Hit enter after type your search item


Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ξοδέψει 10 τρισ. δολ. για δράσεις δημοσιονομικής πολιτικής.

Την άποψη ότι τα κράτη θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις πληγείσες οικονομίες τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε χθες ότι οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν ξοδέψει 10 τρισ. δολ. για δράσεις δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παρουσίασε νέες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες εγκυμονεί κίνδυνος φτωχοποίησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επέφερε ο ιός. Ετσι, κατά την ίδια, έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να οδηγηθούν στην απόλυτη ένδεια ως αποτέλεσμα της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν περισσότερες δαπάνες, οι οποίες θα αποτρέψουν τις απώλειες θέσεων εργασίας αλλά και την αύξηση της ανισότητας.

Για να επιτευχθεί η ανάκαμψη των κρατών οι επενδύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της πρόσβασης του κόσμου στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση και σε πολιτικές που θα βοηθήσουν στην προστασία του κλίματος.

Επίσης, η ίδια σε blog στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου τόνισε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η πρόσβαση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα αλλά και των μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και τεχνολογικές λύσεις. «Η κρίση που επέφερε η COVID-19 προκαλεί περισσότερο πόνο σε όσους είναι περισσότερο επιρρεπείς. Αυτή η καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μεγάλοι οργανισμοί, εκτός του Ταμείου, έχουν ήδη διαβλέψει ότι οι περισσότερες οικονομίες θα διολισθήσουν σε ύφεση, με την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει λόγο για την βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στις 24 Ιουνίου, με την κ. Γκεοργκίεβα να αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανόν να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις που έκανε τον περασμένο Απρίλιο, όταν «έβλεπε» πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 3% φέτος.

Πρόσφατα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία θα περιπέσει σε δραματική ύφεση 7,6% σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Πρόκειται, δηλαδή, για τη δραματικότερη ύφεση των τελευταίων 100 ετών. Αντιθέτως, με βάση το καλό σενάριο η ύφεση θα ανέλθει στο 6%, έναντι 5,2% που προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Slide Up
x
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :