Hit enter after type your search item

Η χαμένη γενιά της Ισπανίας

/
/
img

 

Τι ακριβώς κάνει ένας “σερίφης της παραλίας”; Στην Ισπανία της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας δεκάδες χιλιάδες νέοι διεκδίκησαν μία τέτοια δουλειά ως προσωρινό αντίδοτο στη νέα κρίση της πανδημίας.

Από μία άποψη ο Πάμπλο Γκαρσία είναι τυχερός. Πληρώνεται για να περάσει όλο το καλοκαίρι στην παραλία. Από τις εννέα το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι περιπολεί πάνω-κάτω σε ένα κομμάτι της παραλίας, συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων, στην πόλη Τόροξ, περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από τη Μάλαγα. Μαζί του μία συνάδελφος, η Λάουρα Μορένο. Δεν πρόκειται όμως για διασκέδαση. “Η δουλειά μας είναι να επιτηρούμε αν όλοι οι λουόμενοι τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής για τον κορωνοϊό”, λέει ο 32χρονος Γκαρσία.

Πολλές αιτήσεις, λίγες θέσεις

“Σερίφη της παραλίας” αποκαλούν τον Γκαρσία, αλλά και κάθε συνάδελφό του, κάποιοι από τους ντόπιους. Ενόψει τουριστικής σεζόν οι τοπικές αρχές είχαν προκηρύξει 3.000 θέσεις και δέχθηκαν 90.000 αιτήσεις, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους που αναζητούσαν μια οποιαδήποτε δουλειά σε εποχές κορωνοϊού. Άλλωστε περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ισπανοί έμειναν άνεργοι στη διάρκεια της πανδημίας. Οι μισοί από αυτούς είναι κάτω των 35 ετών. Το πρόγραμμα επιτήρησης στις παραλίες της Ανδαλουσίας είναι μία επινόηση της τοπικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να πετύχει “μ’ έναν σμπάρο δυο τριγόνια”. Όπως λέει η ‘Ανα Σέλια Γκονζάλες, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στη Μάλαγα, “κύριος στόχος είναι ασφαλώς να αποφευχθεί η διάδοση του ιού και να παραμείνουν ασφαλείς οι επισκέπτες μας”, αλλά από την άλλη πλευρά οι τοπικές αρχές επιδιώκουν “να αναδείξουν τις ονειρεμένες παραλίες της περιοχής και να συμβάλουν στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα”, ο οποίος πριν την κρίση προσέφερε απασχόληση σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους, μόνο στην Ανδαλουσία.

Από τα τέλη Ιουνίου η Ανδαλουσία υποδέχεται και πάλι επισκέπτες από την ΕΕ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν εμφανίστηκαν τα κύματα των τουριστών που όλοι προσδοκούσαν. Κι έτσι ο Πάμπλο Γκαρσία κάνει τις βόλτες του ανάμεσα σε μισοάδεια παραλιακά καφέ και κενές ξαπλώστρες, που τα πρωϊνά μαζεύουν μόνο λίγους Ισπανούς συνταξιούχους. Κάποιοι από αυτούς έχουν εξοχικό στην πόλη και περνούν όλο το καλοκαίρι στην παραλία. “Έχουμε γίνει σχεδόν μια παρέα”, λέει ο Πάμπλο Γκαρσία. Κάθε τόσο περισσεύει χρόνος για λίγη κουβέντα, όπου ο καθένας διηγείται τα βάσανά του από την εποχή της κρίσης. Είναι φανερό ότι, ενώ οι πρεσβύτεροι ανησυχούν κυρίως για ιατρικά θέματα, για τους νεότερους το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομική ανασφάλεια…

Μετά την κρίση, ακολουθεί η …νέα κρίση

Τι θα κάνει ο Πάμπλο Γκαρσία μετά το καλοκαίρι, όταν λήξει η σύμβασή του; Ούτε ο ίδιος ξέρει. Βέβαια έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, πήρε το πτυχίο του το 2018 και άρχισε να ψάχνει δουλειά, αλλά χωρίς επιτυχία. Ήταν η εποχή που η Ισπανία άρχισε να βγαίνει, δειλά-δειλά, από την οικονομική κρίση και την ύφεση, αλλά οι επιπτώσεις παραμένουν οδυνηρές, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. “Υπήρχαν κάποιες αγγελίες, αλλά ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και κατά συνέπεια οι συνθήκες εργασίας πολύ δύσκολες”, λέει ο ίδιος. Την εποχή εκείνη στην Ισπανία η ανεργία των νέων είχε ξεπεράσει το 50%. Μόλις άρχισε να βελτιώνεται η κατάσταση, κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύθηκαν την ανέχεια των νέων εργαζομένων και άρχισαν να τους προσφέρουν “συμβάσεις για τα σκουπίδια”, όπως τις αποκαλούν οι ίδιοι οι Ισπανοί: ελάχιστη διάρκεια, χαμηλές αποδοχές, υποτυπώδης ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με έρευνα της ισπανικής τράπεζας Caixabank για το 2019, το μέσο μηναίο εισόδημα για τους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών δεν ξεπερνούσε τα 930 ευρώ.

Ο Πάμπλο Γκαρσία διάλεξε έναν διαφορετικό δρόμο: έπιασε δουλειά σε μπάρ, άλλωστε τέτοιες δουλειές υπάρχουν πολλές στη Μάλαγα, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να διαβάζει για τις αποκαλούμενες Oposiciones, τις πολύ απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις για το Δημόσιο, που γίνονται κάθε καλοκαίρι και, για τους επιτυχόντες, ανοίγουν τον δρόμο για τον διορισμό. Στην Ισπανία πολλοί νέοι άνθρωποι προετοιμάζονται εντατικά, επί χρόνια, για τις εξετάσεις αυτές, πληρώνοντας μάλιστα πανάκριβα φροντιστήρια. Επί ενάμιση χρόνο ο Πάμπλο Γκαρσία διάβαζε τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα, μελετούσε με προσοχή το φορολογικό σύστημα, το διοικητικό δίκαιο, τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ισπανίας.

Σωσίβιο για …ένα καλοκαίρι

“Ξαφνικά όλα κατέρρευσαν στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας”, λέει ο ίδιος. Πρώτα τον ειδοποίησαν από το μπαρ ότι δεν μπορούν πλέον να τον πληρώσουν. Μπορούσε βέβαια να ζητήσει το έκτακτο επίδομα που δίνει η ισπανική κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν θα έπαιρνε πάνω από 500 ευρώ και “αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για να καλύψεις τα πάγια έξοδα, όταν μάλιστα και η φίλη μου, με την οποία μοιραζόμαστε το σπίτι, έχασε κι εκείνη τη δουλειά της την ίδια περίοδο…”, λέει ο νεαρός Ισπανός. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στη συνέχεια ειδοποιήθηκε ότι, λόγω των περιστάσεων, αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας όλοι οι διαγωνισμοί για το Δημόσιο. “Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα, γιατί εκεί είχα ποντάρει τα πάντα, είχα προετοιμαστεί με επιμέλεια και είχα την αίσθηση ότι θα περάσω αυτές τις εξετάσεις”, λέει ο Πάμπλο Γκαρσία.

Τελικά ο Πάμπλο Γκαρσία βρήκε …σωσίβιο στην παραλία, τουλάχιστον για ένα καλοκαίρι, δουλεύοντας ως επιτηρητής. Δεν είναι βέβαια ξεκούραστη η δουλειά στον καυτό ήλιο της Ανδαλουσίας, αλλά πληρώνεται καλά για τα ισπανικά δεδομένα. 1.500 ευρώ καθαρά παίρνει ο Πάμπλο Γκαρσία και ήδη προσπαθεί να βάλει στην άκρη τα μισά, ώστε να έχει κι ένα μικρό απόθεμα για τις δύσκολες μέρες που προμηνύονται μετά το καλοκαίρι. Για διακοπές ούτε λόγος να γίνεται. Άλλωστε δεν αποκλείεται η ισπανική κυβέρνηση να προκηρύξει τελικά τον περιβόητο διαγωνισμό για τον Δημόσιο. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μπορεί να το κάνει και βραχυπρόθεσμα, μόλις τρεις μέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Γι αυτό ο Πάμπλο Γκαρσία θέλει να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Ωστόσο δεν τρέφει υπερβολικές προσδοκίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος έως και 13% λόγω της πανδημίας. Αυτό σημαίνει λιγότερα κρατικά έσοδα, άρα και λιγότερες νέες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Προς το παρόν, λέει ο Πάμπλο Γκαρσία, είναι ικανοποιημένος που έχει έστω κι αυτή τη δουλειά και απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής. Για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα, που έχει ρεπό και μπορεί να βλέπει τη φίλη του.

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :