ΣΚΑΝΔΑΛΟ με την…Αλβανική ΚΑΤΑΓΩΓΗ του Άκη Πετρετζίκη!!!

ΣΚΑΝΔΑΛΟ με την…Αλβανική ΚΑΤΑΓΩΓΗ του Άκη Πετρετζίκη!!! Ο Γιώργος (Άκης) Πετρετζίκης (Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 1984) είναι Έλληνας μάγειρας. Έγινε αρχικά γνωστός το 2010, όταν κέρδισε τον τίτλο του πρώτου Έλληνα MasterChef στην πρώτη σεζόν της ομώνυμης σειράς. Στα επόμενα χρόνια έγινε ακόμα πιο δημοφιλής μέσω των πολλών τηλεοπτικών του εκπομπών, της διαδικτυακής του παρουσίας, των βιβλίων μαγειρικής του και των εστιατορίων του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση μέχρι τα 16 του χρόνια. Στα 18 του μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει λογιστική, στο ΤΕΙ Λογιστικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το 2004 ξεκίνησε και τις σπουδές του στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Καριέρα

Το καλοκαίρι του 2004 εργάστηκε ως σεφ στο Myconian Ambassador Relais & Chateux στη Μύκονο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005 ως Chef de Partie στο εστιατόριο 8 the Plate στην Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2005 εργάστηκε ως Head Chef στο Saint Nicolas Bay στην Κρήτη, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ως Head Chef στην παμπ James Joyce, στην Αθήνα.

Το 2006, μετακόμισε στην Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εργάζεται ως Chef de Partie στο εστιατόριο Havana στο Μπράιτον, ενώ από το 2008 έως το 2010, εργάστηκε ως Chef de Partie στο ξενοδοχείο The Goring.

Το 2010, ο Πετρετζίκης επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο τηλεπαιχνίδι MasterChef και έξι μήνες μετά αναδείχτηκε ως ο πρώτος Έλληνας Master Chef.[2] Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση στην καθημερινή στήλη μαγειρικής στην εκπομπή Πρωινό mou,[3] η οποία προβαλλόταν μέχρι το 2014.

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου – το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία ο μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017),

Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-Μέχρι και σήμερα) και Akis’ Food Tour (2020-Μέχρι και σήμερα). Το 2015, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρεία Fresh One Productions, η οποία επισφραγίστηκε με την ανάρτηση ενός βίντεο με συνταγή του Άκη, στο δίκτυο του Food Tube του Τζέιμι Όλιβερ. Από τότε, ο Πετρετζίκης είναι ένας από τους 15 επίσημους συνεργάτες του δικτύου. Από το 2013, ο Πετρετζίκης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Άκης Πετρετζίκης ΜΟΝ ΕΠΕ – μίας εταιρίας η οποία περιλαμβάνει εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων, τηλεοπτικές και ηλεκτρονικές μαγειρικές εκπομπές, χώρους εστίασης και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο πωλούνται οικιακά, κουζινικά και είδη δώρων, σχεδιασμένα από τον ίδιο.

Το 2016, άνοιξε το μαγαζί Kitchen Lab Café στην Αγία Παρασκευή. Την ίδια χρονιά, άνοιξε το μαγαζί μπέργκερ Burger AP. Το 2017, εγκαινίασε ένα ακόμα Kitchen Lab Café στη Γλυφάδα, ενώ το 2020 άνοιξαν τα εστιατόρια Kitchen Lab και Burger AP Corner στο κέντρο της Αθήνας.[4]

Στις 13 Ιουνίου 2019, ο Άκης Πετρετζίκης κατέρριψε ένα ρεκόρ Γκίνες στην Θεσσαλονίκη, φτιάχνοντας 3.378 μπέργκερ σε 1 ώρα (προηγούμενο ρεκόρ 2220 μπέργκερ – Ισπανία 2016). Το 2019 δέχτηκε την πρόταση του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού BBC One, για την συμμετοχή στην εκπομπή Ready Steady Cook το 2020.

Τηλεόραση

Μετά από το The Master Chef, ακολούθησε η καθημερινή στήλη μαγειρικής του στην πρωινή εκπομπή του MEGA Το Πρωινό Μου, η οποία διήρκησε από το 2010 έως το 2014.

Από το 2014 έως το 2016, ο Πετρετζίκης παρουσίαζε στο MEGA την καθημερινή εκπομπή Κάν’ το όπως ο Άκης[5] ως κεντρικός παρουσιαστής. Την πρώτη χρονιά προβολής της εκπομπής, ο Άκης μαγείρευε σε κάθε επεισόδιο από δύο έως τρεις συνταγές, προτείνοντας εύκολα και οικονομικά πιάτα με απλά υλικά, δίνοντας ταυτόχρονα χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για την παρασκευή τους. Τη δεύτερη χρονιά, ο Άκης φιλοξενούσε και έναν καλεσμένο – επαγγελματία ή σπουδαστή σεφ ο οποίος, με τη βοήθειά του, ετοίμαζε τη δεύτερη συνταγή της εκπομπής.

Από το 2014, ο Πετρετζίκης παρουσιάζει στο ελληνικό κανάλι του στο YouTube την εβδομαδιαία εκπομπή του με τίτλο Kitchen Lab. Επίσης, διατηρεί την αγγλόφωνη εκπομπή Akis Kitchen, στο αγγλικό κανάλι του στο ΥouΤube.

Το 2015 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρεία Fresh One Productions, η οποία επισφραγίστηκε με την ανάρτηση ενός video[6] με συνταγή του Άκη, στο δίκτυο του Food Tube του Τζέιμι Όλιβερ. Από τότε ο Πετρετζίκης είναι ένας από τους 15 επίσημους συνεργάτες του δικτύου.

Τον Νοέμβριο του 2014, έκανε πρεμιέρα στο MEGA η βραδινή εκπομπή του Πετρετζίκη Ιστορίες από την λίστα. Ο Άκης, ανακαλύπτοντας ένα παλιό σημειωματάριο, στο οποίο σημείωνε μέρη και ανθρώπους που είχε επισκεφτεί αλλά και γεύσεις που του είχαν μείνει αξέχαστες, ξεκινούσε κάθε φορά ένα μοναδικό ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να ξαναβρεί όλα όσα είχε καταγράψει.

Δύο χρόνια μετά, το 2016, ο Πετρετζίκης ταξίδεψε στην Κύπρο για την απογευματινή εκπομπή Μια βαλίτσα γεύσεις, που προβλήθηκε στο ΣΙΓΜΑ TV της Κύπρου.

To 2017, παρουσίαζε την εκπομπή Kitchen Lab, η οποία μεταδόθηκε μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ. Κάθε Σάββατο και Κυριακή ο Άκης Πετρετζίκης μαγείρευε στο δικό του εργαστήριο, στο Kitchen Lab. Εκεί, δημιουργούσε τις συνταγές του, ενώ στο τέλος κάθε επεισοδίου έλυνε τις μαγειρικές απορίες του κοινού μέσα από το social wall της εκπομπής. Το 2018 η εκπομπή μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Άκης Πετρετζίκης: Σε δυο ΛΕΠΤΑ, το ΠΑΝΚΕΙΚ των ονείρων σου!!!

Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε να προβάλλεται καθημερινά το τηλεπαιχνίδι μαγειρικής Ready Steady Cook, με παρουσιαστή τον Πετρετζίκη, το οποίο μεταδόθηκε από τον ALPHA. Δύο ομάδες, η ομάδα της «Ντομάτας» και η ομάδα της «Πιπεριάς», γίνονται στρατοί της κουζίνας και δίνουν τη μάχη για τη νίκη έχοντας ως μοναδικά όπλα τους τις συνταγές τους και μόλις 20΄για να τις μαγειρέψουν. Έξι γνωστοί σεφ διαγωνίζονται, ανά δύο, σε κάθε επεισόδιο με πέντε μόνο υλικά, οι: Ανδρέας Καβάζης, Κωστής Καμπάς, Αθηναγόρας Κωστάκος, Βαγγέλης Λεούσης, Εύα Μονοχάρη και Γιώργος Παπακώστας. Η νικήτρια ομάδα αναδεικνύεται μετά από ψηφοφορία του κοινού.

Το 2020 και το 2021 συμμετείχε στην εκπομπή Ready Steady Cook στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό BBC One.

Εκδόσεις
Το 2014, κυκλοφόρησε το πρώτο του περιοδικό μαγειρικής με τίτλο Menu από τον Άκη Πετρετζίκη, ενώ μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, εκδόθηκε και το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις, το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού στην κατηγορία Ευ Ζην το 2015. Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο Mόνο Σοκολάτα. Το 2017, κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του Piece of Cake, με θέμα τα κέικ. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε από τις Αττικές Εκδόσεις το νέο του τριμηνιαίο περιοδικό μαγειρικής το οποίο φέρει ως τίτλο το όνομά του.[7]

Το 2018 κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο με τίτλο «Η δική μου ελληνική κουζίνα», το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακές και άλλες συνταγές δανεισμένες από τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας, αλλά και τις γιορτές, τις παραδόσεις και τις οικογενειακές στιγμές των Ελλήνων, ενώ έναν χρόνο μετά το ίδιο βιβλίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο «Greek Comfort Food». Την ίδια χρονιά (2019), κυκλοφόρησε ακόμα ένα βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη με τίτλο «Street Food». Στις σελίδες του, μπορεί κανείς να βρει 120 συνταγές χωρισμένες σε 12 ενότητες -ανάλογα με το βασικό χαρακτηριστικό τους- οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα επιλογών σε κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, ψωμιά, γλυκά κ.λπ. Οι συνταγές αυτές, έρχονται από διάφορες περιοχές του πλανήτη και αναλαμβάνουν να φέρουν το street food στην κουζίνα του αναγνώστη.

Τέλος, το 2021, ο Άκης Πετρετζίκης, μοιράστηκε με τους φίλους του πάνω από 140 νηστίσιμες και χορτοφαγικές συνταγές μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Απόλυτο Βιβλίο της Νηστείας». Συνταγές για ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως γεύματα και σνακ. Για πεντανόστιμα γλυκά, σος ικανές να νοστιμίσουν οποιοδήποτε πιάτο, αλλά και meat free παραλλαγές φαγητών τα οποία -παραδοσιακά- περιέχουν το κρέας ανάμεσα στα βασικά συστατικά τους.