ΗΠΑ: Ηττα Τραμπ και δικαίωση για τους νεαρούς μετανάστες στο Ανώτατο Δικαστήριο | Κόσμος

trump-immig-thumb-large

Σε μια απόφαση κόλαφο για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε το καθεστώς προστασίας που είχε αναγνωρίσει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, σε 700.000 νέους μετανάστες, τους επονομαζόμενους Dreamers, το οποίο ήθελε να καταργήσει ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «αυθαίρετη» και «παρορμητική» την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης να αναστείλει το πρόγραμμα που υιοθέτησε ο Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο προστάτευε από την απέλαση τους μετανάστες κάτω των 30 ετών, που είχαν έρθει παρανόμως στις ΗΠΑ, όταν ήταν παιδιά.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς συντάχθηκε με τους τέσσερις προοδευτικούς συναδέλφους του σε αυτήν την απόφαση που ελήφθη με μικρή πλειοψηφία (πέντε δικαστές εκ των εννέα).

Ο Δημοκρατικός προκάτοχος του Τραμπ είχε άρει το 2012 την απειλή απέλασης σε βάρος των Dreamers, παρέχοντάς τους αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάτι αναγκαίο για να μπορέσουν να βρουν δουλειά, να οδηγούν ή να σπουδάσουν στις ΗΠΑ. Το 2017, ο Τραμπ αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα αυτό (DACA), θεωρώντας το «παράνομο».

Δικαστήρια, που συγκλήθηκαν εκτάκτως, ανέστειλαν την απόφασή του, όμως η κυβέρνηση άσκησε έφεση προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο τελικά απεφάνθη κατά του για διαδικαστικούς λόγους.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως οι δικαιούχοι του προγράμματος DACA μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στις ΗΠΑ χωρίς τον καθημερινό φόβο της απέλασης», αναφέρει η αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έδωσε στη διοίκηση τη δυνατότητα να δώσει πιο λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τον τερματισμό του προγράμματος και να προσπαθήσει ξανά. Όμως, θεωρείται απίθανο να γίνει αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση να μπορέσει να βάλει τέλος στο DACA πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όπου ο Τραμπ διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο.

«Η Αμερική είναι η γη της ελπίδας και των ευκαιριών και χάρη σε αυτήν την απόφαση, θα παραμείνει φωτεινός φάρος για τόσους πολλούς», σημείωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, που έδωσε μάχη για τη διάσωση του προγράμματος DACA. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

Γράψτε ένα σχόλιο