freegossip.gr
freegossip.gr

News, Lifestyle

Hit enter after type your search item
freegossip.gr

News, Lifestyle

Γιατί ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον! Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του, εξαναγκαζόμενος ουσιαστικά σε παραίτηση.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε από το YouGov το βράδυ της Τρίτης, το 54% των ψηφοφόρων των Τόρις τασσόταν υπέρ της παραίτησης του Τζόνσον, ενώ το 33% θεωρούσε ότι πρέπει να παραμείνει.

ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ! ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤΗ Η ΤΑΛΑΝΤΑΡΑ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά την αποχώρηση νεοδιορισθέντων υπουργών καθώς και περισσότερων από 50 μελών της κυβέρνησης, η οποία προκάλεσε ουσιαστικά παράλυση στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Γιατί ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον! 1
Γιατί ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον! 1

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ωστόσο σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του στην οδό Ντάουνινγκ το φθινόπωρο.

Παράλληλα, όπως είπε, συνέταξε «ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης».

«Είναι εμφανές πλέον ότι η επιθυμία του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού κόμματος είναι ότι πρέπει να υπάρξει νέα ηγεσία στο κόμμα και επομένως νέος πρωθυπουργός, δήλωσε ο Τζόνσον ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

«Είμαι θλιμμένος που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως «ουδείς αναντικατάστατος».

[videopress iFWONLCH]

«Το λαμπρό και δαρβινικό μας σύστημα θα δημιουργήσει έναν άλλο ηγέτη», συνέχισε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θα προσφέρει στον νέο ηγέτη όσο περισσότερη υποστήριξη μπορεί.

ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ! ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤΗ Η ΤΑΛΑΝΤΑΡΑ

Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της Πέμπτης, συνομιλία του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως έκανε γνωστό η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV.

Το BBC, όπως και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν από το πρωί ότι ο Τζόνσον πρόκειται να παραιτηθεί.

Εν μέσω έντονων κλυδωνισμών το τελευταίο διάστημα, για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα πάρτι με τις ευλογίες του πρωθυπουργού εν μέσω πανδημίας και αυστηρών lockdown, το μπαράζ απολύσεων πυροδότησε το τελευταίο σκάνδαλο με τον βουλευτή των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διορίστηκε σε κυβερνητική θέση «συνδέσμου» στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Γιατί ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον! 2
Γιατί ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον! 2

 

Ο Τζόνσον παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί στην εξουσία αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά τις μαζικές παραιτήσεις περισσότερων από 54 υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Ο Τζόνσον τόνισε πως θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός της Βρετανίας μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός των Τόρις. “Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα”, σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

“Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης”, πρόσθεσε.

«Σασμός»: Το απόλυτο τηλεοπτικό φαινόμενο της σεζόν!

“Είμαι υπερβολικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης”, είπε ο Τζόνσον κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο έργο του: “Από το ότι φέραμε εις πέρας το Brexit μέχρι ότι διευθετήσαμε τις σχέσεις μας με την ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα.

Αξιοποιήσαμε την εξουσία γι’ αυτή την χώρα για να ψηφίζει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, τα βγάλαμε πέρα με την πανδημία, οργανώσαμε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, την ταχύτερη άρση του λοκντάουν και τους τελευταίους μήνες οδηγήσαμε την Δύση στο να υψώσει το ανάστημά της στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία”.

Στην ειδική μνεία του για την Ουκρανία, δεσμεύτηκε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

Ο Τζόνσον ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τους Συντηρητικούς το 2019, έκανε μια σύντομη αναδρομή της θητείας του. “Θέλω να πω στα εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψηφίζοντας Συντηρητικούς για πρώτη φορά: ‘Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την απίστευτη εντολή, την μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων μετά τις εκλογές του 1979”.

“Και ο λόγος που έδωσα τόσο σκληρή μάχη τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να εξασκώ αυτή την εντολή διακυβέρνησης προσωπικώς, δεν είναι μόνο ότι ήθελα να το κάνω, αλλά επειδή ένιωθα ότι αυτή ήταν η δουλειά μου, το χρέος μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς να συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019”.

Τελεσίγραφο υπουργών στον Μπόρις στη Ντάουνινγκ Στριτ: «Ή φεύγεις ή φεύγουμε»

ΣΟΚ! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΡΕΤΟΥΣ ΚΑΙ PHOTOSHOP!

Έκανε λόγο για ένα λαμπρό μέλλον για τη Βρετανία, αν και τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν φαντάζουν τόσο ρόδινα.

Είπε επίσης πως το να είναι κανείς πρωθυπουργός μιας χώρας αποτελεί εκπαίδευση από μόνο του και τόνισε πως αφήνει την καλύτερη δουλειά του κόσμου, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του.

“Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ανακουφιστούν και ίσως κάποιοι λίγοι που θα απογοητευτούν. Και θέλω να γνωρίζετε πόσο θλίβομαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο”, είπε.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε ότι ο Τζόνσον “πήρε τη σωστή απόφαση”. “Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε μέχρι να βρεθεί νέος ηγέτης”.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Πέμπτη τον απερχόμενο βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε πως ήταν “ένα πρόσωπο που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους από την αρχή” της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πώς θα γίνει η εκλογή διαδόχου

– Οι υποψήφιοι που θέτουν υποψηφιότητα για την ηγεσία, και μπορεί να είναι πολλοί, πρέπει να προταθούν από δύο άλλους συντηρητικούς βουλευτές.

– Στη συνέχεια, οι συντηρητικοί βουλευτές διεξάγουν διάφορους γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν το πεδίο. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που προτιμούν σε μυστική ψηφοφορία και το πρόσωπο με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται.

– Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι να απομείνουν δύο υποψήφιοι. Οι ψηφοφορίες προηγουμένως διεξάγονταν κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αλλά το κοινοβούλιο πρόκειται να διακόψει για τις θερινές διακοπές έξι εβδομάδων στις 21 Ιουλίου, οπότε η διαδικασία ενδέχεται να χρειαστεί να επιταχυνθεί.

– Οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι τίθενται στη συνέχεια σε ψηφοφορία με επιστολική ψήφο μεταξύ των μελών του ευρύτερου Συντηρητικού Κόμματος, με τον νικητή να ανακηρύσσεται νέος ηγέτης.

– Ο ηγέτης του κόμματος που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά έχει την εξουσία να το πράξει.

Η διάρκεια της αναμέτρησης για την ηγεσία μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το πόσοι άνθρωποι θέτουν υποψηφιότητα. Η Τερέζα Μέι έγινε ηγέτης σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2016 και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν στη μέση της κούρσας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ στην επαναληπτική ψηφοφορία των μελών των Συντηρητικών για την αντικατάσταση της Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες αφότου η Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί.

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι

Την ίδια ώρα, οι στοιχηματικές εταιρείες προετοιμάζονται για την κούρσα της διαδοχής, ποντάροντας στους επικρατέστερους υποψήφιους για τα ηνία της χώρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, η οποία θεωρείται στο κόμμα ότι έχει διαθέτει ισχυρά διαπιστευτήρια ως υπέρμαχος του Brexit, χάρισμα αλλά και καλές ηγετικές ιδιότητες, θεωρείται το φαβορί για τη διαδοχή του Τζόνσον. Είναι ενδεικτικό ότι η Sky Bet στοιχιματίζει 4 προς 1 στερλίνες ότι η Μόρντοντ θα είναι η επόμενη ηγέτης των Τόρις.

Ο Ρίσι Σουνάκ, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, είναι ο δεύτερος τη τάξει πιθανός υποψήφιος.

Την πεντάδα των πέντε επικρατέστερων υποψηφίων για την ηγεία των Τόρις συμπληρώνουν ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, σύμφωνα με την Sky Bet.

Στα “αουτσάιντερ” περιλαμβάνονται ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, με τις αποδόσεις για τους δύο πολιτικούς να κυμαίνονται στο 9/1 και 12/1, αντίστοιχα.

Ωστόσο, παρά τις αυξανόμενες εικασίες για γενικές εκλογές φέτος, οι στοιχηματικές εταιρείες υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό αυτές να γίνουν το 2023 ή αργότερα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχήματα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις δεν αποτελούν έγκυρες προβλέψεις, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των ειδικών που περνούν τη ζωή τους αναλύοντας τα πολιτικά πράγματα της χώρας, ωστόσο αποτελούν έναν ισχυρό δείκτη.

Δημοσκόπηση YouGov: Καταλληλότερος για νέος αρχηγός των Τόρις ο Μπεν Γουάλας

Νέα δημοσκόπηση της YouGov σε 716 μέλη του Συντηρητικού κόμματος δείχνει με μια πρώτη ματιά ότι το πεδίο για τη διαδοχή του Τζόνσον φαίνεται να είναι ποικιλόμορφο.

Ο τωρινός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με 13%, στήθος με στήθος με την υπουργό Εμπορίου Πένυ Μόρντοντ (12%). Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ λαμβάνει 10% και η ΥΠΕΞ Λιζ Τρας Liz Truss συγκεντρώνει 8%.

Ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος ήρθε δεύτερος στον διαγωνισμό για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019, βρίσκεται στην όγδοη θέση με 5%, μαζί με τον νέο καγκελάριο Ναντίμ Ζαχάουι.

Όπως αναφέρει το YouGov, την ώρα που η επιλογή διαδόχου φαίνεται να είναι αμφισβητήσιμη, η δημοσκόπησή που βάζει τους υποψήφιους αντιμέτωπους μεταξύ τους έχει έναν καθαρό νικητή, τον Μπεν Γουάλας.

 διάδοχοι τζόνσον

Ο Γουάλας κερδίζει όλες τις αναμετρήσεις του με μεγάλη διαφορά. Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του είναι ο Σουνάκ, τον οποίο κερδίζει με 51% έναντι 30%. Κερδίζει τόσο τη Τρας όσο και την Μόρντοντ με 48% των ψήφων έναντι 26-29%. Και τα περισσότερα μέλη των Συντηρητικών (58%) τον προτιμούν έναντι του Χαντ (22%).

Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Μπόρις Τζόνσον
Είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος με σιγουριά ποιο είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, και αυτό γιατί είναι πολλά τα ονόματα που ακούγονται ότι ενδιαφέρονται για την αρχηγία των Τόρις.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι:
Σάτζιντ Τζάβιντ

Πρώην υπουργός Υγείας. Ήταν ο πρώτος που παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη και αυτός που ουσιαστικά πυροδότησε τις εξελίξεις.
Ο Σαντζιντ Τζάβιντ, 53 ετών είναι πρώην τραπεζίτης και υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών. Έχει υπηρετήσει σε αρκετά υπουργεία. Μεταξύ αυτών και στο Οικονομικών όπου παραιτήθηκε το 2020. Είναι γιος μεταναστών μουσουλμάνων από το Πακιστάν. Δηλώνει θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ανάδειξη νέου αρχηγού των Συντηρητικών είχε έρθει τέταρτος.

Μπεν Γουάλας
Υπουργός ‘Αμυνας, 52 ετών. Τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε πρόσφατη μάλιστα δημοσκόπηση του YouGov, που διεξήχθη μεταξύ μελών του Συντηρητικού κόμματος, ψηφίστηκε ως ο καταλληλότερος αντικαταστάτης του Μπόρις Τζόνσον. Είναι πρώην στρατιωτικός και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας τον Μάιο του 1999. Το 2005 εκλέχτηκε πρώτη φορά μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου.

Λιζ Τραζ
Υπουργός Εξωτερικών, από το Σεπτέμβριο του 2021. Η Λιζ Τραζ, 46 ετών, θεωρείται η αγαπημένη μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος και συχνά πυκνά βρίσκεται στην κορυφή των σχετικών δημοσκοπήσεων. Αυτές τις μέρες βρισκόταν στην Ινδονησία σε επαγγελματικό ταξίδι και επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Όπως υποστηρίζουν όσοι την παρακολουθούν από κοντά φροντίζει πολύ προσεκτικά τη δημόσια εικόνα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φωτογραφήθηκε πάνω σε ένα τανκ στην βρετανική βάση στην Εσθονία. Το γραφείο της υποστήριζε ότι αυτό ήταν ένα μήνυμα προς στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Βρετανία θα κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει την Ουκρανία. Οι κακές γλώσσες όμως έλεγαν ότι ήθελε να αντιγράψει την Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς σε πολλά το εν λόγω ενσταντανέ παρέπεμπε στην ιστορική φωτογραφία του 1986, όταν η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε επισκεφτεί βρετανική βάση της Δυτικής Γερμανίας.
Έχει υπερασπιστεί το Brexit και μάλιστα πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις αρχές της εβδομάδας ήταν μια από τους ελάχιστους υπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον που δήλωσε πως εξακολουθεί να τον στηρίζει προτρέποντας μάλιστα τους συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο.

Τζέρεμι Χάντ
Πρώην υπουργός Εξωτερικών, 55 ετών. Στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού των Συντηρητικών ήρθε δεύτερος μετά τον Μπόρις Τζόνσον. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι έχει πιο σοβαρό και λιγότερο αμφιλεγόμενο προφίλ στην πολιτική ζωή της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης μετά την «τρικυμία» που προκάλεσε ο Μπόρις Τζόνσον. Καθώς απέχει από κυβερνητικό πόστο εδώ και καιρό εκτιμάται ότι έχει πολύ λιγότερη «πολιτική φθορά» από άλλους διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών. Δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός.

Ναντίμ Ζαχάουι

Υπουργός Οικονομικών. Ο Νταντίμ Ζαχάουι, 55 ετών κέρδισε τις εντυπώσεις ως υπουργός εμβολίων, καθώς κατάφερε να υλοποιήσει ένα από τα πιο γρήγορα εμβολιαστικά προγράμματα στον κόσμο κατά του κορονοϊού. Είναι πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Βρετανία σε πολύ μικρή ηλικία. Ο παππούς του ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράκ, αλλά την δεκαετία του ‘70 αναγκάστηκε, από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, να φύγει από τη χώρα. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov. Εξελέγη στο κοινοβούλιο πρώτη φορά το 2010.

Ρίσι Σουνάκ

Πρώην υπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε την Τρίτη. Ο Ρίσι Σουνάκ, 42 ετών, διακρίθηκε για την οικονομική του πολιτική κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς μεταξύ άλλων εφάρμοσε ένα δαπανηρό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας που απέτρεψε τη μαζική ανεργία. Έχει δεχθεί όμως έντονη κριτική τόσο για το φορολογικό καθεστώς της πλούσιας συζύγου του, όσο και για την παραβίαση των αυστηρών κανόνων της καραντίνας, του επιβλήθηκε μάλιστα πρόστιμο όπως και στο Μπόρις Τζόνσον. Τέλος έχει κατηγορηθεί ότι δεν έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής που μαστίζει τους τελευταίους μήνες την Βρετανία.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :