναι δύσκολοι και επίπονοι καθώς, όπως η ίδια αποκάλυψε, από τον περασμένο Μάιο δίνει μάχη με τον καρκίνο τον οποίο όμως κοιτά κατάματα και αντιμετωπίζει με γενναιότητα, πείσμα και επιμονή.

Και το ξεκίνημα της καριέρας της όμως ήταν περιπετειώδες και… ανορθόδοξο καθώς η εκκλησία την αφόρισε επειδή συμμετείχε στην ταινία του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Το ντεμπούτο της στην υποκριτική ήταν περιπετειώδες και η Δώρα ήταν μόλις 14 ετών…

Ο αφορισμός της από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης

Ο Θεολόγος-κοινωνιολόγος και αρθρογράφος Φανούρης Ευστράτιος με κείμενό του στα «Νέα» το οποίο αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα «ekklisiaonline» έγραψε όλη την αλήθεια για το αφορισμό της ηθοποιού τονίζοντας ότι δεν αφορίστηκε μόνο εκείνη αλλά και όλοι οι βασικοί συντελεστές της ταινίας.

Γράφει αναλυτικά στο άρθρο του: Δεκέμβριος 1990. Σχεδόν ένα χρόνο πριν η νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, αποφάσισε να αφορίσει τους βασικούς συντελεστές της. Ανάμεσά τους, βρισκόταν κι ένα 14χρονο κορίτσι. Ήταν η Δώρα Χρυσικού, η οποία πρωταγωνιστούσε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη.

 

Την είχε επιλέξει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος για να υποδυθεί την κόρη του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι στην ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Η υπόθεση περιστρεφόταν γύρω από την αινιγματική φυσιογνωμία ενός ηλικιωμένου πρόσφυγα σε μία ελληνική επαρχία κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Τα γυρίσματα είχαν μόλις ξεκινήσει, όμως με κάποιο τρόπο το σενάριο έφτασε στα χέρια του δυναμικού μητροπολίτη Φλωρίνης, Αυγουστίνου Καντιώτη. Σε συνέντευξή του, παραδέχθηκε ότι κάποιος εκ των έσω του είχε δώσει το σενάριο. «Δεν μου επιτρέπει αυτός που μου το έδωσε να αποκαλύψω το όνομά του. Είναι όμως γνήσιο και το διάβασα κατ’ επανάληψη».

 

Θεωρώντας το άκρως ανθελληνικό και αντιχριστιανικό, ο Μητροπολίτης ζήτησε από τον Αγγελόπουλο να διακόψει την παραγωγή ή να κάνει αλλαγές. Ο σκηνοθέτης αρνήθηκε. Τότε, ο σεβασμιώτατος εξοργίστηκε και πήρε την απόφασή του: να αφορίσει τον σκηνοθέτη, τους συντελεστές και όλους τους ηθοποιούς. Ανάμεσα στους ηθοποιούς βρισκόταν και η 14χρονη Δώρα.

 

Ήταν η πρώτη επαγγελματική συμμετοχή σε ταινία. Μέχρι να την επιλέξει ο Αγγελόπουλος, φοιτούσε σε γερμανικό σχολείο και παράλληλα σπούδαζε στην Όπερα της Στουτγάρδης. Όνειρό της ήταν να γίνει χορεύτρια.

Δώρα Χρυσικού ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ, Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ! Ηλικία, καταγωγή, ύψος
Δώρα Χρυσικού ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ, Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ! Ηλικία, καταγωγή, ύψος

Η εμπειρία των κινηματογραφικών γυρισμάτων ήταν κάτι εντελώς νέο για εκείνη. Η απόφαση για τον αφορισμό της σόκαρε την ίδια και την οικογένειά της. «Η μικρή Δώρα Χρυσικού διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ «Γκίνες»: είναι ο μικρότερος άνθρωπος στον κόσμο που αφορίστηκε!», έγραφαν «Τα ΝΕΑ» στις 22 Δεκεμβρίου του 1990.

 

Η Δώρα δήλωσε: «Εγώ θα πηγαίνω κανονικά στην εκκλησία και δεν με ενδιαφέρει ο αφορισμός του. Ξέρω τι σημαίνει αφορισμός, αλλά κάτω από τις συνθήκες που έγινε δεν με ενοχλεί. Εκείνο που με πειράζει είναι ότι μας αφόρισε για λόγους που δεν στέκουν.

 

Σε ό,τι με αφορά, ο Σεβασμιώτατος λέει ότι η ταινία έχει πορνογραφικά στοιχεία, υπονοώντας υποθέτω σκηνές στις οποίες συμμετέχω. Τον ρωτώ λοιπόν πού είδε τις πορνογραφικές σκηνές;» Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Φλώρινας, καταδίκασε τη στάση του Μητροπολίτη. Ο Αυγουστίνος Καντιώτης όμως, προειδοποίησε δημόσια τον Αγγελόπουλο να μην έρθει στην πόλη του για τα προγραμματισμένα γυρίσματα της ταινίας. Δεν έδειχνε διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω.

 

Ούτε και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος όμως, ενέδωσε στις απειλές. Στα τέλη του Δεκεμβρίου επέστρεψε στην Φλώρινα για την ολοκλήρωση της ταινίας. Η υποδοχή που του επιφύλασσαν οι Φλωρινιώτες ήταν θερμή. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε γύρω από τις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, ένα από τα κύρια σκηνικά, επευφημώντας και συγχαίροντας τον σκηνοθέτη.

Δώρα Χρυσικού βιογραφικό! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

Στον αντίποδα, είχαν συγκεντρωθεί και πιστοί που αποδοκίμαζαν τον σκηνοθέτη και φώναζαν εναντίον του συνθήματα περί προδοσίας ενώ από τα μεγάφωνα της Ιεράς Μητρόπολης ακούγονταν στρατιωτικά εμβατήρια και οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες δυσχέραιναν, αλλά δεν εμπόδισαν τα γυρίσματα.

Ο Αγγελόπουλος ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις σκηνές του «Μετέωρου βήματος του πελαργού» και αποχώρησε από την Φλώρινα. Λίγες μέρες αργότερα, ανήμερα των Φώτων, ο Αυγουστίνος Καντιώτης απείλησε ότι δεν θα έριχνε τον τίμιο σταυρό στα «καταραμένα νερά» του Σακουλέβα. Είναι καταραμένο ποτάμι, όπως καταραμένος είναι και αυτός που το χρησιμοποιεί για να γυρίσει την ανθελληνική και πορνογραφική ταινία του. Γι’ αυτό κι εγώ φέτος θα ρίξω τον Τίμιο Σταυρό σ’ έναν κουβά με νερό στην Μητρόπολη.

 

Ο μητροπολίτης με πύρινους λόγους και δηλώσεις στα κανάλι, αποδοκίμαζε τον σκηνοθέτη και τους συνεργάτες του Μερικά χρόνια μετά η Δώρα Χρυσικού, δήλωσε: «Το θεωρώ γραφικό γεγονός, ευτυχώς όμως δεν επηρέασε τη μετέπειτα ζωή μου.

https://www.youtube.com/watch?v=H9d9C-j3J-4

Οι γονείς μου έκαναν δικαστήριο κι έχει αρθεί ο αφορισμός. Έτσι κι αλλιώς η σχέση μου με την εκκλησία δεν ήταν και η πιο στενή. Όχι όμως εξαιτίας του αφορισμού, αλλά λόγω πεποίθησης. Η φιλοσοφική μου στάση δεν μου επέτρεψε να κλονιστεί η πίστη μου».

Ανακάλυψε πως έχει καρκίνο όταν πήγε για εξωσωματική

Από τότε τα χρόνια πέρασαν και η Δώρα Χρυσικού συμμετείχε σε πολλές σειρές. Στην τηλεόραση την έχουμε δει στην κωμική σειρά του Ant1 «Οι Δύο Ορφανές (1991)», που είναι και το τηλεοπτικό της ντεμπούτο, στην κοινωνική σειρά του Mega «Η Ζωή Της Άλλης» ως Μαίρη Τριανταφύλλου, στην κωμική σειρά του Mega «Το Σπίτι Της Έμμας (2013)» ως Φαίη κ.α. Φέτος το κοινό και μετά από κάποια χρόνια τηλεοπτικής απουσίας την απολαμβάνει στη «Γη της ελιάς».

https://www.youtube.com/watch?v=CpdO5jxJHjs

Με αφορμή τη συμμετοχή της στη σειρά η ηθοποιός αποκάλυψε στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα ότι δίνει μάχη με τον καρκίνο από τον περασμένο Μάιο.

«Αυτή τη στιγμή κάνω χημειοθεραπείες, είμαι προς το τέλος και έχω ακόμα δύο από το σύνολο των έξι. Τον Μάϊο διαγνώστηκα με καρκίνο των ωοθηκών κι έκανα δύο πολύ δύσκολες επεμβάσεις. Η δεύτερη ήταν πάρα πολύ δύσκολη, διήρκησε 9 ώρες και μου αφαίρεσαν ό,τι είχα και δεν είχα… Μήτρα, ωοθήκες, λεμφαδένες, λέγεται ολική υστερεκτομή.

 

Μου αφαίρεσαν και τη χολή προληπτικά. Ήταν μία δύσκολη κατάσταση και είναι πολύ σοκαριστικό για έναν άνθρωπο τόσο συνεπή στις εξετάσεις του. Να μαθαίνεις στα 44 σου ότι διαγνώστηκες με καρκίνο, η λέξη και μόνο δημιουργεί μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση κι έχει ένα συγκεκριμένο πρόσημο.

Δώρα Χρυσικού: “Δεν ήθελα να κρύβομαι, να μην χρεωθούν οι συνεργάτες μου ότι φορούσα μαντίλι”

Είναι σαν να περνάς από ηλεκτροφόρα καλώδια. Βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει… Έχω έρθει εδώ με το μαντήλι μου, διότι το φάρμακο κάνει πτώση των μαλλιών, έχω χάσει τις βλεφαρίδες μου, αναγκάστηκα να κάνω τατουάζ στο φρύδι και όλα αυτά σε μία κατάσταση γυρισμάτων που έπρεπε να έχω την εικόνα που είχα και πριν.

Έπρεπε να φτιάξω μία περούκα με τα μαλλιά που είχαμε φτιάξει στον πιλότο. Η ασθένεια γενικότερα παίρνει ό,τι την αφήνεις να πάρει. Δεν πρέπει να καταρρεύσεις», είπε η ηθοποιός.

Δώρα Χρυσικού: Δίνω σκληρή μάχη με τον καρκίνο, το ανακάλυψα όταν πήγα να κάνω εξωσωματική

Η ίδια εξομολογήθηκε ότι από την αρχή της περιπέτειάς της αντιμετωπίζει την κατάσταση με μεγάλο πείσμα και δύναμη που δεν ήξερε ότι έχει. «Έδωσα και δίνω μία πολύ σκληρή μάχη και την έχω κερδίσει. Η αρρώστια δεν θα μου πάρει αυτό που είμαι».

Όπως αποκάλυψε ανακάλυψε τον καρκίνο όταν ήταν σε διαδικασία εξωσωματικής. «Ο γιατρός μου τότε είδε κάτι εκεί που δεν του άρεσε. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας δύσκολος καρκίνος γιατί δεν δίνει σήμα. Επί της ουσίας ένα αγέννητο παιδί, έσωσε τη ζωή μου».

Το πλούσιο βιογραφικό της Δώρας Χρυσικού

Η Δώρα Χρυσικού γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και είναι ηθοποιός. Από μικρή αγαπούσε τον χορό καθώς ήταν η κύρια ασχολία της από 3 ετών μέχρι που αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Στην Α’ γυμνασίου είχε αποφασίσει να φύγει στη Γερμανία να σπουδάσει χορό αλλά δεν κατάφερε καθώς εμπόδιο στάθηκε ένα πρόβλημα με την υγεία της.

Σε ηλικία 14 ετών εργάζεται για πρώτη φορά ως ηθοποιός, στην κοινωνική ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991)», με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Jeanne Moreau.

Μετά από αυτή την ταινία συνέχισε στο σχολείο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Λονδίνο. Από το 1998 ξεκίνησε να εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο ως επαγγελματίας πλέον ηθοποιός.

Στην Ελλάδα, η Δώρα Χρυσικού, φοίτησε στις σχολές της Γίτσας Καρελλά, Νίκης Κονταξάκη, καθώς και στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης. Στο εξωτερικό εκπαιδεύτηκε, μεταξύ άλλων, στην L’ Opera de Paris, Rosella Hightower στις Κάννες, και τέλος στην John Cranko Schule της Όπερας της Στουτγκάρδης, όπου διδάχτηκε όλα τα είδη χορού, από κλασικό, μέχρι contemporary, jazz, και flamenco. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Τhe Arts Educational School του Λονδίνου.

Δώρα Χρυσικού βιογραφικό: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ οι χημειοθεραπείες το..μαντήλι! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ αποκάλυψη (βίντεο)

Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Συμβουλευτική Ψυχολογία.

Η εθελοντική της δράση

Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα, έχει έντονη εθελοντική δράση, έχοντας δουλέψει στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ Στροφή στις Φυλακές της Αυλώνες με ανήλικους χρήστες, καθώς και στον Σύλλογο Φλόγα, που βοηθά παιδιά που πάσχουν από Νεοπλασματική Ασθένεια.

https://www.youtube.com/watch?v=gnnVSjqIHPc&t=77s

Σε μια γενναία εξομολόγηση προχώρησε η Δώρα Χρυσικού, η οποία μίλησε για πρώτη φορά για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

Η ηθοποιός, που τη φετινή σεζόν πρωταγωνιστεί στο καθημερινό σίριαλ του MEGA “Γη της Ελιάς”, αναφέρθηκε στα συναισθήματα με τα οποία αντιμετωπίζει την ασθένεια από την πρώτη μέρα ως σήμερα.

Η Δώρα Χρυσικού αποκάλυψε ότι κάνει αυτή την περίοδο κάνει χημειοθεραπείες και ταυτόχρονα δουλεύει, και ότι ενώ βρισκόταν σε διαδικασίες εξωσωματικών ο γιατρός είδε κάτι που δεν του άρεσε, τονίζοντας ότι το αγένητο παιδί της έσωσε τη ζωή της.

Η Δώρα Χρυσικού για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο: Μου αφαίρεσαν ό,τι είχα και δεν είχα…
“Αυτή τη στιγμή κάνω χημειοθεραπείες και είμαι προς το τέλος. Έχω ακόμα δύο από το σύνολο των έξι. Τον Μάιο διαγνώστηκα με καρκίνο των ωοθηκών και έκανα δύο πολύ δύσκολες επεμβάσεις. Ειδικά η δεύτερη ήταν πάρα πολύ δύσκολη, μια επέμβαση εννέα ωρών. Μου αφαίρεσαν ότι είχα και δεν είχα. Μήτρα, ωοθήκες, λεμφαδένες.

https://www.youtube.com/watch?v=7E6vUrW3QPU&t=262s

Λέγεται ολική υστερεκτομή συν κάτι παραπάνω, γιατί μου αφαίρεσαν και πιο ψηλά το περιτόναιο και την χολή προληπτικά. Είναι πάρα πολύ σοκαριστικό για έναν άνθρωπο τόσο συνεπή στις εξετάσεις του να μαθαίνει στα 44 του ότι έχει καρκίνο. Η λέξη και μόνο δημιουργεί μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσημο. Είναι σαν να περνάς από ηλεκτροφόρα καλώδια”.

Δώρα Χρυσικού βιογραφικό! Η ηλικία, το ύψος, τα κιλά, οι σπουδές και η καταγωγή

“Βλέπεις αυτό που είσαι στον καθρέφτη να αλλάζει”

“Βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει, βλέπεις αυτό που είσαι στον καθρέφτη να αλλάζει. Αυτή τη στιγμή έχω έρθει εδώ με το μαντήλι μου διότι το φάρμακο αυτό προκαλεί πτώση των μαλλιών. Έχω χάσει τις βλεφαρίδες μου, αναγκάστηκα να κάνω τατουάζ στο φρύδι και όλα αυτά μέσα σε κατάσταση γυρισμάτων που έπρεπε να έχω την εικόνα που είχα και πριν”.

“Αυτό που κατάλαβα μέσα από αυτή την ιστορία είναι ότι ο καρκίνος παίρνει ότι τον αφήνεις να πάρει. Είναι μια μάχη που πρέπει από την αρχή να την πιάσεις από το κέρατο και να την κερδίσεις διότι, αν καταρρεύσεις, έχεις χάσει το παιχνίδι. Καταλαβαίνεις ότι νοσείς και νιώθεις ότι ο χρόνος σου τελειώνει αλλά δεν είναι έτσι. Από την αρχή είχα πολύ μεγάλο πείσμα, δύναμη που δεν ήξερα ότι την έχω και μου κάνει εντύπωση γιατί όλοι οι κοντινοί μου άνθρωποι ήταν σίγουροι για μένα”.

δωρα χρυσικου
“Το ανακάλυψα τυχαία ενώ ήμουν σε διαδικασία εξωσωματικής. Επειδή ήμουν κάθε μήνα στον γιατρό, κάποια στιγμή εκείνος είδε κάτι που δεν του άρεσε. Επί της ουσίας ένα… αγέννητο παιδί έσωσε τη ζωή μου. Είναι φοβερό γιατί αυτή τη στιγμή, μη έχοντας μήτρα, δεν μπορώ να κάνω ένα παιδί δικό μου. Θεωρώ όμως ότι αυτή η διαδικασία, του να φέρω δηλαδή έναν άλλον άνθρωπο στον κόσμο, έσωσε τη δική μου ζωή. Είναι συγκλονιστικό”.

https://www.youtube.com/watch?v=fITJJHnsNiI

Μάλιστα, η ίδια λύγισε μιλώντας για τη στήριξη που έχει από τη μητέρα της τονίζοντας ότι:

“Η μητέρα μου είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που γνωρίζω. Της χρωστάω τα πάντα. Είναι η ασπίδα και το τόξο μου”.

“Επί της ουσίας συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα ένα παιδί. Είχα πέσει σε μια παγίδα της κοινωνικής αποδοχής, επειδή ήμουν πάνω από 40. Σε δύο πολύ σημαντικές στιγμές της ζωής μου, είναι μεγάλη μου χαρά που το μοιράζομαι μαζί σας, γιατί εσείς δημιουργείτε το έδαφος και την εμπιστοσύνη, δεν έχουμε τίποτε άλλο, παρά μόνο ο ένας τον άλλον”, σημείωσε κλείνοντας.

Ποια είναι η Δώρα Χρυσικού

Η Δώρα Χρυσικού, γεννημένη το 1977, αγαπούσε από πολύ μικρή τον χορό καθώς ήταν η κύρια ασχολία της από 3 ετών μέχρι που αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Στην α’ γυμνασίου είχε αποφασίσει να φύγει στη Γερμανία να σπουδάσει χορό αλλά δεν κατάφερε καθώς εμπόδιο στάθηκε ένα πρόβλημα με την υγεία της. Στα 14 της εργάζεται πρώτη φορά ως ηθοποιός σε ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Δώρα Χρυσικού καρκίνος ”Ήθελα να δείξω την τσαλακωμένη εικόνα ενός ανθρώπου που είναι καρκινοπαθής”

Δώρα Χρυσικού
Η ταινία ήταν “Το μετέωρο βήμα του πελαργού” και ήταν και η αιτία για να αφοριστεί αυτή αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της ταινίας από τον Μητροπολίτη Φλώρινας. Μετά από αυτή τη ταινία συνέχισε στο σχολείο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Λονδίνο. Από το 1998 ξεκίνησε να εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο ως επαγγελματίας πλέον ηθοποιός και έχοντας μια επιτυχημένη πορεία στο θέατρο αλλά και την τηλεόραση.