Hit enter after type your search item
img

Συνατσάκη: Τι γίνεται με το…ΠΑΙΔΙ της Μαίρης! Το ΣΥΜΦΩΝΟ συμβίωσης και ο νόμος!

/
/

Συνατσάκη: Τι γίνεται με το…ΠΑΙΔΙ της Μαίρης! Το ΣΥΜΦΩΝΟ συμβίωσης και ο νόμος! Σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, ένα ζευγάρι -ετερόφυλο ή ομόφυλο- που συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει τη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιού. Ο νομοθέτης μέχρι σήμερα δίνει το δικαίωμα της αναδοχής, όχι όμως της υιοθεσίας.

Προκειμένου δύο άνθρωποι να γίνουν θετοί γονείς, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν δεσμευτεί με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.

Αντιθέτως, η κείμενη νομοθεσία παρέχει πια τη δυνατότητα στους πολίτες είτε για υιοθεσία είτε για αναδοχή κατά μόνας, χωρίς δηλαδή να βρίσκονται σε γάμο ή σε σύμφωνο συμβίωσης.

Με απλά λόγια, ένας single άνδρας ή μια single γυναίκα -ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκεύματος, οικονομικού και κοινωνικού status κ.λπ.- μπορούν να αιτηθούν υιοθεσίας.

«Ιδανικός υποψήφιος είναι κάθε άνθρωπος που βιώνει ως εσωτερική του ανάγκη να προσφέρει αγάπη σ’ ένα παιδί, να το φροντίσει, να το προστατέψει.

ΜΑΙΡΗ ΣΥΝΑΤΣΑΚΗ: ΓΙΝΑΜΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΟΥΤΣΙΝΑ, ΟΧΙ «ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΛΟΓΩ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Φυσικά ως γονιός θα πρέπει να έχει επίγνωση των υποχρεώσεών του, να σέβεται την προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού, να θέτει πάντα ως προτεραιότητα το βέλτιστο συμφέρον του και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλή ζωή.

Δεν έχει καμία σημασία η οικονομική του ευμάρεια, οι προσωπικές του προτιμήσεις, η σχέση του με την πολιτική και τη θρησκεία και οτιδήποτε άλλο αφορά μέρος του πλούτου της διαφορετικότητάς μας.

Τελικά, όμως, όλα τα παραπάνω θα τα διαπιστώσει ο υπεύθυνος κοινωνικός λειτουργός που έχει εκπαιδευτεί για να κάνει την κοινωνική έρευνα.

Μέσα σε έξι μήνες θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον ή τους υποψήφιους γονείς, να γνωρίσει τόσο τους ίδιους όσο και το κοντινό τους περιβάλλον ώστε να κρίνει αν είναι σε θέση να προσφέρουν μια ζεστή, αληθινή οικογένεια σε ένα παιδί.

Θέλω όμως να τονίσω ότι όλα αυτά προϋποθέτουν την επιθυμία του υποψήφιου γονιού να συνδέσει τη ζωή του με τη ζωή ενός παιδιού», επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ασχολείται συστηματικά με το ζήτημα της υιοθεσίας και της αναδοχής.

ΜΑΙΡΗ ΣΥΝΑΤΣΑΚΗ: ΓΙΝΑΜΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΟΥΤΣΙΝΑ, ΟΧΙ «ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΛΟΓΩ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Μάλιστα, η κυρία Μιχαηλίδου συναντά συχνά τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της χώρας, περιμένοντας στωικά μια οικογένεια. «Σε μία από τις επισκέψεις μου ένα παιδί, γύρω στα 5, μου έκανε τις συνηθισμένες ερωτήσεις:

Πώς με λένε, τι δουλειά κάνω, πού μένω.

Οταν κατάλαβε ότι κατά κάποιον τρόπο έχω ένα σημαντικό ρόλο σε σχέση με τη δομή που το φιλοξενούσε, μου είπε: “Δηλαδή, αν ζητήσω κάτι σε εσάς, μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Αν σας ζητήσω να μου βρείτε οικογένεια;”.

Είναι δύσκολο να εξηγήσω πώς αισθάνθηκα.

Του απάντησα ότι ο κοινωνικός λειτουργός της δομής θα κάνει το καλύτερο.

Ομως, όσο αισθάνθηκα να δυναμώνει το μέγεθος της ευθύνης, άλλο τόσο ένιωσα περήφανη για τη μεταρρύθμιση που πραγματοποιούμε ως κυβέρνηση κι εγώ ως αρμόδια για τα θέματα πρόνοιας», καταλήγει.

Σε κάθε περίπτωση, το σύμφωνο συμβίωσης όχι μόνο δεν επισπεύδει και δεν διευκολύνει τη διαδικασία της υιοθεσίας, αλλά την καθιστά με τα έως τώρα δεδομένα αδύνατη.

Οπότε προφανώς η Μαίρη Συνατσάκη δεν υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης για να υιοθετήσει μαζί ένα παιδί, όπως ευρέως διαδόθηκε. Και να ήθελε, ο νομοθέτης τουλάχιστον προσώρας δεν το επιτρέπει.

Στην περίπτωση, δε, που η διάταξη αναθεωρηθεί και επιτραπεί η υιοθεσία από ετερόφυλους με σύμφωνο συμβίωσης, θα ανοίξει αυτόματα ο δρόμος για την υιοθεσία και στους ομόφυλους με σύμφωνο συμβίωσης.

Τον τελευταίο χρόνο και παρά τα πρακτικά προσκόμματα που θα μπορούσε να θέσει η πανδημία του κορωνοϊού, οι διαδικασίες υιοθεσίας τόσο από έγγαμους όσο και από άγαμους πολίτες έχουν απλοποιηθεί σημαντικά.

Τον Ιανουάριο του 2020 ολοκληρώθηκε η καταγραφή και των 1.628 ανήλικων παιδιών που ζουν στις 82 δομές της χώρας. Τα 823 από αυτά βρίσκονται ήδη καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης.

Μέσω του anynet.gr κάθε υποψήφιος θετός γονιός, αφού πρώτα αξιολογηθεί από κοινωνικούς λειτουργούς, διασυνδέεται με ένα παιδί συμβατό κατά το δυνατόν στο προφίλ του.

Ακολουθούν δέκα συναντήσεις του υποψήφιου γονιού με το παιδί, παρουσία κοινωνικών λειτουργών, o γονέας λαμβάνει τη σχετική εκπαίδευση και το αργότερο μέσα σε ένα χρόνο η διαδικασία της υιοθεσίας ολοκληρώνεται.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ελαχιστοποιείται η γραφειοκρατία, αφού τα απαραίτητα έγγραφα κατατίθενται μία φορά και όχι σε κάθε δομή ξεχωριστά, ενώ εξαλείφεται το ενδεχόμενο μεροληψίας προς τον υποψήφιο γονιό ή ακόμα και συναλλαγής του με τη δομή. Από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου μέσω του anynet.gr ολοκληρώθηκαν 289 υιοθεσίες και 202 αναδοχές παιδιών.

ΜΑΙΡΗ ΣΥΝΑΤΣΑΚΗ: ΔΕΣ ΤΗΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΙΣ ΚΟΥΤΙΝΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΣΠΙΤΙ!!

O Φώτης Σεργουλόπουλος που έγινε πατέρας με βιολογικό τρόπο αναρωτήθηκε γιατί απαγορεύεται στον σύντροφό του να είναι ο δεύτερος γονιός του παιδιού του

Τα ευεργετήματα

Το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να μην είναι (ακόμα) καταλύτης για την υιοθεσία παιδιού, όμως φαίνεται πως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για ανθρώπους που έχουν επιλέξει να είναι με όποιον τρόπο οι ίδιοι αποφασίζουν μαζί.

Ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων, λέει ότι το σύμφωνο συμβίωσης επιλέγουν συχνά πολίτες που θέλουν να επισπεύσουν την απόκτηση της επίσημης ιδιότητας του ζευγαριού.

Η εγκυμοσύνη είναι μια συχνή αφορμή, αφού το παιδί που γεννιέται εντός συμφώνου συμβίωσης αποκτά την ιδιότητα του τέκνου, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του γάμου, όμως υπάρχουν και άλλοι πρακτικοί λόγοι που οδηγούν δύο ανθρώπους -ίδιου ή διαφορετικού φύλου- στην υπογραφή του, όπως οι μεταθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων, φορολογικά ή οικονομικά κίνητρα και ευεργετήματα, αλλά και η πανδημία.

Μαίρη Συνατσάκη: ”Πώς είναι άραγε μια τέλεια πρόταση γάμου; Αυθόρμητη και αληθινή!”

Ο κ. Ρούσκας επισημαίνει ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως τα πρακτικά κωλύματα που βάζει ο κορωνοϊός στην τέλεση θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου ωθούν πολλούς πολίτες στην απόφαση σύναψης συμφώνου συμβίωσης, το οποίο είναι, όπως λέει, ένας εύκολος, ανέξοδος και εξειδικευμένος τρόπος συμβίωσης δύο ανθρώπων.

Και μάλιστα λύνεται το ίδιο εύκολα με τον τρόπο που συμφωνείται. Μπορεί να συνταχθεί και να υπογραφεί μέσα σε 48 ώρες και να διαλυθεί μέσω μιας απλής συμβολαιογραφικής πράξης.

Ενας ακόμα ασυνήθιστος αλλά όχι σπάνιος λόγος επιλογής του συμφώνου συμβίωσης είναι η επιλογή της αναπαραγωγής μέσω παρένθετης κύησης, μιας διαδικασίας νόμιμης στην Ελλάδα και νομιμοποιημένης σε όλη την οικουμένη από την ημέρα που η ναυαρχίδα των κοινωνικών δικτύων Κιμ Καρντάσιαν πήρε την απόφαση να αποκτήσει τα δύο από τα τέσσερα παιδιά της μέσω παρένθετης κύησης, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Δεν είναι η μόνη. Την ίδια εναλλακτική οδό έχουν ακολουθήσει και δεκάδες άλλοι αναγνωρίσιμοι άνθρωποι, ανάμεσά τους η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Τάιρα Μπανκς, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Τζίμι Φάλον.

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ευνοϊκό για την παρένθετη κύηση και φιλελεύθερο σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης – για παράδειγμα, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και τη Γαλλία η παρένθετη μητρότητα είναι απαγορευμένη, ενώ στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο και την Ολλανδία επιτρέπεται μόνο η αλτρουιστική (χωρίς αμοιβή) μορφή της.

Μαίρη Συνατσάκη: -Πιστεύεις στο «για πάντα μαζί»; -”Θα ήθελα να πιστεύω, αλλά….”

Η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αναπληρώτρια πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Κατερίνα Φουντεδάκη υπογραμμίζει ότι…

…το νομικό πλαίσιο υπάρχει στην Ελλάδα από το 2002, όμως οι περιπτώσεις παρένθετης κύησης πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια τόσο από ζευγάρια Ελλήνων όσο και Ευρωπαίων που επιλέγουν τη χώρα μας γι’ αυτό τον σκοπό.

Η κυρία Φουντεδάκη εξηγεί ότι η παρένθετη κύηση αφορά ετερόφυλα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί με άλλο τρόπο, άγαμες γυναίκες, αλλά όχι άγαμους άνδρες και ομόφυλα ζευγάρια.

ΜΑΙΡΗ ΣΥΝΑΤΣΑΚΗ: ”ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ”

Το γενετικό υλικό μπορεί να προέρχεται είτε από τους υποψήφιους γονείς, είτε από τρίτους δότες, όμως ποτέ από τη γυναίκα που θα αναλάβει την παρένθετη κύηση.

Η διαδικασία ξεκινά έπειτα από δικαστική απόφαση (ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης είναι προαπαιτούμενο στην περίπτωση των ζευγαριών), η οποία έχει ισχύ για δύο έτη, ενώ για την παρένθετη μητέρα η ανώτατη χρηματική αμοιβή ορίζεται στα 10.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, όμως, τα ποσά που δίνονται μπορούν να είναι σημαντικά μεγαλύτερα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :