Hit enter after type your search item

Το αλλιώτικο μέρος που ελέγχεται από μια διαβόητη μυστική αδελφότητα – –

/
/
img

Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2004 κάτι αναπάντεχο συνέβη: τόσο ο Ρεπουμπλικανός όσο και ο Δημοκρατικός υποψήφιος ήταν μέλη της ίδιας μυστικής αδελφότητας.

Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι είχαν περάσει από τη διαβόητη πανεπιστημιακή αδελφότητα Skull & Bones του Γέιλ, που έχει τη φήμη -και την έχει αποδείξει συχνά- πως αποδίδει προέδρους, γενικούς διευθυντές, πετυχημένους και εκατομμυριούχους.

Όταν ρώτησαν τον Τζον Κέρι τι σήμαινε το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αντίπαλός του ήταν Bonesmen, όπως αποκαλούνται τα μέλη της μυστικής εταιρίας, εκείνος απάντησε ξερά: «Όχι πολλά. Γιατί είναι μυστικό».

Όσο για τον Μπους, είχε προλάβει να δώσει τη δική του απάντηση στην αυτοβιογραφία του το 1999: «Στο τελευταίο μου έτος πρόλαβα να ενταχτώ στη Skull & Bones, μια μυστική οργάνωση. Τόσο μυστική, που δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο». Και δεν είπε είναι η αλήθεια.

Εξίσου αλήθεια είναι και το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη φοιτητική λέσχη έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα τη βρεις συνήθως από κάτω.

Κι έτσι κάποια στιγμή έγινε γνωστό πως η αδελφότητα έχει και εξοχικό. Ένα νησάκι στη Νέα Υόρκη που περιήλθε επισήμως στην κατοχή της το 1949 και, όπως είναι φυσικό για κάτι τόσο μυστικοπαθές, λέγονται πολλά και διάφορα…

Τι είναι φανερά το Deer Island

Η πλέον γνωστή μυστική εταιρία της Αμερικής έχει ένα όχι και τόσο μυστικό νησί για τις καλοκαιρινές της δραστηριότητες. Η αναψυχή των Bonesmen του Πανεπιστημίου Γέιλ λαμβάνει χώρα σε ένα νησάκι 50 στρεμμάτων που δεν γεμίζει ακριβώς το μάτι. Μάλλον το αντίθετο.

Το πώς περιήλθε στην κατοχή της Skull & Bones είναι γνωστό. Όπως γνωστή είναι και η θέση του. Είναι τμήμα των Χιλίων Νήσων, αυτού του συμπλέγματος των 1.800 μικρών νησιών που βρίσκονται μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, κοντά στις ακτές της Νέας Υόρκης.

Το Deer Island είναι ιδιοκτησίας του Russell Trust Association, της επιχειρηματικής οντότητας που καλύπτει τις δράσεις της οργάνωσης. Το νησί το βλέπεις από κοντά στις κρουαζιέρες που διοργανώνουν αμερικανικές και καναδικές εταιρίες που λειτουργούν στην περιοχή, η πρόσβαση απαγορεύεται ωστόσο σε μη μέλη. Το δείχνουν απλώς ως αξιοθέατο.

Τι περιέχει; Όπως είναι γνωστό, μέσα στην πυκνή βλάστηση ξεχωρίζει μόνο ένας μικρός ξύλινος ξενώνας στο νότιο τμήμα του νησιού. Στο νησί υπάρχουν και τρία χαλάσματα, καμμένα ερείπια παλιότερων κτισμάτων.

Παρά το γεγονός ότι το Χόλιγουντ ήθελε το θέρετρο της οργάνωσης υπερπολυτελές, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί και με νόημα, μοιάζει περισσότερο με στέκι για μισομεθυσμένα παιδαρέλια παρά για στρατηγείο μυστικής οργάνωσης που απεργάζεται το μέλλον της υπερδύναμης.

Τα ελίτ βλαστάρια που απαρτίζουν τις τάξεις της Skull & Bones στελεχώνουν όταν μεγαλώσουν το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και τους μεγαλύτερους κολοσσούς.

Και το Deer Island με το ταπεινό κατάλυμα δεν μοιάζει με το είδος του resort που θα περίμενες να περνούν τις διακοπές τους άνθρωποι όπως οι δύο πρόεδροι Μπους, ο συνιδρυτής της Morgan Stanley κι ένα τσούρμο γερουσιαστές, επιχειρηματίες και γενικοί διευθυντές.

Εκτός κι αν αυτός είναι ο σκοπός. Να περάσει σαν άλλη μία κολεγιακή αδελφότητα δηλαδή και όχι σαν το προνομιακό έδαφος πάνω στο οποίο γεννιέται και γαλουχείται η αμερικανική ελίτ.

Επισήμως, το Deer Island υπάρχει για να δίνει στους Bonesmen την ευκαιρία να «μαζεύονται και να αναζωπυρώνουν τις παλιές φιλίες». Έναν αιώνα πριν, το νησί ήταν γεμάτο από γήπεδα του τένις και του σόφτμπολ. Τα γιοτ συνωστίζονταν στις ακτές του και στρατιές από προσωπικό διασφάλιζαν πως καμία απαίτηση δεν θα έμενε ανικανοποίητη.

Πώς μετατράπηκε σε έναν σωρό ερειπίων, κανείς δεν ξέρει. Γιατί αφέθηκε να βαλτώσει, επίσης άγνωστο. Ίσως ευθύνεται το γεγονός ότι η Skull & Bones, αντίθετα με όλες τις άλλες αδελφότητες του Γέιλ, δεν είχε ποτέ ετήσια συνδρομή. Τα μέλη παίρνουν απλώς μια επιστολή κάθε χρόνο που τους ζητά «εθελοντική συνεισφορά στο Russell Trust Association».

Σταμάτησαν να πληρώνουν; Είναι πάντως γνωστό, ακόμα και μέσα από τα επτασφράγιστα χείλη των μελών, πως κάθε νέο μέλος πρέπει να περάσει από το νησί, στο πλαίσιο της μακράς και βασανιστικής διαδικασίας μύησης.

Τι είναι η Skull & Bones

Στη High Street, στο κέντρο του campus του Γέιλ, στέκεται ένα ψυχρό κτίριο «ελληνο-αιγυπτιακού ρυθμού», με κλειδωμένες σιδερένιες πόρτες και χωρίς παράθυρα σχεδόν. Αυτό είναι το σπίτι της Skull & Bones, γνωστό και ως «Τάφος».

Από κει πέρασε ο Πρέσκοτ Μπους, παππούς του πρώτου προέδρου Μπους, το 1917, από κει και ο εγγονός του το 1968. Ο Πρέσκοτ ήταν θρυλικός Bonesman, μέλος της περίφημης κομπανίας που έκλεψε για λογαριασμό της αδελφότητας το πιο σπουδαίο κειμήλιό της: ένα κρανίο που λέγεται ότι ανήκει στον επίσης θρυλικό αρχηγό των Απάτσι, Τζερόνιμο!

Ο Πρέσκοτ έγινε γερουσιαστής τελικά. Ο γιος του, και πατέρας του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ήταν Bonesman το 1948. Κι αυτός ιδιαιτέρως πετυχημένος όταν αποφοίτησε. Μέσα στο κτίριο κρέμονται εξάλλου τα πελώρια πορτρέτα των γνωστότερων μελών της αδελφότητας.

Μεταξύ αυτών και ο γιος ενός από τους ιδρυτές της οργάνωσης, κάποιος… Γουίλιαμ Ταφτ. Ναι, ο 27ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά και όλοι οι Μπους λίγο-πολύ, με τελευταίο και καλύτερο τον Τζορτζ τον νεότερο.

Έτσι τον ξέρουμε βέβαια εμείς, μιας και στο εσωτερικό της αδελφότητας όλοι αποκτούν μυστικά ονόματα κι έτσι αποκαλούνται μεταξύ τους διά παντός.

Η Skull & Bones είναι η παλιότερη από τις μυστικές αδελφότητες του περίφημου πανεπιστημίου και αναμφίβολα η πιο απόκρυφη. Κι έτσι μαγνήτιζε πάντα τα βλέμματα, γεννώντας άπειρες ιστορίες συνωμοσιών και μηχανορραφιών. Και συνεχίζει να το κάνει.

Μέχρι το 1992, όταν έγινε η τελευταία αδελφότητα που άνοιξε τις πύλες της για τις γυναίκες, συνήθιζε να επιλέγει με εμμονή τον ίδιο τύπο μελών ξανά και ξανά. Την οικονομική ελίτ. Τα αστέρια των σπορ. Τον επικεφαλής της εφημερίδας του πανεπιστημίου (Yale Daily News). Και μερικούς πολλά υποσχόμενους νέους.

Δικαιωνόταν συνεχώς για τις επιλογές της λοιπόν. Οι περισσότεροι τα κατάφερναν πολύ καλά στη ζωή τους. Λόγω δυνατοτήτων προφανώς, αλλά και μέσω της απαραίτητης δικτύωσης. Κι έτσι έγινε το φυτώριο των ηγετών, το σημείο συνάντησης κάθε γενιάς που θα σήκωνε στις πλάτες της τις τύχες του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται να ψάξεις και πολύ για να ακούσεις τις κατηγορίες για άρρηκτους δεσμούς με τη CIA, την Τριμερή Επιτροπή, τους Illuminati, το διαβόητο Council on Foreign Relations, ακόμα και τους Ναζί. Οι Bonesmen ορκίζονται εξάλλου εχεμύθεια κατά τη μακρόχρονη τελετή μύησης και σπανίως ανοίγουν το στόμα τους. Όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ένα από τα γνωστά -και επιβεβαιωμένα- περιστατικά της αδελφότητας έλαβε χώρα κατά την κούρσα του γιου Τζορτζ Μπους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, όταν στάλθηκε μια επιστολή σε όλους τους Bonesmen υπενθυμίζοντάς τους τον όρκο εχεμύθειας που είχαν πάρει.

Έτσι δουλεύει η οργάνωση ήδη από την ίδρυσή της τον Δεκέμβριο του 1832. Επέλεξε για σύμβολο τη νεκροκεφαλή με τα κόκαλα και τον αριθμό 322 (ως Τάγμα 322 ήταν αρχικά γνωστή), τη χρονιά που πέθανε ο ρήτορας Δημοσθένης (322 π.Χ.). Στην εσωτερική επικοινωνία, η αδελφότητα μετρά τον χρόνο τοποθετώντας το «σημείο 0» στο 322 π.Χ.

Ο αριθμός διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην αδελφότητα. Το 1967, για παράδειγμα, τελειόφοιτος φοιτητής δώρισε στη Skull & Bones ακριβώς 322.000 δολάρια.

Το 1856 ο Daniel Coit Gilman, που θα γινόταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Johns Hopkins University, έδωσε επιχειρηματική οντότητα στην αδελφότητα, ονομάζοντάς τη Russell Trust Association. Από το όνομα του William Huntington Russell, συνιδρυτή της Skull & Bones.

Η οργάνωση απέκτησε τον δικό της κοιτώνα, τον «Τάφο», που είναι διακοσμημένος με σκελετούς και κρανία, ανθρώπινα και ζώων. Όσο για το περίφημο κρανίο του Τζερόνιμο, η Skull & Bones δέχτηκε στη δεκαετία του 1980 να αφήσει να το ερευνήσουν και αποδείχτηκε πως δεν ανήκε τελικά στον ινδιάνο φύλαρχο.

Αν είναι απλώς ένα λόμπι για την επόμενη γενιά των ισχυρών ή και κάτι ακόμα, αυτό παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Μόλις 15 μέλη δέχεται εξάλλου κάθε χρόνο, διατηρώντας τον αριθμό σε πολύ περιορισμένα επίπεδα. Υπολογίζεται πως κάπου 700 Bonesmen υπάρχουν σήμερα εν ζωή.

Ο δημοσιογράφος Ron Rosenbaum που ετοίμαζε το 1977 ένα άρθρο για την αδελφότητα έγραψε πως δέχτηκε αρκετές συστάσεις από μέλη να μη φτάσει πολύ κοντά.

«Η δύναμη των Bonesmen είναι απίστευτη», έγραψε πως του είπε κάποιος από τα ανήσυχα μέλη, «έχουν βάλει χέρι σε κάθε επίπεδο εξουσίας στη χώρα. Θα δεις, είναι σαν να προσπαθείς να ξεσκεπάσεις τη Μαφία».

Και με το νησί, τι γίνεται με το νησί;

Αυτό το αγόρασε το 1856 ο επιχειρηματίας Samuel Miller έναντι 175 δολαρίων για να φτιάξει ένα εξοχικό για τον γιο του. Ο γιος, George Douglas Miller, ήταν απόφοιτος του Γέιλ και μέλος της αδελφότητας, πριν γίνει άλλος ένας βαθύπλουτος Νεοϋορκέζος.

Το Deer Island ήταν μάλιστα ένα από τα πρώτα νησιά της συστάδας που μεταμορφώθηκαν σε θέρετρο, γεννώντας ένα προηγούμενο που θα έβρισκε κατόπιν μιμητές.

To μόνο που θα βρεις σήμερα να κυκλοφορεί είναι αστήρικτες ιστορίες για τρελά πάρτι στο νησί, όπου οι Bonesmen επιδίδονται υποτίθεται σε όλων των ειδών τις αμαρτίες. Και τότε συναντάς μερικές διάσπαρτες φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει στο Facebook και βλέπεις πιτσιρικάδες στο καθιερωμένο φοιτητικό μεθύσι. Τίποτα το τρομακτικό, τίποτα το συνωμοτικό.

Ένας τους μάλιστα ομολογεί πως το νησί είναι σωστή απογοήτευση: «Είναι σκουπιδότοπος, αλλά είναι όμορφο». Αν το Deer Island είναι δείγμα της παρακμής της Skull & Bones ή ένα έξυπνο τρικ παραπληροφόρησης για να μοιάζει εντελώς αθώα η αδελφότητα, αυτό είναι ξανά μυστήριο.

Και πώς να μάθεις δηλαδή; Τα μέλη δεν ανοίγουν το στόμα τους και ο Τύπος δεν είναι ακριβώς πρόθυμος να ψάξει τι πραγματικά συμβαίνει με τη Skull & Bones. Ποιοι να ερευνηθούν και από ποιους;

Λες να αναζητήσεις πληροφορίες σε σοβαρά περιοδικά, όπως τα «Time», «Life» και «Fortune», που όλα τους έχουν και από ένα άρθρο για τη Skull & Bones. Και μετά μαθαίνεις πως όλα τους ανήκουν στον Henry Luce. Bonesman κι αυτός…

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :