Κοινωνικό μέρισμα: Όλες οι αλλαγές – Οι δικαιούχοι και ποιοι εξαιρούνται

20

– Νομοτεχνική μελέτη που κατέθεσε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – Τα εισοδηματικά κριτήρια – Το κριτήριο διαμονής – Τι ισχύει για την ακίνητη και κινητή περιουσία
Όλα τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσίας, που θα ισχύουν για το κοινωνικό μέρισμα, περιγράφονται στην νομοτεχνική μελέτη που κατέθεσε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών και των ανήλικων τέκνων, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Το ανώτατο ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 27.000 ευρώ.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι ευάλωτα νοικοκυριά. Ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανόμενων και των φιλοξενούμενων ατόμων.
Το όριο ακίνητης περιουσίας ορίζεται στα 120.000 ευρώ. Με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Τα κριτήρια

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος είναι τα ακόλουθα:

Εισοδηματικά

Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα:
– 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
– 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
– 15.750 για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και ένα ανήλικο τέκνο
– 18.000 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
– 20.250 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα
– 22.550 για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα
– 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

Ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και προκύπτει από την τελευταία εκκαθάριση ( έως 31 Οκτωβρίου 2017) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ συνολικά.

Κινητή περιουσία

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος.

Το ποσό αυτό, θα αυξάνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος, με τρόπο ο οποίος θα προσδιοριστεί με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Από τις διατάξεις προκύπτει ότι θα υπάρχει και ανώτατο όριο τόκων καταθέσεων , το οποίο θα προσδιορίζεται με μαθηματικό τύπο ως εξής : ετήσιος τόκος = 9.000 επί κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού επί μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016 δια εκατό.

Κριτήριο διαμονής

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε χρόνια ,όπως αυτό προκύπτει από τις φορολογικές του δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31 -10-2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ. Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 , εφόσον έχουν υποχρέωση.

Εξαιρέσεις

Από τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται νοικοκυριά και μέλη των οποίων, βάση της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
– Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
– Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής
– Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
– Δηλώνουν δαπάνες για οικοιακούς βοηθούς, δασκάλους , οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Μοιραστείτε το!

Σχολιάστε το άρθρο Η άποψη του καθενός είναι ελεύθερη. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα σχόλια σας, ΔΕΝ υιοθετούνται! Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση, θα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε, παρουσιάσει έννομο συμφέρον!

20 Σχόλια

 1. Μανέτα στο άρθρο

  Δε θέλω να μου ξεφεύγετε. Το θέμα μας είναι ο γάμος της Μελέτη και πότε θα διαλυθεί. Τι ασχολείστε με μερίσματα και αρλουμπες;

  • φιλ στο άρθρο

   Ναι ρε μανετα ενα δικιο τοχεις κ συ…απλα καμια φορα που ειμαι very χολοσκασμενη ασχολουμαι κ με πιο αναλαφρα θεματα οπως το μερισμα καλη ωρα ισα για να ξαλεγραρω χαχαχαχα

   • Μανέτα στο άρθρο

    Κούκλα μου, μην περιμένεις χαϊρι απ’ τον Τσίπρα. Ο γάμος της Μελέτη πιο σοβαρό θέμα είναι. Ελα τώρα.. θα πάρεις κάτι ψιχουλα και θα στα ξαναπάρει με φόρους.

    • φιλ στο άρθρο

     Ο γαμος της μελετη οπως καθε γαμος σοουβιζιτα λιγο κρατει κ ξανα προς τη δοξα τραβα σε λιγο καιρο οποτε σκορδοκαιλα μου…προτιμω να ασχοληθω με κανενα ριαλιτι παρα με τις καρακαξες….
     Ποιος τσιπρας; μετα τα σημερινα χαϊρια χαθηκε απ τον χαρτη τελειως…ο φιλος πανω μας λεει τις ανακριβειες παρακαλω….

 2. Ανώνυμος στο άρθρο

  Το κράτος τα πέρνει από τους ντόπιους για να τα δώσει σε έποικους που θα αντικαταστήσουν τους ντόπιους… ξυπνάτε πριν είναι αργά και δείτε άλλους στα σπίτια σας………

 3. ΕΛΕΑΝΑ στο άρθρο

  Μην το ψαχνετε αυτο λεγετε ανακυκκλωση της φτωχιας.Με κανουν εμενα πιο φτωχη για να δωσουν επιδομα αλλου , δλδ ολα προς τα κατω ,μα ποσο πιο κατω?Εμενα με ρωτανε πως πληρωνω ενφια ,Δεη, κλπ,μου στερησαν τη μεγαλυτερη χαρα που ειχα τα ταξιδια, για να πληρωνω χαρατσια ,καταντησα να σκεπτομαι να παω στο θεατρο ,ντροπη τους.

 4. Ανώνυμος στο άρθρο

  Νοικιάζω ένα διαμέρισμα δεκαετίας 70 σε ζευγαρι Αλβανών που δουλεύουν και οι δύο, μαύρα φυσικά η γυναίκα και ο άντρας δηλώνει τα μισά ( σε αυτό φταίει και ο Έλληνας εργοδότης) και δικαιούνται κοινωνικό μέριςμα, έχουν πάρει ήδη οικογενειακό επίδομα για τα 2 παιδια που τρώνε στο σχολείο δωρεάν και θα πάρουν και επιδότηση ενοικίου. Εντωμεταξύ εμένα μου χρωστάνε 1800€ ενοίκια, η δεη τους απλήρωτη και η κόρη μου που ειναι άνεργη δε δικαιούται κανένα επίδομα γιατί της έγραψε ο παππούς της κάτι χωράφια στο χωριό και ένα διαμέρισμα στην πόλη. Πείτε μου αν είναι αυτό δίκαιο.

 5. φιλ στο άρθρο

  Να πανε να μαμηθουνε…εχουνε να φανε μαυρο ….
  Δλδ θα επρεπε συμφωνα με τους κυβερνωντες να αφησω την γρια μανα που παιρνει 650 ευρω συνταξη κ τα μισα πανε σε φαρμακα σχεδον κ το ενηλικο παιδι μου που στα μισα του περσινου χρονου εμεινε ανεργο στα παγκακια για να παρω το επιδομα; γι αυτο οι εξυπνοι δηλωνουν αστεγοι ή οποιοι μπορουν τα παιρνουν μαυρα κ εμεις μακακες δηλωστε τα ολα….εχει να πεσει μαυρο συννεφο….
  Μια ερωτηση ρε φριγκοσιποπουλα: οι ανεργοι δεν θα το παρουν οποια κ αν ειναι η κατασταση τους;θυμαμαι καποτε ο καραμανλης που το χε δωσει σ οποιον ειχε καρτα ανεργιας….αλλοι καιροι αλλα ηθη…

 6. πυθια στο άρθρο

  ας πουμε οτι δυο αδελφια μενουν στο ιδιο σπιτι,ο ενας εχει εισοδημα ο αλλος ειναι ανεργος.ε ο ανεργος δεν θα παρει το βοηθημα γιατι εννοειται οτι ο αδελφος του τον συντηρει(αν θελει φυσικα και για οσο διαστημα θελει)αδικο για τους ανεργους

  • πυθια στο άρθρο

   καθε ατομο πρεπει να λαγαριαζεται διαφορετικα αφου και η φορολογικη του δηλωση ειναι ανεξαρτητη και αν πληρει τα κριτηρια να παρει το μερισμα,πανε να κανουνε ενα καλο και τα κανουνε μπαχαλο

   • πυθια στο άρθρο

    περυσι το εδωσαν στους χαμηλοσυνταξιουχους,φετος νομιζω οτι οι μακροχρονια ανεργοι επρεπε να προηγηθουν

    • φιλ στο άρθρο

     @ΠΥΘΙΑ νομιζω πως βγαιναν κ στους 2 ειναι οι πιο ευαλλωτες ομαδες…. Ας μην εδιναν στην δεη ταχα για να μην αυξησουνε…ποσο γρηγορα θα ξεχαστει κ θα δουμε το ρευμα με καπελο….κατσε να δεις….

     • πυθια στο άρθρο

      ο ανεργος που δεν επιδοτειται ειναι για κλαματα,που περιμενει απο τους συγγενεις ενα χαρτζηλικι,αυτο θα ηταν μια ανασα τωρα για τις γιορτες

     • φιλ στο άρθρο

      Κ το μεγαλυτερο αδικο γινεται απ την στιγμη που δινεται με περσινα κριτηρια…ρε φιλε φετος ειναι ανεργος …τωωωωρα….τωρα τα εχει αναγκη οχι του χρονου που ενδεχομενως θα χει βρει δουλεια
      Φετος γεννησε ο αλλος κ μαλιστα διδυμα ακουγα μια περιπτωση το πρωι στον παπαδακη τωρα εχει αναγκη τριπλασια απ οτι περσι
      Αδικιες κ ενας κρατικος μηχανισμος τιγκα στις αγκυλωσεις…χεσε ψηλα κ αγναντευε…

 7. Ανώνυμος στο άρθρο

  Με τους νέους περιορισμούς, ελάχιστοι θα είναι δικαιούχοι… Φυσικά διάφορες ομάδες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, ασκούν «παράνομα επαγγέλματα», έχουν τις καταθέσεις στο εξωτερικό θα πάρουν τα ψίχουλα, γιατί μας δουλεύουν κανονικά… Οι άνεργοι νέοι που φιλοξενούνται στο σπίτι των δικών τους, δεν θα πάρουν , γιατί μπορούν να μένουν στα παγκάκια ! Οι νέοι των 200- 300 ευρώ δεν θα πάρουν, γιατί φιλοξενούνται στο σπίτι των δικών τους, αφού μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο για διαμονή σε σκηνή ή τροχόσπιτο. Η μεγαλύτερη απάτη και εξαγορά του στυλ Τσοβόλα δώστα όλα». Σου δίνουν 5 και σου αρπάζουν μετά από 50 … Από εμάς χάσατε σήμερα 5 ψήφους + 4 των γέρων γονιών μας ! Αρκετά παίξατε με τις ελπίδες μας. Μια από τα ίδια ή και χειρότερα.

  • Ανώνυμος στο άρθρο

   Ενίσχυση στους αλλοδαπούς στους Ρομά και τους ταξιτζήδες. Α και μερικούς γιατρούς, δικηγόρους υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους

  • Ανώνυμος στο άρθρο

   Αυτο το σχολιο το διαβασα κ αλλου…απ τον μμ στο πρωτο θεμα και στο μακελειο να υποθεσω; χαχαχαχα
   Καλα κανεις….στειλτο παντου καποιος απ αυτους που μας καταντησαν ετσι θα το διαβασει