Στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» τα σωματεία του Τύπου

Στο πλευρό των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» τα σωματεία του Τύπου

Να ανακαλέσουν οι τράπεζες κάθε ενέργεια εις βάρος των πρώην εργαζομένων της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ζητούν επτά Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Την έντονη διαμαρτυρία και την κατάφωρη αντίθεσή τους για την «ακραία και ανάλγητη απόφαση των τραπεζών “ALPHA” και “ΠΕΙΡΑΙΩΣ” να ανακόψουν τη διαδικασία με την οποία θα αποδιδόταν στους απολυμένους εργαζόμενους της “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ” τμήμα του πλειστηριάσματος από την πώληση του κτιρίου της εφημερίδας και το οποίο θα κάλυπτε μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους» εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τους τα σωματεία του Τύπου ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ και ΕΦΕ.

«Οι συνέπειες αυτής της παντελώς αβάσιμης νομικά ενέργειας, σε βάρος των πρώην εργαζόμενων της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, οι οποίοι ταλαιπωρούνται επί εννέα ολόκληρα χρόνια με τους περισσότερους από αυτούς να παραμένουν άνεργοι και σε τραγική οικονομική κατάσταση θα είναι βαρύτατες, καθώς η καθυστέρηση στην ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, μπορεί να φθάσει τα τέσσερα και πέντε χρόνια ακόμα», αναφέρουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα Δ.Σ. των Ενώσεων διαμηνύουν «προς κάθε κατεύθυνση το απαράδεκτο γεγονός ότι εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου φύλλου της ιστορικής εφημερίδας, τον Δεκέμβριο του 2011, οι 850 οικογένειες των εργαζομένων εξακολουθούν να παλεύουν για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και αποζημιώσεων τους».

Οι συνδικαλιστές από τον χώρο των ΜΜΕ θυμίζουν δε πως «το 2014 η εταιρεία που την εξέδιδε, η Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε., κηρύχθηκε σε πτώχευση. Από την περιουσία της εταιρείας οι πρώην εργαζόμενοι ήλπιζαν να εισπράξουν μέρος των απαιτήσεών τους. Τελικά και μετά από σωρεία προβλημάτων και εμποδίων, πέρσι πωλήθηκε το κτιριακό συγκρότημα του Νέου Κόσμου. Και ο σύνδικος της πτώχευσης κατάρτισε τον πίνακα της διανομής του τιμήματος στους δικαιούχους. Ενημερώθηκαν εγκαίρως οι δύο βασικοί διεκδικητές ποσών από την πτωχευτική περιουσία, δηλαδή το Δημόσιο και οι εμπλεκόμενες τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς».

Ωστόσο, «παρά τη σαφή πρόβλεψη του νόμου και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο δικαστικές αποφάσεις, σε παρόμοιες υποθέσεις, που δικαίωσαν εργαζομένους στην αντιδικία τους με την τράπεζα, οι τράπεζες κατέθεσαν ανακοπή στον πίνακα διανομής, διεκδικώντας το 65% του προς διανομή ποσού, με αποτέλεσμα να μη γίνει η διανομή στις 17 Ιουλίου, όπως προβλεπόταν και να αρχίσει ένας νέος γολγοθάς για τους πρώην εργαζόμενους, μια νέα σειρά δικών, που προβλέπεται χρονοβόρα και ψυχοφθόρα μαζί».

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων τονίζουν ότι στηρίζουν τους πρώην εργαζόμενους της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στη διεκδίκηση των θεμελιωδών και αυτονόητων αιτημάτων τους στο ακέραιο και καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά, ώστε οι απλήρωτοι εργαζόμενοι να σταματήσουν να είναι ουραγοί στη διεκδίκηση των εσόδων από εκποιήσεις περιουσίας των πιο πρόσφατα πτωχευμένων εταιριών. Μάλιστα το αίτημα των Ενώσεων αυτό αφορά – όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση – «ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι αποκλειστικά στην περίπτωση της “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ”, όπου, ούτως ή άλλως οι απαιτήσεις των εργαζομένων προηγούνται».

Leave a comment