οικογένεια Κομπανία Βέρδη βιογραφικό σήμερα! Η ηλικία, η προσωπική ζωή, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά Στο νέο επεισόδιο της εβδομαδιαίας εκπομπής-ντοκιμαντέρ «Μουσικές Οικογένειες», που θα προβληθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 21:00 στην ΕΡΤ3, ο Γιώργης Μελίκης μας συστήνει την οικογένεια –Κομπανία Βέρδη.
Κομπανία Βέρδη
Ανέκαθεν η μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου και ιδιαίτερα της περιοχής του Πωγωνίου και της ελληνικής βορείου Ηπείρου με συνάρπαζαν και με άγγιζαν βαθιά. Τα ηχοχρώματα, τα συνδεδεμένα βιώματα των προγόνων μας και οι υποσυνείδητες γέφυρες με καταστάσεις πνευματικής αναζήτησης είναι μερικά από τα στοιχεία που βρίσκονται χαραγμένα στη μνήμη μου από την εποχή που ήμουν παιδί. Τώρα που μεγάλωσα και που μπορώ συνειδητά να αντιληφθώ όλα όσα εμπερικλείει η μουσικοχορευτική μας παράδοση σε συναισθηματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο, αναζητώ ξανά και ξανά τα μουσικά μονοπάτια της δημοτικής παράδοσης ως μέσο επιστροφής στις ρίζες και στην δυναμική διαδικασία της παράδοσης των γενεών και ως τρόπο διαφύλαξης του πολιτισμού και πνευματικής προστασίας από τον πόνο των δύσκολων εποχών που ζούμε.

Κάθε φορά που ακούω καθαρά ακούσματα, χωρίς αλλοιώσεις και με υπεύθυνη παρουσίαση της καθαρότητας της παράδοσής μας δεν μπορώ παρά να συγκινούμαι. Αλλά συγκινούμαι ακόμα περισσότερο όταν βλέπω ότι νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι μυούνται στην δύναμη της δημοτικής μουσικής, ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων τους. Τα νέα παιδιά στην μουσική μας παράδοση είναι ένα πολύ παρήγορο και τιμητικό δεδομένο. Παράδειγμα μιας τέτοιας ενεργούς μουσικής οικογένειας είναι η οικογένεια Βέρδη. Ο πατέρας και πολύ γνωστός καταξιωμένος μουσικός του ηπειρώτικου κλαρίνου έχει μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για την ηπειρώτικη παράδοση και στα παιδιά του.
Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Το αλάτι της γης» παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση του Πωγωνίου και της Δερόπολης. Τον γνήσιο ήχο της περιοχής μας μεταφέρουν, με τα όργανα και το τραγούδι τους, τα μέλη της «Κομπανίας Βέρδη»: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Στέφανος Βέρδης (βιολί), Μιχάλης Βέρδης (λαούτο) και Βαγγέλης Βέρδης (ντέφι). Συμμετέχει και ο εξαιρετικός Ηπειρώτης τραγουδιστής Γιάννης Λίτσιος, με καταγωγή από τη Δερβιτσάνη της Δερόπολης. Τα μέλη της κομπανίας κατάγονται από το χωριό Βουλιαράτι της Δερόπολης (σε απόσταση 4 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα), όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ο Κώστας Βέρδης με τον αδελφό του, Βαγγέλη.
Μπάμπης Στόκας οικογένεια! Ο γάμος με την Φωτεινή Ψυχίδου, τα παιδιά, η σχέση με την Μυρτώ Ζομπανάκη και τα live
Εκεί, στα γλέντια και στα τοπικά πανηγύρια, μυήθηκαν στην πλούσια μουσική παράδοση της περιοχής, με τα μοιρολόγια, τους χορευτικούς σκοπούς και τα πολύ ιδιαίτερα πολυφωνικά τραγούδια. Ως «Συγκρότημα Κώστα Βέρδη» ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Δερόπολης, σε συνεργασία με σημαντικούς τοπικούς οργανοπαίκτες. Με το άνοιγμα των συνόρων το 1991, τα δύο αδέρφια εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα, συνεχίζοντας τη μουσική τους δραστηριότητα και μέσα από ηχογραφήσεις, συναυλίες και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία 10 χρόνια το μουσικό σχήμα μετονομάστηκε σε «Κομπανία Βέρδη», όταν εντάχθηκαν σ’ αυτό και οι δύο γιοι του Κώστα, ο Μιχάλης στο λαούτο και ο Στέφανος στο βιολί. Σκοπός τους είναι η διάδοση της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, με έμφαση στο αυθεντικό ρεπερτόριο του τόπου καταγωγής τους, καταθέτοντας τη δική τους προσωπική σφραγίδα με σεβασμό στα παραδοσιακά πρότυπα, στο κλασικό οργανολόγιο και στον φυσικό ήχο
Κάθε μετάβαση στην Παράδοση, στο όλον Σώμα της, έρχεται μέσα από αλληλοδιαδοχές και μεταβάσεις οι οποίες περνούν αβίαστα σχεδόν ανεπαίσθητα μέσα από εσωτερικές διαδικασίες και πρακτικές που διαφέρουν από τόπο σε τόπο.Η οικογένεια–Κομπανία Βέρδη με καταγωγή από το Βουλιαράτι της περιοχής Δρόπολης, κατάφερε να περάσει και ιστορικοπολιτικά αυτές τις διαβάσεις, αυτά τα ταυτοτικά περάσματα και να διαγράψει μικρή (μόλις τρεις γενιές) πορεία από την παράδοση στη συγχρονία.
Έτσι, σήμερα γονείς και παιδιά πατώντας πάνω στα βιώματά τους πηγαίνουν ένα μουσικοποιητικό βήμα παραπέρα και διαγράφουν τη δική τους πορεία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, με αποδοχή από το μεγάλο κοινό.
Γέννηση 8 Μαΐου 1965
Βουλιαράτες
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μουσικός
Πληροφορίες
Γεννήθηκε στο Βουλιαράτι Δερόπολης Αργυροκάστρου, όπου μαθήτευσε δίπλα σε σημαντικούς παραδοσιακούς καλλιτέχνες της περιοχής του και απέκτησε γνώσεις για το παραδοσιακό κλαρίνο. Η ενασχόλησή του με την μουσική άρχισε από πολύ μικρή ηλικία. Ήδη από τα 7 του μάθαινε ντέφι, βιολί και λαούτο, πριν να καταλήξει στην μεγάλη του αγάπη που είναι το κλαρίνο. Το 1991, με το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλάδα μετανάστευσε στα Γιάννενα όπου ζει μέχρι σήμερα έχοντας δύο γιους, τον Στέφανο και τον Μιχάλη, που είναι επίσης μουσικοί. Μαζί με τον αδερφό του, τον Βαγγέλη Βέρδη, δημιούργησαν την “Κομπανία Βέρδη”[1][2] όπου ο Στέφανος παίζει βιολί, ο Μιχάλης λάουτο και ο Βαγγέλης ντέφι, ενώ ο Κώστας κλαρίνο.
Τα δύο αδέρφια ήδη από την δεκαετία του ’70 άρχισαν και παίζουν δίπλα σε σημαντικούς οργανοπαίχτες της περιοχής σε πανηγύρια, γιορτές, γλέντια και γάμους σε ολόκληρη την περιοχή της Δρόπολης όπου μυήθηκαν στην μουσική παράδοση της περιοχής, τα μοιρολόγια, τα χορευτικά και τα πολυφωνικά τραγούδια, ενώ από το 1991 συνεχίζουν τη μουσική τους δραστηριότητα και μέσα από ηχογραφήσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, παρουσίες σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία, Κίνα, Αυστρία κλπ.).
Διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων και Πρεβέζης[3] παραδοσιακό κλαρίνο και γενικότερα παραδοσιακή μουσική, κατόπιν επιλογής από την καλλιτεχνική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας και προσπαθεί να μεταδώσει την αγάπη του για το κλαρίνο, αλλά και τις τεχνικές του.
Από το 1999 και στη συνέχεια συμμετέχει στην Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Έχει λάβει μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων διαφόρων φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει αποκτήσει μόνιμη σχέση με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και παίρνει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις της.[4]
Η Κομπανία Βέρδη κέρδισε το πρώτο Βραβείο (Sweepstakes) (2019) για τον καλύτερο και την καλύτερη μουσική στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής και χορού της Αμερικής, μαζί με το χορευτικό συγκρότημα “Oikogeneia“.
Το 2018, κυκλοφόρησαν νέα δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Τα βιώματά μας”.