Hit enter after type your search item

Πρόβλημα ΥΓΕΙΑΣ για την Μάιρη Συνατσάκη! Διαγνώστηκε με πολυριζονευρίτιδα! Η Μαίρη Συνατσάκη τ ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, “Μεσάνυχτα”. Μεταξύ άλλων, η Μαίρη μίλησε για το σύνδρομο Guillain-Barré (πολυριζονευρίτιδα) απ’ το οποίο υπέφερε όταν ήταν μόλις 18 ετών. Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré;

Μαίρη Συνατσάκη 2019 (ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΚΙΑ…): “Δεν με αφορά ο γάμος ή να κάνω παιδί”

Ορισμένοι μπορεί να το έχουν βιώσει (σπάνιο) κι άλλοι το διαβάζουν για πρώτη φορά. Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré ή αλλιώς πολυριζονευρίτιδα;

Ουσιαστικά, είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εναντίον των νευρών. Έτσι, ο ασθενής νιώθει ότι παραλύει και μουδιάζει αρχικά στα χέρια και τα πόδια. Σε πιο σοβαρές και βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ! ΕΓΚΥΟΣ Η ΜΑΙΡΗ ΣΥΝΑΤΣΑΚΗ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΤΣΙΝΑ!

Ουσιαστικά, επηρεάζονται τα περιφερικά νεύρα – αυτά που βρίσκονται εκτός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης- και δεν μπορούν να μεταφέρουν τα μηνύματα στους μυς ώστε να λειτουργήσουν. Κι έτσι, ο ασθενής δεν μπορεί να κουνήσει χέρια ή πόδια ή ακόμη και να μιλήσει.

Οι απόψεις λιγάκι γι’ αυτό το σύνδρομο διίστανται καθώς αρκετοί το θεωρούν αυτοάνοσο ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, συνήθως προηγείται μια λοίμωξη για παράδειγμα του αναπνευστικού.

Η συγκεκριμένη νόσος είναι σπάνια καθώς προσβάλλει 1-2 άτομα ανά 100.000 ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Παράλληλα, μπορεί να προσβάλλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.

Μαίρη Συνατσάκη ΥΨΟΣ: Πόσο ΨΗΛΗ είναι η ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΗ Μαίρη!

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Κατά την εμφάνιση του συνδρόμου αυτό μπορεί μέσα σε 2 εβδομάδες να εξελιχθεί και να κορυφωθεί. Τα πρώτα συμπτώματα είναι πιο “ήπια” και είναι συνήθως μούδιασμα και αδυναμία στα άκρα. Αυτά τα συμπτώματα σταδιακά μπορεί να εξαπλωθούν και ο ασθενής να νιώθει μια κόπωση.

Όταν ο ασθενής επισκεφτεί τον γιατρό, ο ειδικός θα διαπιστώσει την εξαφάνιση ή μείωση των αντανακλαστικών του. Στις πιο βαριές περιπτώσεις, τα συμπτώματα επιδεινώνονται μέχρι που κάποιοι μύες παραλύουν πλήρως. Σ’ αυτό το στάδιο η παράλυση μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και την λειτουργία της καρδιάς. Τότε ο ασθενής θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο, οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως ακόμη και στις πιο βαριές περιπτώσεις.

Μαίρη Συνατσάκη: Το ‘αιχμηρό’ σχόλιο follower για την ηλικία της και η… αφοπλιστική της απάντηση

Πώς γίνεται η διάγνωση;
O ειδικός γιατρός θα εξετάσει αρχικά το ιστορικό του ασθενή και θα τον υποβάλλει σε κλινική εξέταση. Αν υποψιαστεί το σύνδρομο Guillain – Barré, τότε θα κάνει ειδικές ερωτήσεις που θα βοηθήσουν για να τεθεί η διάγνωση όπως

Αν τα συμπτώματα είναι και στις δύο πλευρές του σώματος(που είναι χαρακτηριστικό για το σύνδρομο) ή μόνο στη μία.
Αν τα συμπτώματα εμφανίστηκαν γρήγορα και αν επιδεινώνονταν σταδιακά.
Αν ο ασθενής παρατήρησε απώλεια μυϊκού τόνου ή αντανακλαστικών.
Για μια ασφαλή διάγνωση, ο γιατρός ζητά κι άλλες εξετάσεις όπως:

Μαίρη Συνατσάκη: ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Οι δηλώσεις της για τον γάμο και την εγκυμοσύνη

Οσφυονωτιαία παρακέντηση. Με την εξέταση αυτή ο γιατρός παίρνει υγρό από τη σπονδυλική στήλη το οποίο στέλνει για εξετάσεις.
Ηλεκτρομυογράφημα. Εξειδικευμένη εξέταση που μας δίνει πληροφορίες για την λειτουργία των μυών και των νεύρων.
Οι 5 πιο περίεργες διαταραχές του κόσμου

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου;
Μόλις γίνει η διάγνωση, γίνεται η εισαγωγή στο νοσοκομείο και ελέγχονται όλες οι σωματικές λειτουργίες του ασθενούς. Καθώς η εξέλιξη είναι απρόβλεπτη, ο ασθενής συνήθως νοσηλεύεται στην εντατική.

Στο νοσοκομείο ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί και σε θεραπείες που επιταχύνουν την ανάρρωση όπως:

Πλασμαφαίρεση. Το αίμα αφαιρείται σε μικρές ποσότητες από το σώμα και διαχωρίζονται τα κύτταρα του αίματος από το πλάσμα, που είναι το υγρό μέρος του αίματος. Τότε τα κύτταρα επιστρέφονται στον ασθενή, χωρίς το πλάσμα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία αφαιρεί βλαβερά αντισώματα που βρίσκονται στο πλάσμα και φαίνεται ότι μειώνει την βαρύτητα και την διάρκεια της νόσου.

Θεραπεία με ανοσοσφαιρίνες. Χορήγηση αντισωμάτων από ελεγχόμενο και καθαρισμένο αίμα δοτών τα οποία μπλοκάρουν τα βλαβερά αντισώματα που προκαλούν το σύνδρομο στο σώμα του ασθενή.
Η διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο εξαρτάται από την σοβαρότητα της νόσου. Κάποιοι νοσηλεύονται για λίγες μέρες και κάποιοι για μερικές βδομάδες.

ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΟΥΤΣΙΝΑ; ΣΤΑ ΠΡΑΣΣΑ Η ΜΑΙΡΗ ΣΥΝΑΤΣΑΚΗ! ΕΒΑΛΕ ΑΛΛΟΝ ΜΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ! (ΒΙΝΤΕΟ!…)

Η ανάρρωση χρειάζεται υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπεία ενώ η συγκεκριμένη νόσος τον επηρεάζει και ψυχολογικά. Έτσι, συνήθως συνίσταται ο ασθενής να κάνει ψυχοθεραπεία κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Πάντα υπάρχει ο φόβος πως θα εκδηλώσουν ξανά τη νόσο,ενώ μόνο 10% των ασθενών την εκδηλώνει ξανά. Το 1/3 των ασθενών νιώθουν αδυναμία και 3 χρόνια μετά, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως και από τις πιο βαριές μορφές του συνδρόμου.

Slide Up
x
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :