freegossip.gr
freegossip.gr

News, Lifestyle

Hit enter after type your search item
freegossip.gr

News, Lifestyle

Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό: Από τι πέθανε και σε ποια ηλικία ο Έλληνας δημοσιογράφος με την διασημότερη φωνή! Ο Διακογιάννης υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους στο είδος της ζωντανής περιγραφής και του σχολιασμού αθλητικών γεγονότων. Οι πλούσιες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό του, η άριστη χρήση της γλώσσας, οι κατανοητές και αντικειμενικές περιγραφές του, του έδωσαν τη θέση του πλέον αγαπημένου και έγκυρου αθλητικού σχολιαστή στη χώρα μας.

Γιάννης Διακογιάννης

Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο!

Από πολλούς θεωρείτο ως ο κορυφαίος δημοσιογράφος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Διακογιάννης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης, μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές, «έβαλε» το ποδόσφαιρο αλλά και άλλα σπορ στα σπίτια των Ελλήνων.

Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές
Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές

Από πολλούς θεωρείτο ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του.

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στη Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου του 1931. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο.

Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα. Το Μουντιάλ της Γαλλίας, το 1998, ήταν το τελευταίο που περιέγραψε τηλεοπτικά.

Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Κόρη του (υιοθετημένη) ήταν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη η οποία «έφυγε» από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο τον Αύγουστο του 2018.

Ο Γιάννης Διακογιάννης με την κόρη του Ρίκα Βαγιάννη, στο ματς Παναθηναϊκός – Άρης το 2009

Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων». Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού (Πως μας ενώνει και πως μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή), συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον Γιάννη Διακογιάννη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, για την προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Διακογιάννης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή Δημήτρη Θεοφάνη. Ο Διακογιάννης δήλωσε: «Παναθηναϊκός είμαι, Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη».

Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές Ο Γιάννης Διακογιάννης (Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 1931 – 13 Δεκεμβρίου 2022) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης.

Από πολλούς θεωρείται ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του.[2] Η μητέρα του ήταν Γαλλίδα, όπως και η πρώτη του σύζυγος.

Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές

Edit

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Αθήνα και πήγε στη Σχολή Καλπάκα στο Παγκράτι. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 11 ετών και η μητέρα του πούλησε το πιάνο της, με αποτέλεσμα να του ψαλιδίσει τα φτερά στο χώρο της μουσικής, την οποία αγαπούσε περισσότερο και από τον αθλητισμό. Με το ποδόσφαιρο άρχισε η επαφή στα μέσα της δεκαετίας του 1940, όταν πήγε με έναν συγγενή του σε φιλικό του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. Έπαιξε μπάσκετ στην εφηβική ομάδα της περιοχής, αλλά ήταν και αθλητής στίβου, ασχολούμενος γειά με τα 100 μέτρα, 200 μέτρα και το άλμα εις μήκος. Σε αγώνες μεταξύ ιδιωτικών σχολείων της εποχής είχε έρθει δεύτερος στα 100 μ. και πρώτος στα 300 μ.

Πήγε στη Γαλλία το 1954 για να σπουδάσει ιατρική, σπούδασε μουσική, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Η αγάπη του για τα σπορ τον οδήγησε στα γραφεία της μεγάλης εφημερίδας L’Équipe και του περιοδικού France Football που ανήκαν στο ίδιο συγκρότημα. Εκεί έμαθε αυτό που έλεγε συχνά αργότερα: «Ο δημοσιογράφος είναι αρχείο, ατζέντα και τηλέφωνο».[5] Έμεινε στη Γαλλία μέχρι το 1960 και στη συνέχεια επανήλθε στην Ελλάδα.[

Ο Αζάια Κάνααν : “Δεν είμαι ο νέος Ντόρσεϊ, αλλά μήπως να βγάλω ελληνικό διαβατήριο;”

Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία),[6] διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα. Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το «9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού», που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.[7]

Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α.[7] Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Κόρη του (υιοθετημένη) ήταν η δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη.[8]

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων». Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές
Γιάννης Διακογιάννης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, ο θάνατος, η καταγωγή, οι σπουδές

Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού, κάτι που ήταν ευρέως γνωστό στους δημοσιογραφικούς κύκλους, αν και ο ίδιος δεν το είχε εκφράσει ποτέ ευθέως.[11] Τον Ιανουάριο του 2017 ο Διακογιάννης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή Δημήτρη Θεοφάνη. Ο Διακογιάννης δήλωσε: «Παναθηναϊκός είμαι. Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη.»[9][12]

Απεβίωσε στις 13 Δεκεμβρίου 2022 σε ηλικία 91 ετών.

Γιάννης Διακογιάννης: Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος τον αποχαιρετά συγκινημένος – «Ήταν, είναι και θα είναι το σημείο αναφοράς»

Θλίψη στο Πανελλήνιο σκόρπισε ο θάνατος του Γιάννη Διακογιάννη σε ηλικία 91 ετών. Ο θρυλικός Έλληνας δημοσιογράφος έκανε φτωχότερο τον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Γιάννη Διακογιάννη, Χρήστος Σωτηρακόπουλος λίγο μετά την ανακοίνωση της δυσάρεστης είδησης, μίλησε με ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή «Αταίριαστοι», αποχαιρετώντας τον “πατριάρχη” της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Γιάννης Διακογιάννης: Ο άνθρωπος που μεγάλωσε τη Ρίκα Βαγιάννη

«Ο Γιάννης σημάδεψε μια γενιά και παραπάνω. Δεν υπήρξαν άνθρωποι που να ήταν τόσο επιδραστικοί όσο εκείνος στον χώρο του. Τόσος κόσμος έγινε αθλητικός συντάκτης ή δημοσιογράφος γενικότερα από τη φωνή του Γιάννη, από τα ταξίδια που μας έκανε. Ο Γιάννης Διακογιάννης δεν ξεπεράστηκε και δεν θα ξεπεραστεί ποτέ», ανέφερε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Και συνέχισε: «Δεν το λέω τώρα, σήμερα, το έλεγα και του ίδιου και μου έλεγε ‘άσε με ήσυχο’. Δεν μπορεί κανείς να έχει το εύρος των γνώσεων του Διακογιάννη. Στο ποδόσφαιρο έπαιζες μαζί του και καταλάβαινε και ο τελευταίος στο τελευταίο σημείο της Ελλάδας τι λέει. Καταλάβαινες στον στίβο, έτρεχες μαζί με τους αθλητές. Κολύμπαγες μαζί με τους αθλητές. Γινόταν ένα στους αγώνες του κόσμου μαζί με τον κόσμο».

Έτσι αποκάλυψε ο Γιάννης Διακογιάννης τη «μάχη» που έδινε η Ρίκα

«Ήταν, είναι και θα είναι το σημείο αναφοράς. Ήταν ένας φοβερός άνθρωπος, φοβερός στην παρέα και σπουδαίος άνθρωπος. Η τηλεόραση είναι εικόνα, αυτό έλεγε όλη την ώρα. Δεν είναι ατελείωτα τα λόγια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος για τον Γιάννη Διακογιάννη.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :