Επιστολή απέστειλε η Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME), κ. Monique Pariat, στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, εντός της οποίας αποδίδει τα εύσημα στον" />

Hit enter after type your search item

Εύσημα σε Μηταράκη από τη Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων

/
/
img

Επιστολή απέστειλε η Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME), κ. Monique Pariat, στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, εντός της οποίας αποδίδει τα εύσημα στον ίδιο, καθώς και στην ελληνική Κυβέρνηση, για:

•    Την υπογραφή των συμβάσεων διερμηνείας, καθώς και μεταφοράς αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οι «πολυαναμενόμενες» αυτές συμβάσεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση του εθνικού συστήματος υποδοχής. Ταυτόχρονα, στέκεται στην έκδοση της Υπουργικών Αποφάσεων και την πορεία της διαβούλευσης για τα προγράμματα στέγασης και παροχής οικονομικής βοήθειας του «ESTIA II». Τονίζει ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αποτελούν βήμα για τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και οδηγούν στη μείωση του συνολικού κόστους του . 

•    Την προληπτική δράση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας και σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

•    Την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές φιλοξενίας, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο εσωτερικό, αλλά και σε κοντινή απόσταση από αυτά. Αποτέλεσμα θα είναι η βελτιωμένη ανταπόκριση σε περιπτώσεις εκκένωσης ή και έκτακτης ανάγκης στις δομές. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένει και την Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας. 

•    Την βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας για πολλούς αιτούντες ασύλου, λόγω της εξόδου αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής της χώρας μας. Δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί με την ομόλογο της στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των αποχωρησάντων προσφύγων.

•    Την σημαντική αύξηση, τους τελευταίους μήνες, στην έκδοση αποφάσεων ασύλου. 

Επιπλέον, η κ. Pariat υπογραμμίζει ότι η Διεύθυνση της εργάζεται πάνω στην αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης για τις κατασκευαστικές εργασίες στις δομές Σιντικής και Μαλακάσας, καθώς και στα ΚΥΤ Σάμου, Κω και Λέρου. Τα κέντρα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς την βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών υποδοχής.  Τέλος, εξαίρει «την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές μετανάστευσης και ασύλου υπό την καθοδήγηση του κ. Μηταράκη. Οι προσπάθειες του δεν είναι σημαντικές μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε». 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

Στο HELLIOS ο Νότης Μηταράκης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης επισκεφθηκε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης HELLIOS στην οδό Πατησίων 20-22 και ξεναγηθηξε  στις εγκαταστάσεις του στο πλαίσιο ενίσχυσης των δράσεων ενημέρωσης των παροχών του προγράμματος σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Αμέσως μετα την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χώρα μας εφαρμόζει μία ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Προσφέρει άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εκδίδει αποφάσεις απέλασης σε αυτούς που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες αποτελεί μία βασική πολιτική επιλογή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Γι’ αυτούς που αναγνωρίζεται το καθεστώς προστασίας, η χώρα μας σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με τον οποίο έχουμε μία εξαιρετικά καλή συνεργασία, έχει διοργανώσει το πρόγραμμα Helios, που προσφέρει τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου για τους πρώτπυς μήνες για τους πρόσφυγες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτοί που λαμβάνουν διεθνή προστασίας  να αποϊδρυματοποιηθούν, να βγουν από τις υφιστάμενες δομές και να πατήσουν στα πόδια τους. Αυτό είναι καλό και για τους ίδιους και για την κοινωνία ειδικότερα.  Το πρόγραμμα Helios τους βοηθάει να βρουν στέγη, τους επιδοτεί τους πρώτους μήνες για αυτή την επιλογή, τους βοηθά στην εκμάθησή της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων , τους βοηθά να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Συνεργαζόμαστε παράλληλα με τον ΟΑΕΔ και θα ανακοινωθεί και ένα ειδικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες για την στήριξη προσφύγων για την παροχή των αναγκαίων δεξιοτήτων για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, δεχόμαστε τους πρόσφυγες  που πραγματικά έχουν ανάγκη και τους βοηθάμε να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Και το κάνουμε με ένα οργανωμένο πρόγραμμα και με την βοήθεια και την εμπειρία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης . Η σημερινή μου εμπειρία από την επίσκεψη στο Κέντρο του Helios στην οδό Πατησίων είναι ότι είναι μία πλήρης εγκατάσταση που προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στους πρόσφυγες.»
 

Πηγή:

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :