freegossip.gr
freegossip.gr

News, Lifestyle

Hit enter after type your search item
freegossip.gr

News, Lifestyle

Ελεάνα Απέργη βιογραφικό ! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές, και η κηδεία
Η Ελεάνα Απέργη (19 Φεβρουαρίου 1932 – 20 Ιανουαρίου 2023) είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Απεφοίτησε από τη δραματική σχολή «Κωστή Μιχαηλίδη» το 1955.

Τα πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ως μαθήτρια γυμνασίου στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» έκανε τα πρώτα βήματα στην σκηνή του θεάτρου «Κοτοπούλη-Rex» (Μάϊος 1951) παίζοντας στην Αντιγόνη του Σοφοκλή τον ρόλο του Κρέοντα. Αντιγόνη ήταν η συμμαθήτρια της Τζένη Καρπούζη, η μετέπειτα πρωταγωνίστρια Τζένη Καρέζη.

1951, Αντιγόνη και Ιφιγένεια, σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, «Λύκειο Καλογραιών» στο Θέατρο ΡΕΞ, με τους Τζένη Καρέζη (πρώτη πάνω δεξιά), Ελεάνα Απέργη (κάτω δεύτερη από αριστερά)
1951, “Αντιγόνη” και “Ιφιγένεια”, σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, “Λύκειο Καλογραιών” στο Θέατρο ΡΕΞ, η Ελεάνα Απέργη (κάτω δεύτερη από αριστερά)
Η πρώτη εμφάνιση
Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση έκανε το καλοκαίρι του 1955 στο θέατρο – σινεμά «Διονύσια» της Καλλιθέας στην Νέα Ελευθέρα Σκηνή του Διονύση Παγουλάτου, στο έργο Η απαγωγή της Σμαράγδως του Μιχάλη Κουνελάκη.

Ελεάνα Απέργη βιογραφικό ! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές, και η κηδεία

Ακολούθησαν τα έργα Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς του Φρανκ Στέητον, Το φιόρο του Λεβάντε του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Ο έμπορος της Βενετίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Βαθιές είναι οι ρίζες των Αρνό ντ’ Υσσώ και Τζέιμς Γκάου κ.ά.

Δεκαετία 1950
Το 1955-1956 έπαιξε σε έντεκα έργα με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά και σε περιοδεία το έργο Ιερή φλόγα του Σόμερσετ Μομ, το Έντα Γκάμπλερ του Χένρικ Ίψεν, το έργο Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα του Τζέιμς Μπάρι και Το πρώτο ψέμα του Γεωργίου Ρούσσου.

Το 1956-1957 έπαιξε στο Θέατρο «Γκλόρια» στην Πλατεία Αμερικής, αλλά και σε περιοδεία με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη με την Άννα Κυριακού στα έργα: Πικ-νικ του Γουίλιαμ Ινγκ, Κληρονομιά με φούντες του Κώστα Αναγνωσταρά και Το κουρέλι του Μάριο Νικοντέμι.

Το Καλοκαίρι του 1957 έκανε θίασο με τον Διονύση Παγουλάτο στο θέατρο «Ραντάρ» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και επανέλαβαν τα έργα: Βαθιές είναι οι ρίζες, Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς και Απαγωγή της Σμαράγδως.

Ελεάνα Απέργη βιογραφικό ! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές, και η κηδεία

Το 1957-1958 περιόδευσε με τον θίασο Νίκου Χατζίσκου με τα έργα Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου και Ο Μιμίκος και η Μαίρη του Δημήτρη Γιαννουκάκη, αλλά και με τον θιασο Βίλμας Κύρου στο έργο του Γεωργίου Ρούσσου Ο πραματευτής.

Το καλοκαίρι του 1958 στο θέατρο του Εθνικού Κήπου, στη «Νέα σκηνή» του Κωστή Λειβαδέα, έπαιξε στο έργο Ανθισμένη μυγδαλιά του Δημήτρη Γιαννουκάκη. Το 1958-1959 έπαιξε στο Θέατρο Μαρίκα Κοτοπούλη μαζί με τον θίασο Μαίρης Αρώνη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο στα έργα Η χρυσή αράχνη του Στέφανου Φωτιάδη και Η κυρία του κυρίου των Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη.

Το καλοκαίρι του 1959 έπαιξε στο θέατρο «Αργυρόπουλου» στο έργο του Νίκου Φώσκολου Ο θάνατος θα ξανάρθει μαζί με τον θίασο του Λιάκου Χριστογιανόπουλου και την Ελένη Χατζηαργύρη.

Δεκαετίες 1960 και 1970
1959-1960 Θέατρο «Μαρίκας Κοτοπούλη» στον θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου-Τζένης Καρέζη- Διονύση Παπαγιανόπουλου στα έργα Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος και Η κυρία του κυρίου των Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη.
Καλοκαίρι 1960 θίασος Ελεάνας Απέργη-Διονύση Παγουλάτου, περιοδεία με Το φιόρο του Λεβάντε του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
1960-1961 Θίασος Τζένης Καρέζη. Περιοδεία με τα έργα: Η κυρία του κυρίου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Ματωμένος γάμος, Μάρια Νικοντέμι Το κουρέλι, Διονύσιου Ρώμα Το Ζαμπελάκι.
1961-1962 «Κυκλικό θέατρο» Λεωνίδα Τριβιζά στο έργο Μια όμορφη Κυριακή του Σεπτέμβρη του Ούγκο Μπέττι.
Το 1962 η Ελεάνα Απέργη και ο Διονύσης Παγουλάτος δημιουργούν ένα νέο θέατρο στην Αθήνα, στην οδό Σίνα και του δίνουν το όνομα του πρωταγωνιστή του ελληνικού θεάτρου της περιόδου 1930-1950, Γιώργου Παππά. Στο θέατρο αυτό η Ελεάνα Απέργη παίζει στα έργα:

1962-1963 Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται του Ρομπέρ Τομά με τον θίασο της Βίλμας Κύρου με την Αλέκα Κατσέλη.
Καλοκαίρι 1963 Τρεις άγγελοι του Αλμπέρ Υσσόν [θίασος Απέργη -Παγουλάτου].
1963-1964 Έγκλημα στον Νείλο της Αγκάθα Κρίστι με τον θίασο της Βίλμας Κύρου.
Καλοκαίρι 1964 Θίασος «Απέργη -Παγουλάτου» και «Επτανησίων Ηθοποιών» με τα έργα του Ξενόπουλου Το φιόρο του Λεβάντε και Στέλλα Βιολάντη με παραστάσεις στο θέατρο «Γιώργου Παππά» και περιοδεία στα Επτάνησα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
1964-1965 Θίασος Αντιγόνης Βαλάκου στα έργα Τρεις φορές το φως του Κλωντ Σπάακ και Εφιάλτης του Πατρίκ Χάμιλτον.
Καλοκαίρι 1965 Θίασος Απέργη- Παγουλάτου, περιοδεία στη Γερμανία με το έργο Δεσποινίς ετών 39 των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου.
Από το 1965 έως το 1973 στο θέατρο «Γιώργου Παππά» ο θίασος Ελεάνας Απέργη – Διονύση Παγουλάτου παρουσιάζουν τα έργα:
1965-1966 Ντομινίκ Νοαίν Ο τρίτος μάρτυς και Αλέκου Γαλανού Τον καιρό της ειρήνης.
1966-1967 Μώρις Μπράντελ – Ανίτα Χαρτ Ένας απρόσκλητος μουσαφίρης και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ο έμπορος της Βενετίας.

1967-1968 Σόμερσετ Μομ Διά παρασχεθείσας υπηρεσίας και Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου Δεσποινίς ετών 39
1970-1971 Ίστβαν Ορκένυ Οικογένεια Τοτ με τη συνεργασία του Μίμη Φωτόπουλου.
1971-1972 Διονύση Παγουλάτου Ο αφορεσμένος. Καλοκαίρι 1972 περιοδεία με το ίδιο έργο. 1972-1973 2ος χρόνος Αφορεσμένου.
Καριέρα στο ΚΘΒΕ
Από το 1973 έως το 1987 η Ελεάνα Απέργη ανήκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος όπου έπαιξε σε 25 έργα:

Μπρένταν Μπίαν Ένας όμηρος, Χένρικ Ίψεν Το σπίτι της κούκλας, Σοφοκλή Ηλέκτρα, Γρηγορίου Ξενόπουλου Ο Ποπολάρος, Άουγκουστ Στρίντμπεργκ Δεσποινίς Τζούλια, Ευριπίδη Μήδεια, Γεωργίου Σουρή Τα ίδια και τα ίδια, Γεβγένι Σβαρτς Η βασίλισσα του χιονιού, Γιώργου Μανιώτη Τα παθήματα, Πλαύτου Η τσουκάλα με το χρυσάφι, Ζαν Ζενέ Οι δούλες, Σενέκα Μήδεια, Σπύρου Μελά Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται, Άρθουρ Μίλερ Ήταν όλοι τους παιδιά μου, Διονύση Παγουλάτου Ο αφορεσμένος, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Άμλετ, Μιχαήλ Χουρμούζη Ο υπάλληλος, Παντελή Χορν Το φιντανάκι, Αισχύλου Ικέτιδες, Μανόλη Κορρέ Οίκος ευγηρίας, Αντόν Τσέχωφ Ο γλάρος, Κωστούλας Μητροπούλου Ένας ρόλος για κλόουν, Ευριπίδη Ικέτιδες, Ιάκωβου Καμπανέλλη Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού, Γρηγορίου Ξενόπουλου Στέλλα Βιολάντη.

Στα δώδεκα χρόνια που υπηρέτησε το ΚΘΒΕ η Ελεάνα Απέργη δίδαξε και θέατρο στη Σχολή του, καθώς και στην ανωτέρα δραματική σχολή Τέχνης- θέατρο «Παράγκα».

Θάνατος
Απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου 2023 σε ηλικία 90 ετών[2]

Δεκαετίες 1980 και 1990
Έτος Τίτλος Συγγραφέας Θέατρο
1987-1988 Λουμπάγκο Μανόλης Κορρές Δημοτικό Θέατρο Ρόδου
1988-1989 Ξαφνικά το τελευταίο καλοκαίρι Τένεσι Ουίλιαμς Θέατρο Όρβο
1989-1990 Γυάλινος κόσμος Τένεσι Ουίλιαμς ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
1992-1993 Το ματς Γιώργος Μανιώτης ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
1995 Δόνα Ροζίτα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Θέατρο Λυκαβηττού
1996 Το φιόρο του Λεβάντε Γρηγόριος Ξενόπουλος ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
1996-1997 Άμλετ με πικάντικη σάλτσα Νικολάι Άλντο Θέατρο Κνωσσός

1997 Στο μισό του φεγγαριού Πέτρος Γεωργιόπουλος Θέατρο Σφεντόνα
1997-1998 Ο Λεπρέντης Μιχαήλ Χουρμούζης ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Η απώλεια του συντρόφου της και η επιστροφή
Το 1957 Η Απέργη παντρεύτηκε τον ηθοποιό Διονύση Παγουλάτο. Μαζί έζησαν 48 χρόνια και απέκτησαν δύο κόρες: τη Μαρία και την Ολυμπία. Ωστόσο η αρρώστια του συντρόφου της την κράτησε μακρυά από το θέατρο για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ο Παγουλάτος πέθανε στις 27 Αυγούστου 2003. Το 2008 η Ελεάνα Απέργη επέστρεψε στο θέατρο με το έργο Λόγω φάτσας του Γιώργου Διαλεγμένου στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικό θέατρο.

Στον κινηματογράφο
Έτος Τίτλος Συγγραφέας
1957 Μαρία Πενταγιώτισσα Κώστας Ανδρίτσος
1960 Μανταλένα Ντίνος Δημόπουλος
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα Ιάκωβος Καμπανέλλης
1965 Ένα έξυπνο έξυπνο… μούτρο Γιάννης Δαλιανίδης
1966 Κατηγορώ τους ανθρώπους Ντίνος Δημόπουλος
1995 Τρεις εποχές Μαρία Ηλιού
Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Κανάλι Σενάριο Σκηνοθεσία
1992 Νέμεσις ΕΤ1 Άννα Μακράκη, Ντόρα Σιμοπούλου Παύλος Μιχαήλ, Δημήτρης Σοφιανός
Έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση, όπως τα Αφορεσμένος, Ο Αναπαραδιάδης, Οίκος ευγηρίας.

Ραδιόφωνο
Συμμετείχε στην μεταφορά πολλών θεατρικών έργων στο ραδιόφωνο, με πρώτα τα Μαρία Πενταγιώτισσα το 1958 και Ορφέας στον Άδη το 1960. Για πολλά χρόνια την ακούγαμε στο κρατικό ραδιόφωνο κάθε Τετάρτη βράδυ να διαβάζει τα «Αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχν

Πέθανε η Ελεάνα Απέργη

Η ηθοποιός Ελεάνα Απέργη “έσβησε” σε ηλικία 91 έτων.

Στη θλίψη βύθισε σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση πως η ηθοποιός Ελεάνα Απέργη, η οποία διέγραψε μια μεγάλη καριέρα στο θέατρο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

ADVERTISEMENT
Η Ελεάνα Απέργη συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Μίνως Βολανάκης, Κωστής Μιχαηλίδης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Πέλος Κατσέλης, Κώστας Μπάκας, Κώστας Τσιάνος, Γιώργος Ρεμούνδος, Γιάννης Χουβαρδάς, Πάνος Παπαϊωάννου, Γρηγόρης Μασαλάς, Γιαν Κάπλαν, Λάμπρος Κωστόπουλος, Διαγόρας Χρονόπουλος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Η παρθενική της εμφάνιση στη σκηνή ήταν στη σκηνή του θεάτρου Κοτοπούλη – Ρεξ, στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, όταν ήταν ακόμη μαθήτρια. Το επαγγελματικό της ντεμπούτο έγινε το 1955, στο θέατρο – σινεμά «Διονύσια» της Καλλιθέα, με τη Νέα Ελευθέρα Σκηνή του Διονύση Παγουλάτου, στο έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως». Ακολούθησε η συμμετοχή της σε πολλά ακόμη θεατρικά έργα Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, από τον Γεώργιο Ξενόπουλο μέχρι τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Σημαντική ήταν η παρουσία της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ που έγραψαν ιστορία όπως: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με την Άννα Συνοδινού (1975), «Μήδεια» του Ευριπίδη με την Μελίνα Μερκούρη, Ιάσονα τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τροφό την Ελεάνα Απέργη (1976), «Μήδεια» του Σενέκα με την Αντιγόνη Βαλάκου (1979), «Ικέτιδες» του Αισχύλου (1983) «Ικέτισσες» του Ευριπίδη (1985) παίζοντας τρεις φορές στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο Ηρώδειο, σε αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο, την Βουλγαρία και την Σοβιετική Ένωση.

Η Ελεάνα Απέργη συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε είκοσι πέντε παραγωγές. Τελευταία της συνεργασία ήταν η παράσταση «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου στο Βασιλικό Θέατρο το 1987. Παράλληλα, δίδαξε για δώδεκα χρόνια στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μέσα από ανακοίνωση, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της ηθοποιού.

Τζίνα Λολομπριτζίτα βιογραφικό ! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές, και η κηδεία

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος βιογραφικό! Ο θάνατος, η κηδεία, η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, τα παιδιά και τα εγγόνια

Από τι πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος β΄ της Ελλάδος! Βιογραφικό, Ηλικία, θάνατος, παιδιά, καταγωγή, wikipedia

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :