Τα διεθνή μέσα μας τρομοκρατούν κι άλλο: «Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα»


ΚΑι μεις οι φτωχοί και άσχετοι με τα θέματα αυτά, τι να πιστέψουμε; Παρακολουθούμε όσα γράφονται και περιμένουμε. Το μέλλον θα δείξει…
 
 
Το «ναυάγιο» του χθεσινοβραδινού Eurogroup για το ζήτημα της Ελλάδας, είναι το πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Με «πικρία έληξε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, εξασθενίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για ταχεία λύση», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της New York Times.
Όπως σημειώνεται, «λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, Έλληνας αξιωματούχος απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών της ως “παράλογη και απαράδεκτη”. Η πρόταση ζητούσε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες όρους του προγράμματος διάσωσής της».Οι Financial Times κάνουν λόγο για «παταγώδη κατάρρευση των συνομιλιών μετά την οργισμένη άρνηση της Αθήνας να δεχτεί την επιμονή των εταίρων της για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Μάλιστα, η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν και όπως ερμηνεύει κάτι τέτοιο σημαίνει πως η Αθήνα ενδέχεται να βρεθεί σύντομα χωρίς οικονομική στήριξη.
«Χωρίς την προστασία της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές και κυρίως για το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκληθεί bank run στην Ελλάδα, το οποίο θα ήταν αδύνατο να σταματήσουν», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, το Reuters γράφει ότι η Ελλάδα απορρίπτει την εξαμηνιαία παράταση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέρριψε το προσχέδιο που του πρότειναν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του στις Βρυξέλλες.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξε τη Δευτέρα, μετά από τη θέση της νέας κυβέρνηση της χώρας πως «δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης».
Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε, ότι τα αιτήματα του Eurogroup ήταν «παράλογα» και «απαράδεκτα».
«Η Ελλάδα απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης» είναι ο τίτλος της ανάρτησης στον Guardian που σημειώνει ότι «οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας ευκαιρίας για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, πριν λήξει τον Φεβρουάριο, τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία».
«Η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην αποχώρηση από την ευρωζώνη, μετά τις σημερινές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών που τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης»αναφέρεται.
«Το Eurogroup δεν αφήνει επιλογή στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου της Le Monde ενώ η ιταλική La Republica  γράφει: «Stop από το Eurogroup στην Ελλάδα – Αθήνα: Τα αιτήματα είναι παράλογα και απαράδεκτα».
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει σε δημοσίευμά του: «Σκάνδαλο στις Βρυξέλλες». Σε αυτό τονίζει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα καθώς η συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών έληξε απότομα και χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια συμφωνία, χάθηκε. Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι «το παιχνίδι τελείωσε».