Hit enter after type your search item
freegossip.gr

News, lifestyle, bio and…more

Νεκρή η Ξένια από το Κωνσταντίνου και Ελένης! Η λατρεμένη ηθοποιός κράτησε κρυφές ακόμα και τις τελευταίες της στιγμές! Έφυγε από τη ζωή χωρίς να το μάθει κανείς. Ο ηθοποιός Πάνος Κατέρης η Ντόρα Σιμοπούλου -η ερμηνεία της οποίας στο Κωνσταντίνου και Ελένης ως μητέρα του Σπύρου Μπιμπίλα- «έφυγε» στις 8 Αυγούστου αθόρυβα.

Ντόρα Σιμοπούλου πως πέθανε
Ντόρα Σιμοπούλου πως πέθανε

Πέθανε η ηθοποιός Ντόρα Σιμοπούλου

«Ντόρα μου,

μόλις έμαθα ότι πέταξες στην άλλη γειτονιά ! Πάει καιρός, από τις 8 Αυγούστου. Έφυγες σιωπηλά, όπως σιωπηλά έζησες. Δεν το έγραψαν πουθενά, δεν το «έδειξαν» πουθενά. Έστω και μιά αναφορά, γιά θυμηθεί ο κόσμος τη μορφή σου. Τίποτα ! Σε ονόμαζαν χρυσή ηθοποιό μικρών ρόλων. Αλλά εσύ ήξερες ότι δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι, παρά μόνο μικροί ηθοποιοί. Πάντα θυμάμαι τις στιγμές που ζήσαμε μαζί στη σκηνή του Παρκ ένα ολόκληρο καλοκαίρι στη «Γυναίκα της χρονιάς» με τη Σμαρούλα ! Αλλά πάνω απ’ όλα τις στιγμές που ζήσαμε στις πρόβες και στα καμαρίνια πριν αρχίσει η παράσταση. Το γέλιο σου… την καλοσύνη σου…

Αντίο καλή μου…

Στα 56 χρόνια που είχε στο θέατρο από τότε που τελείωσε τη σχολή του Πέλλου Κατσέλη, δύο συνεντεύξεις έδωσε όλες κι όλες, και δεν παραπονέθηκε γι’ αυτό. Χαμηλών τόνων ηθοποιός, που δεν επιδίωξε ποτέ την προβολή, ήταν από αυτές που θεωρούνταν στυλοβάτες κάθε παράστασης.«Με θεωρούσαν ότι είμαι η χρυσή ηθοποιός των μικρών ρόλων. Δεν είχα φιλοδοξίες για μεγαλύτερα πράγματα. Ούτε για την προβολή και την πρώτη γραμμή».

Υπέφερε από…ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ! Τι είχε πει η ίδια στην τελευταία της συνέντευξη:

Ταλαντούχα αλλά ντροπαλή, χαμηλών τόνων αλλά ικανή να αντισταθεί, άνθρωπος που υπέφερε από την γενικότερη κατάθλιψη των καιρών μας αλλά και ικανή να χαρεί με τα μικρά ή ασήμαντα πράγματα: Όλα αυτά (και πολλά παραπάνω), ήταν η ηθοποιός Ντόρα Σιμοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 75 ετών, δίχως να το πάρει κανείς, επιλέγοντας να «φύγει» αθόρυβα αλλά και με δύναμη ψυχής ως το τέλος.

Νεκρή η Ξένια από το Κωνσταντίνου και Ελένης
Νεκρή η Ξένια από το Κωνσταντίνου και Ελένης

Ηθοποιός επί 47 (και βάλε) χρόνια, η Ντόρα Σιμοπούλου είχε δώσει όλες κι όλες… τρεις συνεντεύξεις στη ζωή της.
Η τελευταία ήταν το 2007, στην δημοσιογράφο Γιώτα Σύκκα της «Καθημερινής».
(Σε μια απο τις σπάνιες τηλεοπτικές της εμφανίσεις, στο επεισόδιο «Βεντέτα» της σειράς «Κωνσταντίνου και Ελένης» όπου υποδυόταν την μάνα του Σπύρου Μπιμπίλα)
Σε ηλικία 66 ετών τότε, η πρώτη κουβέντα της Ντόρας Σιμοπούλου ήταν:
«Εχω κάνει αίτηση για σύνταξη, δεν πολυπαίζω, αλλά όταν με χρειάζονται οι «Μέτοικοι» (θεατρική ομάδα) πηγαίνω».
Θεωρούμενη στυλοβάτης σε κάθε παράσταση που έπαιζε, η Ντόρα Σιμοπούλου δήλωνε:
«Με θεωρούσαν ότι είμαι η χρυσή ηθοποιός των μικρών ρόλων. Δεν είχα φιλοδοξίες για μεγαλύτερα πράγματα. Ούτε για την προβολή και την πρώτη γραμμή».
Μάλιστα τόνιζε πως «είμαι 66 χρόνων, δεν μπορώ να παίξω όλες τις ηρωίδες», ενώ δήλωνε πως την διασκέδαζαν τα μικρά πράγματα, όπως το ανέβασμα μια παράστασης στο τέλος της σεζόν, έργα με χαρακτήρα και χιούμορ, ρόλοι που ταίριαζαν στην ιδιοσυγκρασία της:
«Καλά, αν τύχει ένα μεγάλος ρόλος δεν θα πω όχι, όμως οι μικροί ρόλοι σού αφήνουν μια ελευθερία. Να βλέπεις και τους άλλους τι κάνουν αλλά και συ, να εκφράζεσαι όπως θέλεις».

«ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ ΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ»
«Πιστεύω στο χιούμορ. Και στη ζωή μου, παρότι είμαι μελαγχολική ως χαρακτήρας, πιστεύω πως όλα τα πράγματα έχουν και την άλλη πλευρά. Διασκεδάζω με τα πιο απίθανα πράγματα, ακόμη και με τις ειδήσεις, όσα βλέπω γύρω μου, κάποιες σκηνές στο σούπερ μάρκετ. Συχνά γελάω μόνη» είχε πει τότε η Ντόρα Σιμοπούλου, τονίζοντας πως «η δουλειά βλέπεις στο θέατρο και την τηλεόραση είναι μια ρουτίνα. Συνήθως, αν έχεις παίξει καλά σε ένα πράγμα σε καλούν να το επαναλάβεις».
«ΕΙΜΑΙ ΝΤΡΟΠΑΛΗ»
«Βγήκα το 1960 από τη σχολή, αλλά πρωτοέπαιξα το 1962. Είχε να κάνει με την ντροπή. Ακόμη είμαι ντροπαλή»δήλωνε τότε για την ιδιοσυγκρασία της.

«Η ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ ΜΟΥ Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ»
«Τη συνάντησα μια μέρα στο δρόμο και μου είπε “έμαθα ότι έγινες ηθοποιός. Ελα από το θέατρο”». Η Ντόρα Σιμοπούλου, πρωτόπαιξε στη «Μικρή μας πόλη» κάνοντας δυο τρία ρολάκια και ύστερα άνοιξε ο δρόμος:
«Δούλεψα με τη Λαμπέτη κάποια χρόνια, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Χορν, με τον Γιώργο Μιχαηλίδη, την περίοδο της χούντας… Όλο το ελεύθερο θέατρο. Από τους σκηνοθέτες ο πιο χαρισματικός ήταν ο Βολανάκης».Στο Εθνικό δούλεψε μια μόνο σεζόν, επίσης στα ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καβάλας.
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΩ»
Μιλώντας για τις αλλαγές που συντελούνταν το 2007 στο θέατρο, στην ζωή, στην πολιτική και στην τηλεόραση, η ηθοποιός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με όσα με ενοχλούν. Απλώς δεν θυμώνω πια. Ομως, εξακολουθώ να είμαι μια αμφισβητίας έφηβη, ακόμα. Η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος και των ανθρώπων που μας κυβερνούν είναι μεγαλύτερη. Μη με βλέπετε έτσι. Είμαι ικανή να αντισταθώ».
«ΧΡΟΝΟ ΕΧΩ ΑΦΘΟΝΟ-ΚΕΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ»
Τέλος, μιλώντας για το αστυνομικό μυθιστόρημα που έγραφε τότε, η Ντόρα Σιμοπούλου είχε πει:
«Δεν ξέρω αν θα εκδοθεί ποτέ. Χρόνο έχω άφθονο, κέφια δεν έχω. Υποφέρω κι εγώ από τη γενικότερη κατάθλιψη».

Ντόρα Σιμοπούλου: Όσα είχε αποκαλύψει στην τρίτη και τελευταία συνέντευξη της ζωής της

Η συγγραφή ήταν η δεύτερη πλευρά της. Στη δεκαετία του ’90 έγραψαν με την ηθοποιό Αννα Μακράκη αρκετά σενάρια: «Χαραυγή», «Σκιές πάνω από την πόλη», «Ερωτας και πάθος», «Νέμεσις», «Οικογένεια», «Στενές επαφές τρύπιου τοίχου» κ.ά. Εκτοτε η τηλεόραση έγινε πιο άγρια, σχεδόν απάνθρωπη.

Ντόρα Σιμοπούλου πως πέθανε
Ντόρα Σιμοπούλου πως πέθανε

: Όσα είχε αποκαλύψει στην τρίτη και τελευταία συνέντευξη της ζωής της

«Πρέπει να υπάρχει μια διαρκής διαπραγμάτευση που όμως δεν έχει αντικείμενο». έλεγε. Η Ντόρα Σιμοπούλου είχε δικούς της ρυθμούς και προτεραιότητες. «Βγήκα το 1960 από τη σχολή, αλλά πρωτοέπαιξα το 1962. Είχε να κάνει με την ντροπή. Ακόμη είμαι ντροπαλή»…έλεγε.

Είχε όμως γειτόνισσα τη Λαμπέτη. «Τη συνάντησα μια μέρα στο δρόμο και μου είπε «έμαθα ότι έγινες ηθοποιός. Ελα από το θέατρο». Πρωτόπαιξε στη «Μικρή μας πόλη» κάνοντας δυο τρία ρολάκια και ύστερα άνοιξε ο δρόμος. «Δούλεψα με τη Λαμπέτη κάποια χρόνια, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Χορν, με τον Γιώργο Μιχαηλίδη, την περίοδο της χούντας… Ολο το ελεύθερο θέατρο. Από τους σκηνοθέτες ο πιο χαρισματικός ήταν ο Βολανάκης».

 

Στο Εθνικό δούλεψε μια μόνο σεζόν, επίσης στα ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καβάλας.Ηθοποιός που ξεχώρισε για τις ερμηνείες της στο θέατρο, ήταν από εκείνες που γνώρισαν την τηλεόραση στα πρώτα της βήματα.

 

Τότε που οι ασπρόμαυρες παραγωγές σαν τη «Γυφτοπούλα» του Παπαδιαμάντη που διασκεύασε ο Παύλος Μάτεσις, έκλειναν τους τηλεθεατές στο σπίτι.

 

Εκτοτε παρακολουθούσε τις αλλαγές στο θέατρο, τη ζωή, την πολιτική, την τηλεόραση και έλεγε «Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με όσα με ενοχλούν. Απλώς δεν θυμώνω πια. Ομως, εξακολουθώ να είμαι μια αμφισβητίας έφηβη, ακόμα. Η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος και των ανθρώπων που μας κυβερνούν είναι μεγαλύτερη. Μη με βλέπετε έτσι. Είμαι ικανή να αντισταθώ».

Ενώ ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος στον αποχαιρετισμό του προς την καλή του φίλη αναφέρει: Ντόρα Σιμοπούλου. “Έφυγε αθόρυβα απ τη ζωή,τόσο που δεν μπορέσαμε να την αποχαιρετήσουμε.

Μια υπέροχη φίλη, μία εξαιρετική ηθοποιός,ένας θαυμάσιος άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, που ακτινοβολούσε καλοσύνη και τιμιότητα και έδωσε τη μάχη της ζωής με γέλιο και με χιούμορ.

Δούλεψε πολύ και σκληρά στο θέατρο,στον κινηματογράφο,στην τηλεόραση,την αξία της αναγνώρισαν όλοι οι ομότεχνοι της. Και παρ’ ότι μηδέποτε… εύπορη, ποτέ δεν αρνήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς σκηνοθέτες και συναδέλφους της που εκτιμούσε, όταν της το ζητούσαν. Οι φίλοι της, την αγαπήσαμε πολύ.

Ακούω απόψε, δίπλα στη λυπημένη Ασπα, τη φωνή σου Ντόρα μου, όταν τα βράδια, στο σπίτι μας, μας έλεγες γελώντας ιστορίες απ’ τα τα βάσανα σου,δίνοντας μας έτσι κουράγιο για ζωή.

Εσύ, καλή μας Ντόρα, τα είχες από πολύ καιρό όλα καταλάβει. Αλλά, απόψε, τα μαντάτα για την αναχώρηση σου, μας τσάκισαν. Και οι οπισθοφυλακές πιέζονται σκληρά στις μέρες μας…»

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :