Τα σημάδια ότι ετοιμάζονται να βγουν

Τα πρώτα δοντάκια του μωρού: Τα σημάδια ότι ετοιμάζονται να βγουν

Μήπως τελευταίο το μωρό σου εμφανίζει περίεργες αντιδράσεις; Μήπως το βλέπεις λίγο εκνευρισμένο, αλλά δεν αδυνατείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που το ταλαιπωρεί; Μήπως παρουσιάζει προβλήματα ύπνου;  Μήπως ήρθε η στιγμή να σκεφτείς ότι βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια; Ναι, είναι πολύ πιθανόν όλες οι παραπάνω αντιδράσεις να οφείλονται αποκλειστικά σε αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα σημάδια της οδοντοφυΐας κάνουν την εμφάνιση τους το διάστημα ανάμεσα στους τέσσερις και επτά μήνες εν ζωή. Αν δεν είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου αποκτά νέους φίλους στο στόμα του, τότε τα παρακάτω σημάδια θα αφήσουν τις ανασφάλειες στην άκρη και θα επιβεβαιώσουν την υποψία σου ότι τα πρώτα δοντάκια εμφανίζονται.

Πόσα σαλάκια έχει τελευταία;Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια πως τα πρώτα δόντια πρόκειται πολύ σύντομα να κάνουν την εμφάνισή τους, είναι τα πολλά… σάλια! Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιληφθείς είναι να παρατηρείς το μικρό σου όσο κοιμάται ή απλά να τσεκάρεις το μαξιλάρι του, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Από δερματικά εξανθήματα πώς πάει;Όταν το απίστευτα ευαίσθητο βρεφικό δέρμα έρχεται σε επαφή με το άφθονο σάλιο του μωρού σου, τότε είναι πολύ πιθανόν να ερεθιστεί και να παρουσιάσει μερικά προβλήματα, όπως εξανθήματα και κοκκινίλες. Αυτό εντείνεται σαν σύμπτωμα, όταν το μωρό παραμένει για πολλή ώρα με το πρόσωπό του ακουμπισμένο σε βρεγμένο σεντόνι κατά τη διάρκεια του ύπνου και η τριβή κάνει την κατάσταση χειρότερη. Μην παραλείπεις, λοιπόν, να καθαρίζεις απαλά και ταμποναριστά το προσωπάκι του και φυσικά να συμβουλευτείς τον παιδίατρο σου, αν τα φαινόμενα είναι έντονα.
Μήπως έχει πυρετό;Η διαδικασία που τα δόντια ανεβαίνουν και ξεπροβάλλουν είναι αρκετά επίπονη, αν σκεφτείς πως ένα σκληρό οστό σπρώχνει το μαλακό ιστό του ούλου, προκαλώντας μικρή φλεγμονή. Για αυτό, κάποιες φορές το μωρό μπορεί να εμφανίσει ήπιο πυρετό, αλλά να εκφράσει και μεγάλη δυσφορία. 
Θέλει να δαγκώσει τα πάνταΤο μωράκι σου αντιλαμβάνεται ότι βιώνει μία αλλαγή, την οποία και – φυσικά – θέλει να γνωρίσει. Στην προσπάθεια τους να ανακουφιστούν, τα μωρά δαγκώνουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους, ώστε με την πίεση και την τριβή των ούλων να νιώσουν λίγο καλύτερα. Τα χέρια, τα δάχτυλα και τους αγκώνες σου ή ακόμη και τα κάγκελα της κούνιας και τα κουτάλια του φαγητού. Η λύση είναι να του προσφέρεις κάτι παγωμένο, όπως για παράδειγμα ένα κρύο κουτάλι, για να νιώσει καλύτερα και να ηρεμήσει.
Δυσκολεύεται να κοιμηθείΤα είπαμε και στην αρχή. Ο πόνος των δοντιών δεν είναι κάτι που περιορίζεται στις ώρες της ημέρας. Αν, λοιπόν, εντοπίσεις πως το μικρό σου ξυπνάει στη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί, τότε η ενόχληση του είναι πραγματικά μεγάλη. Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείς τον παιδίατρο, ώστε να χορηγήσει κάποιο φάρμακο που θα βοηθήσει το παιδί, τουλάχιστον κατά τον βραδινό ύπνο του. Γιατί, όσο αυτό κοιμάται καλά, τόσο κοιμάσαι και εσύ. 
Και τώρα που έμαθες τα σημάδια, δες εδώ πώς θα μάθεις στο νήπιο σου να τα βουρτσίσει μόνο του
 

Leave a comment