Hit enter after type your search item

Κρεατινίνη: Τι σημαίνουν τα αυξημένα επίπεδα και ποια είναι τα συμπτώματα

/
/
img


Η κρεατινίνη είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από τους μυς σας. Οι νεφροί σας φιλτράρουν την κρεατινίνη καθώς και άλλα απόβλητα από το αίμα σας. Αφού φιλτραριστούν, αυτά τα απόβλητα στη συνέχεια αποβάλλονται από το σώμα σας με ούρα.
Η μέτρηση των επιπέδων κρεατινίνης μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς λειτουργούν οι νεφροί σας. Ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα κρεατινίνης τόσο στο αίμα σας όσο και στα ούρα σας.
Τα επίπεδα κρεατινίνης που είναι πάνω ή κάτω από τα φυσιολογικά εύρη μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην υψηλή κρεατινίνη και τα συμπτώματα που συμβαδίζουν με αυτήν.
 Κρεατινίνη: Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τα αυξημένα επίπεδαΣε γενικές γραμμές, τα υψηλά επίπεδα κρεατινίνης μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι νεφροί σας δεν λειτουργούν καλά.
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της υψηλής κρεατινίνης, ακόμα και να πρόκειται για μια εφάπαξ εμφάνιση. Κάποια παραδείγματα είναι η αφυδάτωση ή πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης ή το συμπλήρωμα κρεατίνης. Όλα αυτά μπορεί να είναι προσωρινώς πολύ επίπονα για τους νεφρούς σας.
Ωστόσο, άλλες αιτίες υψηλής κρεατινίνης μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Πολλά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή ασθένεια που επηρεάζει την λειτουργία των νεφρών, όπως:τοξικότητα από φάρμακαλοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα)σπειραματονεφρίτιδα (glomerulonephritis)διαβήτηςυπέρτασηκαρδιακές παθήσεις, όπως αθηροσκλήρωση ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκειααπόφραξη του ουροποιητικού συστήματοςνεφρική ανεπάρκεια (οξεία και χρόνια)Συμπτώματα που μπορούν να συνοδεύουν την υψηλή κρεατινίνηΤα συμπτώματα της υψηλής κρεατινίνης μπορεί να εξαρτώνται από την κατάσταση που την προκαλεί.
Νεφροτοξικότητα από φάρμακαΟρισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους νεφρούς και να βλάψουν την ικανότητά τους να λειτουργήσουν.
Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι:αντιβιοτικά, όπως αμινογλυκοσίδες, ριφαμπίνη και βανκομυκίνηκαρδιαγγειακά φάρμακα, όπως οι στατίνεςχημειοθεραπευτικά φάρμακαδιουρητικάλίθιοαναστολείς αντλίας πρωτονίωνΤα συμπτώματα που συνοδεύουν την υψηλή κρεατινίνη και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα είναι:κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του σώματοςμειωμένη ποσότητα ούρωναίσθημα αδυναμίας ή κούρασηςσύγχυσηναυτίαδυσκολία στην αναπνοήακανόνιστος καρδιακός ρυθμόςπόνος στο στήθοςΛοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα)Η λοίμωξη των νεφρών είναι ένας τύπος λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί να συμβεί όταν βακτήρια ή ιοί μολύνουν άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος προτού φτάσουν στους νεφρούς.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς και ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
Μερικά συμπτώματα λοίμωξης των νεφρών που πρέπει να προσέξετε είναι:πυρετόςπόνος στην πλάτη, τα πλευρά ή τη βουβωνική χώραούρηση που είναι συχνή ή επώδυνηούρα που είναι σκούρα, θολά ή με αίμαδυσοσμία των ούρωνκρυάδεςναυτία ή έμετοςΣπειραματονεφρίτιδα (Glomerulonephritis)Η σπειραματονεφρίτιδα εμφανίζεται όταν τα μέρη των νεφρών σας που φιλτράρουν το αίμα σας, φλεγμαίνουν. Μερικές πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν λοιμώξεις ή αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος και το σύνδρομο Goodpasture.
Η σπειραματονεφρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και βλάβες στους νεφρούς, καθώς και νεφρική ανεπάρκεια.
Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:υπέρτασηαίμα στα ούρα, που μπορεί να τα κάνει να φαίνονται ροζ ή καφέούρα που φαίνονται αφρώδη λόγω υψηλών επιπέδων πρωτεΐνηςκατακράτηση υγρών στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδιαΔιαβήτηςΟ διαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ υψηλό. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, ένα από τα οποία είναι η νεφρική νόσος.
Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη: τύπος 1 και τύπος 2. Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, ενώ τα συμπτώματα του τύπου 2 συχνά αναπτύσσονται σταδιακά.
Τα γενικά συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν:αυξημένο αίσθημα δίψαςσυχνοουρίααυξημένη όρεξηαίσθημα κούρασηςθολή όρασημούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδιααργή επούλωση πληγώνΥπέρτασηΗ υψηλή αρτηριακή πίεση συμβαίνει όταν η δύναμη του αίματος που ωθεί τα τοιχώματα των αρτηριών σας είναι πολύ υψηλή. Αυτό μπορεί να βλάψει ή να εξασθενίσει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τους νεφρούς, επηρεάζοντας την λειτουργία τους και προκαλώντας υψηλή κρεατινίνη.
Δεδομένου ότι η υπέρταση συχνά δεν έχει συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα. Ανιχνεύεται συχνά κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου γενικού τσεκάπ.
Καρδιακή ασθένειαΚαταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, όπως η αθηροσκλήρωση και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να επηρεάσουν και την λειτουργία των νεφρών. Αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν τη ροή του αίματος μέσω των νεφρών, οδηγώντας σε βλάβη ή απώλεια λειτουργίας και, πιθανώς, σε αυξημένη κρεατινίνη.
Τα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρις ότου μια αρτηρία να στενέψει σοβαρά ή να αποκλειστεί εντελώς. Μπορούν επίσης να εξαρτηθούν από τον τύπο της αρτηρίας που επηρεάζεται
Μερικά γενικά συμπτώματα είναι:πόνος στο στήθος (στηθάγχη)δυσκολία στην αναπνοήανώμαλος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίαςσυμπτώματα σαν αυτά ενός εγκεφαλικού, όπως παράλυση ή δυσκολία στην ομιλίαΤα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι:δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοιααίσθημα κόπωσης ή κούρασηςπρήξιμο στην κοιλιά, τα πόδια ή τα πέλματαΑπόφραξη του ουροποιητικού συστήματος Το ουροποιητικό σας σύστημα μπορεί να μπλοκαριστεί λόγω ποικίλων αιτιών, όπως πέτρες στους νεφρούς, διογκωμένος προστάτης ή όγκοι. Όταν συμβεί αυτό, τα ούρα μπορεί να συσσωρευτούν στους νεφρούς, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται υδρονέφρωση.
Τα συμπτώματα της απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα ή αργά με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με την αιτία.
Μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε εκτός από την αυξημένη κρεατινίνη είναι:
πόνος στην πλάτη ή στα πλευρά σαςσυχνή ή επώδυνη ούρησηαίμα στα ούραμικρή ποσότητα ούρων ή αδύναμη ροή ούρωναίσθημα κόπωσης ή κούρασηςΝεφρική ανεπάρκειαΗ νεφρική ανεπάρκεια είναι η μείωση της λειτουργίας των νεφρών και μία από τις πιο κοινές αιτίες για την υψηλή κρεατινίνη. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα, ενώ αυτά της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Μερικά συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας είναι:κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του σώματοςχαμηλή ποσότητα ούρωναίσθημα αδυναμίας ή κούρασηςπονοκέφαλοςσύγχυσηναυτίαδυσκολία στον ύπνομυϊκές κράμπεςαίσθημα φαγούραςδυσκολία στην αναπνοήπόνος στο στήθος
www.healthline.com / www.iatropedia.gr

freegossip.gr

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :