Τα μάτια όλων στο Καστελόριζο, το Oruc Reis και την Αγία Σοφία

Τα μάτια όλων στο Καστελόριζο, το Oruc Reis και την Αγία Σοφία

Η πιο κρίσιμη ημέρα -μέχρι την… επομένη- σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ερώτημα εάν θα ο Σουλτάνος θα αποδεχθεί την πρωτοβουλία Μέρκελ, αλλά και  εάν θα βγει και πού θα κατευθυνθεί το Oruc Reis. Στήριξη από Μακρόν, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, επικοινωνία πρωθυπουργού με Αιγύπτιο πρόεδρο. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Κ. Μητσοτάκης ότι θα αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο. Θετική δήλωση Πάιατ για Καστελόριζο.

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς, παρά την αποσυμπίεση των τελευταίων ημερών με την πρωτοβουλία Μέρκελ, οι πολεμικοί στόλοι των δυο χωρών βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο και ένοπλες δυνάμεις σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται ως η μεγαλύτερη μέχρι τώρα μέρα -έως την… επομένη!- του «πολέμου νεύρων» στην περιοχή, καθώς το απόγευμα πραγματοποιείται στην Αγία Σοφία η πρώτη προσευχή από την πρόσφατη μετατροπή της στο τζαμί, ενώ πολλοί θεωρούν ότι η ημέρα προσφέρεται για την έξοδο του Oruc Reis στην περιοχή: Πέραν του συμβολισμού με την Αγία Σοφία, είναι και και η 97η επέτειος από τη Συνθήκη της Λωζάννης, που ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την αναθεώρησή της, αλλά και ο καλός καιρός που επικρατεί στην περιοχή. Μια δεύτερη ανάγνωση της κατάστασης, ωστόσο, σημειώνει πως η Άγκυρα θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα με την Αγία Σοφία, δείχνοντας πως δεν κάμπτεται από «πιέσεις» – ως και ο Ντόναλντ Τραμπ «θυμήθηκε» να κάνει δήλωση, έστω και κατόπιν εορτής!

Το ερώτημα για το Orus Reis, πάντως, δεν είναι μόνο αν θα βγει στην περιοχή του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά πού θα εγκατασταθεί, από πόσα πολεμικά πλοία θα συνοδεύεται και από το εάν το καθεστώς Ερντογάν επιχειρήσει και άλλους αντιπερισπασμούς στην περιοχή.Η Αθήνα, μάλιστα, έχει αποστείλει μήνυμα στην Άγκυρα πως εάν το γεωτρύπανο υπερβεί τα εσκαμμένα, η Τουρκία θα έχει την πλήρη ευθύνη για ότι συμβεί.

Η πρωτοβουλία Μέρκελ για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου και πολύ περισσότερο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης των δυο χωρών, πάντως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πολύ θετικά για τη χώρα μας λειτουργεί και η πρωτοβουλία Μακρόν, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα αποφάσισε να μην αγοράσει τις γαλλικές φρεγάτες. Θετική είναι ασφαλώς και η δήλωση του αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρεϊ Πάιατ ότι το Καστελόριζο έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τη διπλωματική προσπάθεια, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι, συζητώντας προφανώς και το θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ των δυο χωρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το ελληνοτουρκικό μνημόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τελικά, λόγω και της πρωτοβουλίας Μέρκελ, το θερμό επεισόδιο μπορεί να αποφευχθεί. Παρόλα αυτά, η περιοχή μυρίζει… μπαρούτι και όλα κρέμονται από μια κλωστή!