Hit enter after type your search item

Αύξηση στον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού κατεγράφη χθες στη χώρα μας. Από τα συνολικά 20 νέα κρούσματα εννέα αφορούσαν σε επιβάτες πτήσεων που έφτασαν στη χώρα μας. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο τα ημερήσια εισαγόμενα περιστατικά κυμαίνονται από δύο έως πέντε.

Η γεωγραφική κατανομή για τα υπόλοιπα κρούσματα έχει ως εξής: τέσσερα καταγράφηκαν στην Ξάνθη, δύο στην Αττική, δύο στην Καστοριά και από ένα σε Κοζάνη, Σύρο και Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών που έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί στη χώρα μας από τις αρχές της πανδημίας έως χθες, ανέρχεται σε 3.409. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εννέα ασθενείς, ενώ χθες καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος. Ο αριθμός των θυμάτων της νόσου είναι 192. 

Για τις υγειονομικές αρχές της χώρας τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν και είναι αναμενόμενα και το στοίχημα είναι ο γρήγορος εντοπισμός τους. Οι ειδικοί πάντως εστιάζουν και στις εστίες υπερμετάδοσης, τις οποίες χαρακτηρίζουν έναν εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα για τη συνολική διασπορά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Εκβασης Νοσημάτων CLEO, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «πριν ξανασκεφτούμε εκτεταμένα μέτρα για να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού ενόψει ενός νέου κύματος της πανδημίας, ας δώσουμε προτεραιότητα στο να ελέγξουμε τις εστίες υπερμετάδοσης». Σύμφωνα με το Κέντρο, λίγοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε πολλούς. Πρόσφατη μελέτη εξέτασε την περίπτωση του Χονγκ Κονγκ και κατέδειξε ότι από ένα σύνολο 346 κρουσμάτων που καταγράφηκαν τοπικά τα 196 συνδέονταν με μόλις έξι εστίες υπερμετάδοσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένα άτομο φέρεται να μετέδωσε τον ιό σε 73 άλλους ανθρώπους, καθώς επισκέφθηκε μπαρ στο τέλος Μαρτίου. Οι άλλες περιπτώσεις εστιών υπερμετάδοσης αφορούσαν γάμους, ναούς, δείπνα και χώρους διασκέδασης. Συνολικά, μόλις το 20% των περιστατικών (όλα σχετιζόμενα με κοινωνικές συναθροίσεις) ευθυνόταν για το 80% των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι και στην Ελλάδα υπήρξαν αντίστοιχες περιπτώσεις, αφού κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας καταγράφηκαν τοπικές συρροές κρουσμάτων μετά  θρησκευτική τελετή στην οποία παρευρέθη όλο το χωριό, ή μετά συνάντηση συγγενών για να δουν δικό τους άνθρωπο που είχε επιστρέψει από το εξωτερικό.

Η μεταδοτικότητα του ιού φαίνεται να κορυφώνεται τις πρώτες ημέρες εμφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου και μετά αρχίζει να φθίνει. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής είναι μολυσματικός προτού καν εμφανίσει συμπτώματα ή ακόμα και αν δεν εμφανίσει καθόλου. Παράλληλα, ένα πολύ μολυσματικό άτομο είναι πιο πιθανό να διασπείρει τη νόσο όταν βρεθεί ανάμεσα σε ένα πλήθος ανθρώπων (π.χ. σε ένα γάμο, σε μπαρ ή σε μία αθλητική διοργάνωση) και όταν η επαφή έχει διάρκεια ή επαναλαμβάνεται.

Το Κέντρο επισημαίνει, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας που κατάφερε να ελέγξει την πανδημία χωρίς να επιβάλει σκληρά μέτρα, ότι «ο ρόλος των εστιών υπερμετάδοσης αποκαλύπτει ότι η πανδημία μπορεί να ελεγχθεί με μέτρα λιγότερο σκληρά για την οικονομική ζωή όπως το καθολικό lockdown ή άλλες δραστικές παρεμβάσεις που υιοθετήθηκαν τους προηγούμενους μήνες».

Slide Up
x
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :