Ροή ειδήσεων

Συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ: Αρχίζουν αύριο διαβουλεύσεις

Λίγο μετά τις 19.30 ώρα Ελλάδος ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα ξεκινήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη θα πλήξει τη βρετανική οικονομία.Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, οι βρετανικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε πως η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία του Μίνσκ πριν επανεξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. «Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Κάμερον ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει την ενότητα της ΕΕ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας» σημείωναν οι βρετανικές διπλωματικές πηγές. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου. Είναι όπως και να το κάνουμε ο άνθρωπος που εκπροσωπεί μια χώρα που έχει βασανίσει και έχει βασανιστεί από την Ευρώπη. Είναι νέος, είναι εμφανίσιμος, είναι δημοφιλής, έχει πολυ νωπή την λαϊκή εντολή και όλοι θέλουν να ακούσουν τι έχει να τους πει.

Σε επίπεδο εντυπώσεων η εικόνα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Το twitter γέμισε με φωτογραφίες από το τετ α τετ που είχαν στα όρθια πριν αρχίσει η σύνοδος οι δυο ηγέτες που στο παρελθόν άλλαν πολλές φορές βαριές κουβέντες. Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας. 

Πριν καθίσουν στο τραπέζι, είχαν έναν σύντομο διάλογο. «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε χαμογελώντας η κ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό.«Ευχαριστώ. Το ελπίζω» απάντησε, επίσης με χαμόγελο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι θα πει ο έλληνας πρωθυπουργός στους ομολόγους του
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής εκτιμάται ότι θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους Υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η χθεσινή δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup, όπου σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα.Η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Τι προτείνει η Ελλάδα
Παράταση ** Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. ** Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, λένε. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει, υποστηρίζουν.** Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση. Χρηματοδοτικό** Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση** Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.** Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.** Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).** Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»). ** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.Δημοσιονομικό εξορθολογισμό ** Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία – γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.** Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ. ** Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση. ** Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

Back to top button