Hit enter after type your search item
freegossip.gr

News, Lifestyle

Ελεάνα Βραχάλη! Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ! Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΗΛΙΚΙΑ, ΥΨΟΣ, ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΣΠΟΥΔΕΣ. Η πιο ταλαντούχα στιχουργός των τελευταίων δεκαετιών. Με στίχο άμεσο, βαθύ και ταυτόχρονα τόσο εύκολο. Με στίχο ελκυστικό που αφυπνίζει συναισθήματα. Για να μην κάνουμ ετο λάθος και φλυαρήσουμε, η Ελεάνα Βραχάλη είναι η στιχουργός της οποίας το όνομα ακούσαμε και φροντίσαμε αμέσως να θυμόμαστε, χωρίς να χει συμβεί με κανέναν άλλο!

Πολύ νωρίς ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ! Η στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη μίλησε για την ζωή της με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, σε μία εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ελεάνα Βραχάλη βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

Σε ηλικία 24 ετών είχε κάνει το ντεμπούτο της, σε μία πολυβραβευμένη συνεργασία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και μουσική επιμελήτρια στο ραδιόφωνο και στο θέατρο, έχει γράψει τραγούδια για το θέατρο και έχει μεταφέρει στα ελληνικά τους στίχους των τραγουδιών του μιούζικαλ The Rocky Horror Show.

Σε ποια ηλικία εμφανίστηκε η ΣκΠ στη ζωή σας; Με ποιο τρόπο;

– Ακριβώς τη στιγμή που ξεκινούσε και η καλλιτεχνική μου πορεία. Στα 24.

Χριστίνα Βραχάλη βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

Το πρώτο μου ηχογραφημένο τραγούδι, “Το σ’ αγαπώ”, το άκουσα στο νοσοκομείο. Εκείνη την εποχή έκανα εκπομπή σε δυο ραδιόφωνα – στον Alpha radio και στο Seven radio – και ταυτόχρονα σπούδαζα Ψυχολογία και μουσικολογία.

Με πολλή πίεση οργανικά και ψυχολογικά έβγαινε αυτό το πρόγραμμα.

 

Μετά από μια παρατεταμένη γρίπη, που κράτησε πάνω από έναν μήνα, όπου δύο μέρες γινόμουν καλά, πήγαινα στη δουλειά μου, ξανακυλούσα, άρχισε να μουδιάζει το αριστερό μου χέρι.

Ψύξη είπε ο γιατρός. Να βάζω ζεστά. Αυτό το λάθος βοήθησε το μούδιασμα να απλωθεί ταχύτατα και στο δεξί χέρι και μετά και στα πόδια. Εντός ολίγων ημερών, παράλυση από τον λαιμό και κάτω.

 

Νοσηλεύτηκα σχεδόν μία εβδομάδα, έγινε η διάγνωση και μετά συνέχισα την αγωγή στο σπίτι για εννέα μήνες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Πως βιώσατε τα συναισθήματά σας κατά την διάγνωση;

– Ξαφνικά άλλαξαν όλα. Τα πάντα απέκτησαν άλλο νόημα. Τα πιο απλά, έγιναν ιεροτελεστία. Το να κουμπώσω τα κουμπιά της πιτζάμας μου, το να κάνω μπάνιο, το να φάω.

Είναι απίστευτο βίωμα η απώλεια ελέγχου του ίδιου σου του εαυτού. Του σώματός σου. Ήμουν αρκετά ψύχραιμη.

Δεν ξέρω από πού αντλούσα αυτή την ψυχραιμία. Ήταν λίγο μεταφυσική. Σα να μην ήταν δική μου. Αλλά ήταν. Και την επιστράτευσα για να αντιμετωπίσω και τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου. Τον φόβο του θανάτου.

Το δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου μέχρι να αποδεχτώ όλο αυτό που συμβαίνει.

Κάποια στιγμή αργότερα έκανα και 7 χρόνια ψυχοθεραπεία· μου αρέσει πολύ αυτή η διαδικασία, όχι μόνο επειδή αγαπώ την ψυχολογία, αλλά και γιατί τη βρίσκω πολύ δημιουργική και εποικοδομητική.

 

Είναι διαρκής η πάλη, γιατί ζεις με την ασθένεια. Δεν θύμωσα ποτέ, δεν είπα γιατί σε μένα, ο φόβος μου δεν έγινε ποτέ θυμός. Προσπαθώ πάντα να επικεντρωθώ στο φως.

Θεωρώ ότι η ζωή μάς δίνει συχνά έναν σταυρό, σε άλλους μικρότερο, σε άλλους μεγαλύτερο, αλλά κι ένα φωτεινό άστρο. Στο χέρι μας είναι το πού θα επικεντρωθούμε. Μόνιμη η αναμέτρηση με το σκοτάδι, αλλά επιλέγω το φως.

Πως αντέδρασε ο κοινωνικός σας περίγυρος; Γνώριζαν την νόσο;

– Βεβαίως. Στην αρχή η οικογένειά μου, όπως αναμενόταν προσπαθούσε να κατανοήσει τι συμβαίνει και μετά να αντιμετωπίσει το σοκ. Το να βλέπεις ξαφνικά έναν δικό σου άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση δεν είναι εύκολο. Προσπαθούσα να τους παρηγορήσω, να τους μεταφέρω την ψυχραιμία μου και να τους περάσω το μήνυμα ότι αυτό χρειάζομαι κι εγώ. Πήραν τον χρόνο τους, αλλά όλοι ήταν δίπλα μου, φίλοι κι οικογένεια με όμορφο και συγκινητικό τρόπο και τους ευχαριστώ πάντα για αυτό.

Πως έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας με την ΣκΠ; Αντιμετωπίζετε κάποιες δυσκολίες;

– Είναι λογικό, από τη στιγμή που αλλάζει η ζωή σου με ένα νέο δεδομένο, να αλλάζει κι η καθημερινότητα. Αναγκαστικά ο εαυτός σου οφείλει να έχει προτεραιότητα.

 

Να τον προσέχεις και να τον φροντίζεις. Να προσπαθείς, για παράδειγμα, να μην αρρωσταίνεις γιατί ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Ακόμη και ο πονοκέφαλος που άρχισε να με επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, γίνεται εμπόδιο πολλές φορές γιατί με ακινητοποιεί.

 

Πρέπει να ακυρώσω πράγματα, να παλέψω με την ψυχολογία μου, να φροντίσω τον ύπνο μου και γενικά εμένα. Σα να μεγαλώνεις ένα “ευαίσθητο” Παιδί, που διαρκώς πρέπει να έχεις στον νου σου.

Δεν είναι εύκολο. Έμαθα να λέω πότε κουράζομαι, πώς νιώθω και να ζητάω.

Δεν τα έκανα όλα αυτά, τα αυτονόητα, με αποτέλεσμα να καταπιέζομαι και να καθιστώ τον εαυτό μου επιρρεπή, φυσικά και σε ένα αυτοάνοσο. Μου έκλεψε την ανεμελιά της ηλικίας.

Αλλά από την άλλη κέρδισα κι από πιο νωρίς τη διαμόρφωση μιας άλλης φιλοσοφίας που σε συνδέει θέλοντας και μη με το τώρα.

Με τη δυσκολία, αλλά και την απόλαυση της πιο απλής στιγμής. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε το να σηκώσεις το πιρούνι και να καταφέρεις να το κατευθύνεις στο στόμα.

Υπάρχει κάποια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας;

– Προσπαθώ να υπάρχει γιατί έτσι αντιμετωπίζω και πιο εύκολα έναν κακό ύπνο, μια παρενέργεια από τα φάρμακα, μια κόπωση ξαφνική, μια αλλαγή στην ψυχολογία. Επικεντρώνομαι στη ρουτίνα που έχω δημιουργήσει.

Σας έχει επηρεάσει καλλιτεχνικά;

– Στον τρόπο γραφής όχι, αλλά γενικότερα ναι. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε τόσο νεαρή ηλικία, ξεριζώνεται δια παντός το όποιο ίχνος ματαιοδοξίας θα μπορούσε να υπάρχει. Μένεις γυμνός εσύ και η αλήθεια σου. Οπότε και το γράψιμο απαλλάσσεται αυτομάτως από οποιαδήποτε επιτήδευση και διαστρέβλωση θα μπορούσε να προκαλέσει μια νεανική μάταιη φιλοδοξία.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

– Να προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ κάθε μέρα, να βρίσκω το φως ανά πάσα στιγμή και να είμαι δημιουργική. Τώρα έχω επικεντρωθεί σε έναν δίσκο, εορταστικό θα έλεγα, των 20 χρόνων της καλλιτεχνικής μου πορείας.

Κλείνοντας, σκοπός της συνέντευξής μας είναι να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα σε κάθε άνθρωπο που παλεύει με την συγκεκριμένη νόσο. Μέσα από την δραστήρια και επιτυχημένη πορεία σας στην απαιτητική καθημερινότητα του καλλιτεχνικού χώρου, θα θέλατε να μας δώσετε ένα μήνυμα-tip, βασισμένο στην προσωπική σας εμπειρία;

– Πίστη στο φως και στην προσωπική μας δύναμη. Δεν πρέπει να διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια στην ασθένεια, αλλά στο φάρμακο.

Η υπέρβαση είναι φάρμακο. Την υπερβατικότητα του μυαλού, την είχα συνοψίσει στο βιβλίο μου, στην εξής φράση, που θα με συντροφεύει πάντα… «ΦΥΑ. Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας. Το μυαλό. Όλα είναι εκεί. Και οι φρουροί και η απόδραση.» Να συγκεντρωνόμαστε στη στιγμή. Στο Τώρα. Είναι το μόνο που έχουμε. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει κυρίως άτομα με ένα πολύ συρρικνωμένο «εγώ». Τέτοιο ήταν το δικό μου. Αυτή η συρρίκνωση δημιουργεί ένα βάρος που δεν μπορείς να σηκώσεις. Έτσι ξεκινά η θεραπεία, τροφοδοτώντας και το δικό σου εγώ. Δεν χωράει καταπίεση. Έπαθες κι έμαθες και οφείλεις να λες λίγο πιο συχνά “Τώρα μιλάω εγώ”.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικολογίας και ψυχολογίας στο Κολέγιο Deree. Εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσική επιμελήτρια στον «Αθήνα 9.84», στον Ρ/Σ Alpha 98.9 και στο «Seven». Απέδωσε στα ελληνικά τους στίχους των τραγουδιών του μιούζικαλ The Rocky Horror Show. Ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια συνεργαζόμενη στις θεατρικές παραστάσεις Δύο Ορφανές, Ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, και Αίμα στο Χιόνι. Επίσης, έχει συγγράψει τα τραγούδια των παραστάσεων Γυναίκες στα Χιόνια, Αθώος ή Ένοχος, Στο ψυγείο, και Δεν μ’αγαπάς, μ’αγαπάς.

Στιχουργικό Έργο

Η Βραχάλη έχει συνδέσει το όνομά της με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Για πρώτη φορά, στα 24 της χρόνια, με εφτά τραγούδια της στο Κρυφό φιλί του Μιχάλη Χατζηγιάννη μπήκε στα βαθιά.

 

Το CD έγινε τρεις φορές πλατινένιο, καλύτερος δίσκος στα 2α βραβεία Αρίων, και με καλύτερο τραγούδι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη λέει (Αν μου τηλεφωνούσες) στα 3α Αρίων.

Από τότε έχει μια μακρά συνεργασία μαζί του, με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, και κορύφωση το CD Ακατάλληλη σκηνή το 2004 (τρεις φορές πλατινένιο, καλύτερος ποπ δίσκος και δίσκος της χρονιάς στα 4α Αρίων, και με καλύτερο τραγούδι (“Να μείνεις εδώ”) στα 5α Αρίων.

Η Ελεάνα Βραχάλη, σε πολύ μικρή ηλικία, έχει ήδη συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες όπως την Τάνια Τσανακλίδου, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, την Άννα Βίσση, την Ελένη Πέτα, τη Δέσποινα Ολυμπίου, τη Γλυκερία, τον Γιώργο Σαμπάνη, την Έλενα Παπαρίζου, τον Σάκη Ρουβά, τον Γιάννη Πλούταρχο, τη Νατάσα Θεοδωρίδου και την Πέγκυ Ζήνα.

Το 2012 κυκλοφόρησε το CD “Όλα τα Ναι του κόσμου”, στο οποίο υπογράφει όλους τους στίχους και είναι βασισμένο στα βιβλία “Δε μ`αγαπάς, μ`αγαπάς”, και “Όλα τα Ναι του κόσμου” της συγγραφέως και καθηγήτριας Ψυχολογίας Φωτεινής Τσαλίκογλου. Συμμετέχουν 30 συνθέτες, ερμηνευτές και ηθοποιοί.

 

Όλα τα έσοδα του CD διατίθενται στα Παιδικά Χωριά SOS και στο ΚΕΘΕΑ εν δράσει.

Λίγο αργότερα ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με τον Γιώργο Σαμπάνη η οποία συνεχίζεται εν έτη 2019. Από τότε υπογράφει σε όλους τους στίχους του.

Δισκογραφία

Η Ελεάνα Βραχάλη έχει γράψει τους στίχους στα παρακάτω τραγούδια και άλμπουμ: [3][4]

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Κρυφό φιλί (20.03.2002) CD
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Μόνος μου (30.06.2003) CD Single
Δέσποινα Ολυμπίου: Βάλε Μουσική (2.08.2003) CD Single
Ησαΐας Ματιάμπα: Λόγια που δεν ξέχασα (20.01.2003) CD
διάφοροι: Ρ20 (soundtrack) (14.02.2004) CD Single
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ακατάλληλη Σκηνή (2.04.2004) CD
Δέσποινα Ολυμπίου: Έχουμε λόγο (19.07.2004) CD

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Όλα στο φως (19.07.2004) CD

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Να σε βλέπω να γελάς (24.11.2004) CD
Κώστας Μακεδόνας: Έτη φωτός (27.04.2005) 2 CD
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Όνειρο ζω (28.05.2005) CD Single
Ζωή Παπαδοπούλου: Κρύσταλλα κόκκινα φιλιά (2.09.2005) CD

Νατάσα Θεοδωρίδου: Ως εκεί που η καρδιά μπορεί να αντέξει (19.10.2005) 2 CD
Δήμητρα Γαλάνη/Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Live στο Vox (1.12.2005)

ομάδα “Συμμετέχω Ενεργά”: Έχω τη δύναμη (21.01.2006) CD

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Live (28.2.2006) 2 CD&DVD
Έλενα Παπαρίζου: Υπάρχει λόγος (12.04.2006) 2 CD
Ελένη Πέτα: Παιδί ακόμα (19.05.2006) CD

Γλυκερία: Βροχή των αστεριών (19.07.2006) CD
Γιάννης Πλούταρχος: Κρυμμένα μυστικά (15.09.2006) CD

Έλενα Παπαρίζου: The game of love (23.10.2006) CD
Πέγκυ Ζήνα: Ένα (9.11.2006) CD

Κώστας Μαρτάκης: Πάντα μαζί (11.2006) CD Single
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Φίλοι & εχθροί (6.12.2006) CD
Σάκης Ρουβάς: Υπάρχει αγάπη εδώ (7.12.2006) CD

Έλενα Παπαρίζου: Μαζί σου (soundtrack) (8.03.2007) CD Single
Αθηνά Ρούτση: Μην πεις αντίο (3.2007) CD
Όλγα Βενετσιάνου: Πες μου να μείνω εδώ (13.04.2007) CD
Δέσποινα Ολυμπίου: Μαζί χωριστά (16.05.2007) CD

Κώστας Μαρτάκης: Ανατροπή (20.07.2007) CD
Νikos Aliagas & Friends: Rendez-vous (17.10.2007) CD&DVD
διάφοροι: Tango greco (30.10.2007) CD

Όναρ: Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται (12.2007) CD

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ζωντανά στο Λυκαβηττό 2007-08 (7.12.2007) CD
Πέγκυ Ζήνα: Τρέξε (8.12.2007) CD

Χρήστος Δάντης: Εκτός Τροχιάς (22.8.2008)

διάφοροι/Tάκης Μπουγάς: Απόψε όλα θα σ’ τα πω (9.10.2008) CD
Μιχάλης Χατζηγιάννης: 7 (1.11.2008) CD

Νατάσα Θεοδωρίδου: Best οf/Δίπλα σε σένα (3.12.2008) 2 CD&DVD
Άννα Βίσση: Απαγορευμένο (8.12.2008) CD

Ελένη Πέτα: Στείλε σήμα (19.12.2008) CD

Πέγκυ Ζήνα: Το πάθος είναι αφορμή (4.05.2009) CD

Τάνια Τσανακλίδου: Προσωπογραφία (10.2009) CD
Δέσποινα Ολυμπίου: Μια στιγμή (2009) CD

Έλενα Παπαρίζου: Γύρω από τ’ όνειρο (28-29.3.2010)

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Το Καλοκαίρι Μου (07.2010) CD Single

 

Πέγκυ Ζήνα: Ευαίσθητη ή Λογική (12.10.2010.) CD
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Το Καλύτερο Ψέμα CD

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Θάρρος ή αλήθεια (17.12.2011) CD

Μιχαλης Δημητριαδης: Σημαιοστολισμός (2011) CD

Γιώργος Σαμπάνης: Μυστήριο Τρένο (2011) CD
Γιωργος Σαμπάνης: Δεν είμαι ήρωας (2012) CD

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Η αγάπη δυναμώνει (2013)

Διάφοροι Καλλιτέχνες: Όλα τα Ναι του κόσμου CD

Γιώργος Σαμπάνης: Μόνο εξ επαφής (2014) CD

Γιώργος Σαμπάνης: Λόγια που καίνε (2016) CD

Γιώργος Σαμπάνης: Μόνο εσύ (2016)

 

Γιώργος Νταλάρα – Μπάμπης Στόκας: Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας (2017) CD

Γιώργος Σαμπάνης: Παράξενα Δεμένοι (2019) CD

Γιώργος Μαζωνάκης: Διανυκτερεύω (2019)
Συγγραφικό Έργο
Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Αποσιωπητικά από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκης, γεμάτο ποίηση, μουσική και συναισθήματα. Το βιβλίο περιλαμβάνει από τα πρώτα της ποιήματα μέχρι και τα πιο πρόσφατα τραγούδια της.

Το δεύτερο βιβλίο της εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Καστανιώτη και τιτλοφορείται Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας. [5]

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :