Hit enter after type your search item

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης και η μαμά του Γιώργου Μαζωνάκη μας φτιάχνουν παραδοσιακή μαγειρίτσα!

/
/
img

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης και η μαμά του Γιώργου Μαζωνάκη μπαίνουνν στην κουζίνα και μας φτάχνουν παραδοσιακή μαγειρίτσα. 

Υλικά

1 μικρή συκωταριά αρνίσια

300 γρ. εντεράκια αρνίσια

1 μεγάλο μαρούλι

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό

1/2 ματσάκι άνηθο

30 γρ. ρύζι γλασέ

2 μεσαία αυγά

Χυμό από 2 λεμόνια

70 ml ελαιόλαδο

30 γρ βούτυρο αγελάδος

1 κ.σ αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Παίρνουμε την συκωταριά και την κόβουμε με ένα ψαλίδι σε μικρά κομματάκια. Αμέσως μετά, την βάζουμε σε ένα μπολ και ξεκινάμε να την πλένουμε πολύ καλά, αλλάζοντας συνέχεια νερά. Έπειτα, σε ένα μπολ, ξεκινάμε να πλένουμε καλά τα έντερα, αλλάζοντας κι εδώ συνέχεια νερά. Αφού τα πλύνουμε καλά, παίρνουμε ένα καλαμάκι ή ένα ξυλαράκι, γυρίζουμε την μέσα πλευρά από τα εντεράκια μας, έξω και πλένουμε ακόμα πιο σχολαστικά και αυτήν την πλευρά.

Αφού τα πλύνουμε πάρα πολύ καλά, αλλάζοντας συνέχεια νερά, τα αφήνουμε σε ένα μπολ με νερό, μπόλικο στημένο λεμόνι και αλάτι, βγάζοντας έξω από το μπολ την μια άκρη από το κάθε έντερο, ώστε να μην μας μπερδευτούν. Αν είναι πολύ μακριά τα εντεράκια μας, τα διπλώνουμε ώστε να μικρύνουν σε μήκος και τα κάνουμε όλα μαζί μια πλεξούδα, δένοντας τις άκριες στην αρχή και το τέλος, ώστε να μην μας ξεμπλεχτεί η πλεξούδα μας όσο θα την βράζουμε.

Αμέσως μετά, πλένουμε το μαρούλι και το κόβουμε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια, περίπου 2-3 εκατοστών. Συνεχίζουμε το πλύσιμο, με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα οποία τα κόβουμε σε κομματάκια περίπου ενός εκατοστού και τελειώνουμε με το πλύσιμο του άνηθου τον οποίο και ψιλοκόβουμε καλά. Τέλος, τρίβουμε και το ξερό κρεμμύδι στο μούλτι, προσέχοντας να μην το λιώσουμε αλλά να είναι ελαφρώς χοντροκομμένο. Αφού έχουμε έτοιμα όλα μας τα υλικά, βάζουμε σε μια κατσαρόλα την συκωταριά και την πλεξούδα με τα έντερα, προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να τα σκεπάζει αρκετά.

Τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντάς τα συνέχεια με ένα κουτάλι. Αφού τα έχουμε ξαφρίσει καλά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς. Αμέσως μετά, σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο και αφού κάψουν, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν.

Αφού σοταριστούν τα κρεμμύδια μας, προσθέτουμε την συκωταριά και τα έντερα, που πριν έχουμε κόψει με ένα ψαλίδι σε κομματάκια περίπου του ενός εκατοστού. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για περίπου 10-15 λεπτά ακόμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν σοταριστεί καλά και η συκωταριά, προσθέτουμε 400ml ζεστό νερό, έπειτα το αλάτι μας, το πιπέρι και αμέσως μετά τα μαρούλια και τον άνηθο, ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 7-8 λεπτά, πατώντας ελαφρώς τα μαρούλια με την κουτάλα, ώστε να μαραθούν καλά και να χάσουν τον όγκο τους. Αφού μαραθούν καλά τα μαρούλια μας, προσθέτουμε το ρύζι μαζί με 200ml ζεστό νερό.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι, για τόσα λεπτά, όσα αναγράφονται στις οδηγίες της συσκευασίας του ρυζιού που έχουμε πάρει. Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος, δοκιμάζουμε λίγο από το ρύζι μας ώστε να δούμε αν έχει βράσει. Αν όχι, αφήνουμε την μαγειρίτσα μας μερικά λεπτά παραπάνω, ώστε να φτάσει το ρύζι στο βράσιμο που επιθυμούμε. Όσο περιμένουμε, ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, παίρνοντας δύο μπολ, ώστε να χωρίσουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών μας. Αμέσως μετά, χτυπάμε τα ασπράδια μας με ένα σύρμα τόσο καλά, ώστε να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα. Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και συνεχίζουμε προσθέτοντας σιγά σιγά και το χυμό από τα λεμόνια μας. ‘Οταν το μείγμα των αυγών μας είναι έτοιμο, παίρνουμε από την μαγειρίτσα 3-4 κουτάλες (προσοχή όχι κουτάλι) ζουμί και τις προσθέτουμε μία μία και σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών μας, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα.

Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα των αυγών μας πίσω στην κατσαρόλα, κουνώντας την με τα χέρια μας δεξιά αριστερά, ώστε να ανακατευτεί το αυγολέμονο με την μαγειρίτσα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κουτάλι για να μην μας «κάτσει». Συνεχίζουμε για ακόμα 5 λεπτά το σιγοβράσιμο της μαγειρίτσας μας και την σερβίρουμε καυτή.

 

Πηγή: Dimitriosmakriniotis.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το freegossip.gr σας πηγαίνει παντού!

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :