Hit enter after type your search item

Εκλογές στην Πολωνία: Κρίσιμος ο δεύτερος γύρος εκλογών στην Πολωνία – Θα καθορίσει τις σχέσεις με την ΕΕ | Ειδησεις

/
/
img

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος ανήκει στο PiS, αναμετράται με τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας, τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι, ο οποίος ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, την παράταξη Πλατφόρμα Πολιτών (PO), στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία.  Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους δύο υποψήφιους να έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες νίκης, ενώ αναγγέλλουν αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον δεξιό λαϊκιστή αρχηγό του κράτους κι έναν φιλελεύθερο ευρωπαϊστή που θέλει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.

«Η μάχη για την Πολωνία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ταμπλόιντ Super Express. Ενώ η φιλελεύθερη Gazeta Wyborcza κάνει λόγο περί επιλογής ανάμεσα «στην ελπίδα και την καταστροφή», η οποία προεξοφλεί ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές γενιές. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Μάιο — όταν ο Ντούντα είχε τεράστιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου — αλλά αναβλήθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η υποστήριξη στον Ντούντα έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε και μια από τις αιτίες είναι ακριβώς οι συνέπειες της πανδημίας, η οποία βύθισε την Πολωνία στην πρώτη της ύφεση μετά το τέλος της περιόδου του κομμουνισμού στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη σημερινή ψηφοφορία ενδέχεται να είναι τόσο αμφίρροπο που θα πυροδοτήσει αμφισβητήσεις του στη δικαιοσύνη και διαδηλώσεις.

Στον πρώτο γύρο, την 28η Ιουνίου, ο Ντούντα ήρθε πρώτος συγκεντρώνοντας το 43,5% των ψήφων και ο Τρσασκόφσκι δεύτερος με το 30,4%.

Η Eurasia Group, εταιρεία συμβούλων ειδικευμένη στα πολιτικά ρίσκα, επισημαίνει ότι ο Τρσασκόφσκι καλείται να συσπειρώσει πολύ ανομοιόμορφες ομάδες του εκλογικού σώματος και προβλέπει νίκη του Ντούντα, αν και με οριακή διαφορά. «Ο Τρσασκόφσκι αποδείχθηκε ικανός και ευφραδής υποψήφιος, αλλά δεκαπέντε ημέρες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να κλείσει τη διαφορά» από τον Ντούντα, έκρινε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αντιπολιτευόμενοι ατυχήσαντες υποψήφιοι στον πρώτο γύρο δεν εξέφρασαν «σαφή υποστήριξη» σε αυτόν.

«Αυτές οι εκλογές είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο οράματα για την Πολωνία»

Ο Ντούντα υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει σε ισχύ κοινωνικές παροχές του PiS, όπως ιδίως τα οικογενειακά επιδόματα και η αύξηση των συντάξεων, στο πλαίσιο της εξαιρετικά πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας του. Εξαπέλυσε επίθεση στα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΔ και απέρριψε την ιδέα να δοθούν αποζημιώσεις σε Εβραίους (ή απογόνους τους) τα αγαθά ή οι περιουσίες των οποίων είχαν κλαπεί από τους ναζί ή απαλλοτριωθεί επί σοσιαλισμού.

«Αυτές οι εκλογές είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο οράματα για την Πολωνία: το ένα είναι λευκό και κόκκινο, το άλλο έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου», συνόψισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Αναφερόταν αντίστοιχα στα χρώματα του πολωνικού εθνικού συμβόλου και της σημαίας του κινήματος των ΛΟΑΔ. Η κυβέρνηση και κρατικά μέσα ενημέρωσης, που πρακτικά στρατεύθηκαν στην εκστρατεία του Ντούντα, επιτίθενται εναντίον τίτλων ελεγχόμενων από γερμανικά κεφάλαια, κατηγορώντας τους πως «διάλεξαν πλευρά», αφότου μια ταμπλόιντ του ομίλου Ringier Axel Springer κατήγγειλε τον Ντούντα διότι απένειμε χάρη σε παιδεραστή.

Ο Τρσασκόφσκι τάσσεται ανοικτά υπέρ των πολιτικών γάμων και των συμφώνων συμβίωσης προσώπων του ιδίου φύλου.

Η απόφασή του να υπογράψει ένα κείμενο υποστήριξης στην κοινότητα ΛΟΑΔ είχε εξωθήσει πέρυσι αρκετές περιφέρειες της αγροτικής και κοινωνικά συντηρητικής ανατολικής Πολωνίας να αυτοανακηρυχθούν «ζώνες ελεύθερες από τους ΛΟΑΔ». Σε περίπτωση νίκης του, ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι υπόσχεται να αναιρέσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο δικαστικό σύστημα, που έθεσαν τη Βαρσοβία σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :