Ο παιδίατρος του freegossip, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ο παιδίατρος του freegossip, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μη διστάσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πατήσεις πάνω στην παρακάτω εικόνα:

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω τρία παιδιά: δύο γιους 12 και 10 χρόνων και μια κόρη 6 ετών. Αντιμετωπίζω πρόβλημα στο φαγητό με τον μεσαίο μου ιό. Δεν δοκιμάζει σχεδόν τίποτα και έχει κολλήσει σε 3-4 φαγητά που έτρωγε από μικρός. Αρνείται να δοκιμάσει οτιδήποτε ακόμη και μακαρόνια! Μόνο ψητά κρεατικά, τοστ, φρούτα, γάλα και φυσικά ζαχαρολιχουδιές προτιμά. Οι εξετάσεις του είναι καλές. Τι μπορώ να κάνω; Δοκίμασα να τον αφήσω νηστικό, αλλά λόγω και των άλλων παιδιών είναι λίγο δύσκολο…

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το μεσαίο παιδί είναι αυτό που λέμε «το παιδί σάντουιτς». Δηλαδή βγάζει συνήθως κάποια ψυχολογικά προβλήματα, επειδή αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι στα άλλα δυο, που το μικρότερο παίρνει την αγάπη περισσότερο και το μεγαλύτερο την έχει ήδη πάρει και σαν μεγαλύτερο διαχειρίζεται καλύτερα τα πράγματα. Έτσι, λοιπόν, την τροφή την έχει κάνει μέσον, για να σας χειρίζεται. Το καλύτερο από όλα είναι να συμβουλευτείς ένα ψυχολόγο για παιδιά, διότι μόνο έτσι θα χειριστείς αποτελεσματικά το πρόβλημα.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών. Έχω ξεκινήσει να πιρουνιάζω κάποια από τα γεύματα του μεσημεριανού της, είναι, όμως, αρκετά αρνητική. Μπορεί να φάει 2-5 κουταλιές σε διάστημα σχεδόν μίας ώρας και μετά να κλαίει ή να το κρατάει στο στόμα και να μην το καταπίνει. Ζυγίζει 10.380 γραμμάρια και, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει και τρελά περιθώρια βάρους, για να την αφήνω νηστική. Δε θέλει ούτε μπισκοτάκι, ούτε ψωμί, ούτε οποιαδήποτε άλλη στερεά τροφή. Έχω μπερδευτεί αρκετά ως προς τον χειρισμό: το πρωί, μετά το γάλα, της δίνω φρουτόκρεμα αλεσμένη, γιατί μόνο έτσι τόση ποσότητα φρούτων. Το απόγευμα της δίνω γιαούρτι και το βράδυ ξανά γάλα. Επομένως, το περιθώριο εκμάθησης στερεών τροφών είναι περιορισμένο στο μεσημεριανό, καθώς δεν είναι ένα παιδάκι με τρελή όρεξη, για να δίνω και άλλα μικρά σνακ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου είναι χειριστικό. Δεν μπορεί να ξέρω το γιατί έχει συνδυάσει το φαγητό μόνο σε υγρή μορφή και δεν θέλει να το αλλάξει. Πάντως είναι θέμα χρόνου. Να επιμένεις πολύ διακριτικά, για να μην την πιέζεις και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Σε πρώτη φάση, μην της βάζεις το πιάτο μπροστά. Δώσε ένα κομμάτι φρούτο ή κόκκαλο ή κρέας στο χέρι, ώστε να ξεφύγει από την κλασική εικόνα του πιάτου, πιρουνιού κτλ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ. Είναι σωστό να πλένουμε τα πιάτα και τα ποτήρια με χλωρίνη; Όταν λέω ότι είναι επικίνδυνο μου λένε ότι υπερβάλω. Θα ήθελα τη δίκη σας γνώμη πάνω στο θέμα αυτό…

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι υπερβολικό. Αρκεί ένα καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι. Επίσης, η χλωρίνη αν δεν έχει ξεβγαλθεί πολύ καλά, μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατά την άποψή σας, αν υπάρχει κληρονομικότητα στον αυτισμό. Ο γιος της αδερφής μου είναι στο φάσμα του αυτισμού καθώς είμαι 5 μηνών έγκυος και περιμένω αγοράκι έχω κάποιες ανησυχίες για το συγκεκριμένο θέμα.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν ότι ο αυτισμός είναι κληρονομικός.  Δεν ξέρουμε τι θα δείξει το μέλλον, διότι ακόμη δεν ξέρουμε από τι προέρχεται αυτή η πάθηση.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω μια κόρη 5 ετών που, δυστυχώς, δεν μπορεί να σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα. Το είχε σταματήσει ένα χρόνο πριν, αλλά το άρχισε ξανά όταν η αδερφή της μεγάλωσε. Προσπαθεί να το σταματήσει, αλλά δυσκολεύεται πολύ και το αναγνωρίζει και η ίδια όταν το συζητάμε. Τι προτείνετε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ δύσκολο πραγματικά για κάποιους ανθρώπους. Να φανταστείς ότι υπάρχουν και ενήλικες που πιπιλάνε το δάχτυλο τους. Συνήθως, όταν ένα παιδί πάει σε χώρο και ηλικία που ντρέπεται να το βλέπουν, τότε μπορεί και να το σταματήσει. Όπως παραδείγματος χάρη, παιδικός σταθμός, κατασκήνωση κλπ. Σε κάθε περίπτωση, ένα καλό ιστορικό της οικογένειας και συνομιλία με ψυχολόγο, μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και την λύση του προβλήματος.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Slide Up
x