Hit enter after type your search item

ΓΕΕΘΑ διαψεύδει Bild και ελληνικές διαρροές: Καμία αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

/
/
img

Η Τουρκία δεν υποχωρεί στο Αιγαίο και η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, τονίζουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά δημοσίευμα της Bild και ελληνικές διαρροές για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, οι αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, πριν ώρες η εικόνα που δινόταν από ΓΕΕΘΑ και άλλες επίσημες πηγές ήταν αυτή της σταδιακής αποκλιμάκωσης, ενώ η Bild ανέφερε πως η Άνγκελα Μέρκελ μεσολάβησε το βράδυ της Τρίτης, ώστε να μην υπάρξει σύρραξη μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν αναφορές ότι τα τουρκικά πλοία άρχισαν να αποχωρούν από το Καστελόριζο, αλλά το ίδιο το ΓΕΕΘΑ ήρθε διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια. 

Επιβεβαιώνει το ΓΕΕΘΑ η Τουρκία

Στην Τουρκία ολοκληρώθηκε έπειτα από 2,5 ώρες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο με έμμεσο τρόπο επιβεβαιώνει τις νεότερες πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ, σχετικά με την κατάσταση στο Αιγαίο.

Στη τουρκική συνεδρίαση έγινε αναφορά στο 4ο άρθρο που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιωματα της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Παράλληλα, η Τουρκία αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο διευκρίνισε ότι η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα , τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Μεσολάβηση Μέρκελ

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, πως η Άνγκελα Μέρκελ μεσολάβησε το βράδυ της Τρίτης (21/7) και σταμάτησε ένα θερμό επεισόδιο.

«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος «χωρίς προκλήσεις». Μια δήλωση, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση. «Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης», καταλήγει στη συνέχεια.

Τουρκική προπαγάνδα

Τουρκικά ΜΜΕ και χρήστες στο διαδίκτυο έχουν αναρτήσει βίντεο, βάση των οποίων το ωκεανογραφικό Oruc Reis, πλέει ήδη προς το Καστελόριζο.

Παρόλα αυτά, το στίγμα του δείχνει πως παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Επιπλέον, η ένταση κλιμακώνεται διαρκώς, καθώς ο Ερντογάν λίγο πριν πραγματοποιήσει συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ανήρτησε στο Twitter, ένα βίντεο σχετικά με την Αγία Σοφία.

Στο συγκεκριμένο βίντεο ο ίδιος γράφει ότι η Αγία Σοφία ανήκε πάντα και μόνο στην Τουρκία, ενώ τραγουδιστές αναπολούν την στιγμή που θα συμμετέχουν σε μουσουλμανική λειτουργία στον ιστορικό ναό.

Παράλληλα, την στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν αποκλιμάκωση και διάλογο, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ομέρ Τσελίκ, κατηγορεί την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για «μαύρη προπαγάνδα έναντι της Τουρκίας».

Επίσης, διευκρινίζει ότι η εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν μια ειρηνευτική αποστολή και όχι μια επεκτατική κίνηση.

 

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :