Βέφα Αλεξιάδου! Η ΗΛΙΚΙΑ της ΣΗΜΕΡΑ, οι ΘΑΝΑΤΟΙ των κορών της και το ΑΠΙΑΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βέφα Αλεξιάδου! Η ΗΛΙΚΙΑ της ΣΗΜΕΡΑ, οι ΘΑΝΑΤΟΙ των κορών της και το ΑΠΙΑΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Άμα έχεις ζήσει τη δεκαετία του 90. Η Βέφα Αλεξιάδου είναι μια από τις πιο διάσημες μα γυρίσεις. Όταν σκέφτεσαι μάγειρας -μαγείρισσα -σεφ , σου Έρχεται η Βέφα ΑλεξιάδΟΥ. Την έχουμε δει δίπλα στη ρούλα Κορομηλά και δίπλα στην Ελένη Μενεγάκη. Μία από τις μεγαλύτερες και… σε ηλικία και σε Μπραντ μαγείρισσα της ελληνικής τηλεόρασης. Η Βέφα Αλεξιάδου (πραγματικό όνομα: Γενοβέφα Οδυσσέα Βούλγαρη) είναι Ελληνίδα τροφοειδικός και παρουσιάστρια.

Γέννηση Γενοβέφα Οδυσσέα Βούλγαρη
13 Μαρτίου 1933 (90 ετών)
Βόλος
Χώρα πολιτογράφησης Β’ Ελληνική Δημοκρατία(1933-1935)
Βασίλειο της Ελλάδας(1935-1973)
Ελλάδα (1973-)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα Τροφοειδικός και Παρουσιάστρια
Οικογένεια
Σύζυγος Κωνσταντίνος Αλεξιάδης (1964–2006)
Τέκνα Αλεξία Αλεξιάδου
Άντζελα Αλεξιάδου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις American Biographical Institute (2005)
American Biographical Institute (2006)
Yorker International University (2007)
Award of Excellence (2002)

Η Βέφα Αλεξιάδου (πραγματικό όνομα: Γενοβέφα Οδυσσέα Βούλγαρη) είναι Ελληνίδα τροφοειδικός και παρουσιάστρια.

Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Είναι σύζυγος του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία, η οποία έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου 2014, και την Άντζελα, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 10 Φεβρουαρίου 2015.[1] Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με ιδιαίτερες σπουδές στο Berkeley University της Αμερικής επάνω στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη. Τα βιβλία της έχουνε μεταφραστεί και μάλιστα δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Στην ίδια έκθεση, το έτος 2000 της απενεμήθη το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο “Best Culinary Business Professional”.

Την τηλεοπτική της καριέρα την ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια προβολής της εκπομπής Πρωινός καφές του ΑΝΤ1. Μαγείρεψε σχεδόν με όλες τις παρουσιάστριες της εκπομπής όπως η Πόπη Χατζηδημητρίου, η Ρούλα Κορομηλά και η Ελένη Μενεγάκη. Στον Πρωινό Καφέ δούλευε χωρίς να πληρώνεται μιας και η συμφωνία με τον σταθμό ήταν να παρουσιάζονται τα βιβλία μαγειρικής της. Το 2003, παρουσίασε στο Mega, την εκπομπή με τίτλο Τα Μυστικά Της Βέφας και το 2009 την εκπομπή Στην κουζίνα με τη Βέφα στο κανάλι Alter

Βέφα Αλεξιάδου,Βέφα Αλεξιάδου ΗΛΙΚΙΑ ,Βέφα Αλεξιάδου ΣΗΜΕΡΑ, Βέφα Αλεξιάδου ΘΑΝΑΤΟΙ ,Βέφα Αλεξιάδου κορΈς ,Βέφα Αλεξιάδου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η πατρική οικογένεια της Βέφας Αλεξιάδου
Ο παππούς της, Γεώργιος Βούλγαρης ή Μακεδόνας γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880 και πήρε την επωνυμία «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908) εναντίον των Βουλγάρων. Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900 και το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός, αλλά παράλληλα ήταν τεχνίτης με μεγάλο ταλέντο και κατασκεύαζε μουσικά όργανα, βιολιά, μαντολίνα και κιθάρες. Η μητέρα της Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912 και ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 10 ετών.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία. Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Η υπόλοιπη οικογένεια μεταφέρεται κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Φλώρινα όπου υπήρχαν συγγενείς τους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Αγγελική με την πλεκτομηχανή της έφτιαξε εκατοντάδες φανέλες και για τους στρατιώτες που πολεμούσαν στο μέτωπο και αργότερα, όταν ήρθαν στη μόδα τα κεντητά σεντόνια, το ταλέντο της στο κέντημα της μηχανής, τη βοήθησε ν’ ανοίξει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου μετακόμισε με τις κόρες της το 1949. Η μητέρα της Βέφας Αλεξιάδου πέθανε στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 79 ετών από την ασθένεια Parkinson.

Η Βέφα γεννήθηκε στο Βόλο το 1933. Τελείωσε τη Β’ Δημοτικού στο Βόλο. Συνέχισε το σχολείο στη Φλώρινα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1944, με την επιστροφή της οικογένειας στο Βόλο, η Βέφα συνεχίζει τις σπουδές της στο Γυμνάσιο και παράλληλα σπουδάζει βιολί στο «Ωδείο Κόντη», παίρνοντας δίπλωμα ανώτατων σπουδών. Η Βέφα τελείωσε τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη Τελειώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε ως χημικός και εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων στην εταιρία «Ν. Κράλλης & Υιοί», αποκτώντας δίπλωμα εμπορικού αντιπροσώπου.

Η γνωριμία με τον σύζυγό της, ο γάμος, τα παιδιά
Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε το σύζυγό της, Κώστα Αλεξιάδη, ο οποίος κατάγεται από το Σουφλί της Θράκης. Ο Κώστας Αλεξιάδης ακολούθησε Πανεπιστημική καριέρα και έγινε Επίτιμος Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε. Η ραπτική, που έμαθε από τη μητέρα της έγινε ένας ισχυρός λόγος να λατρέψουν και να εκτιμήσουν οι γονείς του συζύγου της τη Βέφα, Αλέξανδρος και Ιφιγένεια, και τελικά να την εγκρίνουν για σύζυγο του γιου τους. Αυτός ο γάμος είχε ως καρπούς τις δυο κόρες του ζευγαριού, την Αγγελική και την Αλεξία.

Οι κόρες της Βέφας Αλεξιάδου
Η Αγγελική, σπούδασε Computer και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Deree Αμερικάνικου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Ήταν συνιδιοκτήτρια των «Vefa’s House», ενώ είχε εργαστεί επί 12 έτη ως προϊστάμενη στο τομέα της Πληροφορικής στην Αμερικανική Πρεσβεία. Η Αλεξία, σπούδασε Οικονομικά στην Αγγλία και πήρε master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University του Λονδίνου. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή και έκδοση βιβλίων μαγειρικής, ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της.

Το 1964 η Βέφα Αλεξιάδου ταξίδεψε με το σύζυγό της και την μεγαλύτερη κόρη της Αγγελική, στην Αμερική, όπου έμειναν για ένα χρόνο στο Madison Wisconsin. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1984, επέλεξε να μείνει για άλλον ένα χρόνο με την οικογένειά της στην Αμερική, όπου παρακολούθησε μαθήματα διαιτητικής, διακόσμησης και φωτογράφησης φαγητού στο Berkeley University.

Η Βέφα Αλεξιάδου και η μαγειρική
Η ενασχόλησή της με τη μαγειρική ξεκίνησε με την προτροπή των φίλων και των γνωστών της που γεύονταν τα πιάτα της στα γεύματα που τους ετοίμαζε. Την παρακινούσαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων μαγειρικής και εκείνη αποφάσισε να το πράξει, εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο «Πρόσκληση σε Γεύμα» με δικά της χρήματα και με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσιριμώκου, εκδότη του περιοδικού «Υγεία και Ομορφιά», του οποίου η Βέφα τότε ήταν συνεργάτης. Τη φωτογράφηση του βιβλίου της έκανε ο Παναγιώτης Νικολέρης, που της πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά του. Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1980.

Μέσα σε 20 χρόνια δημιουργικής δουλειάς έγραψε και εξέδωσε 11 βιβλία μαγειρικής που ξεπέρασαν τα 2.000.000 αντίτυπα. Είναι μέλος του I.C.A.P (International Association of Culinary Professionals), αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του «Αρχέστρατου» (κέντρο για τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων). Είναι επίσης μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκδοτών και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκθέσεις που γίνονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Δεκατρία χρόνια μαγείρευε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και όπως λέει η ίδια «Δούλευα τσάμπα, καθώς η συμφωνία ήταν να διαφημίζονται από τον σταθμό τα βιβλία μου. Μέχρι και τα υλικά με τα οποία θα μαγείρευα κάθε ημέρα τα αγόραζε ο άνδρας μου από το σούπερ μάρκετ». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Mega, τον Alpha και το Alter, ενώ για κάποιο διάστημα εμφανιζόταν στο Blue Sky.

Η συνεργασία με την κόρη της Αλεξία
Το 1998 ξεκίνησε με την κόρη της Αλεξία, συνεργασία με τις «Εκδόσεις Λυμπέρη» και εξέδωσαν μια σειρά μικρών θεματικών βιβλίων μαγειρικής, με τίτλο «Οι 20 καλύτερες συνταγές για…», η οποία κέρδισε το βραβείο της πιο επιτυχημένης και εμπορικής σειράς στην 5η Διεθνή Έκθεση Βιβλίων Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Το 2000, στην ίδια έκθεση, το βιβλίο της «Νηστήσιμα και Υγιεινά» τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου Μεσογειακής Κουζίνας, αλλά και η ίδια τιμήθηκε με το βραβείο «Best Culinary Business Professional» για την επιτυχημένη επαγγελματική της καριέρα στο χώρο της Γαστρονομίας.

Τον Απρίλιο του 2002 εξελέγη finalist μαζί με δύο Αμερικανίδες, παίρνοντας το «Award of Excellence», στην κατηγορία «Life TimeAchievement», από το I.C.A.P. Μεγάλη της επιθυμία είναι να κλείσει την καριέρα της με την ίδρυση μιας Σχολής Μαγειρικής για σεμινάρια επιμόρφωσης επάνω στην παραδοσιακή και σύγχρονη γαστρονομία.

Η άνοδος και η πτώση της Βέφας Αλεξιάδου
Τα χρόνια που πέρασαν η Βέφα Αλεξιάδου είδε κομμάτια του δημιουργήματός της να πέφτουν και να χάνονται. Από την απόλυτη εμπορική επιτυχία και την τηλεοπτική καταξίωση, έφτασε στο λουκέτο των περισσότερων καταστημάτων της και στην απομόνωση στη Χαλκιδική. Η κραταιά «αρχόντισσα των τηλε-κουζινών», που ήταν ιδιοκτήτρια 26 μαγαζιών με χρηστικά προϊόντα για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, είδε την αλυσίδα της να σβήνει. Τα βιβλία της δεν έμειναν σταθερά στις πωλήσεις και τις επανεκδόσεις και η τηλεόραση σταμάτησε να είναι το σπίτι της, κάτι που «κατήγγειλε» η ίδια. Το εστιατόριο που είχε δημιουργήσει ο γαμπρός της αναγκάστηκε να κλείσει, λόγω υπερβολικών εξόδων.

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα όμως, η απώλεια που έμοιαζε να μην ξεπερνά ήταν ο θάνατος του συζύγου της το 2006. Οι κόρες της Αγγελική και Αλεξία την ήθελαν κοντά τους, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, αλλά η Βέφα προτιμούσε να μένει στη Χαλκιδική, στο σπίτι που λάτρευε με τον σύζυγό της. Μέχρι που επέστρεψε για χάρη των παιδιών και των εγγονιών της και μπήκε ενεργά στη ζωή.

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε το 2014. Η κόρη της Αλεξία πεθαίνει από κρίση άσθματος που της προκάλεσε άλλου είδους επιπλοκή. Η Βέφα συντρίβεται και φωνάζει δυνατά όλα τα παράπονά της. Διέξοδος σε αυτό που βίωσε παρέμειναν οι πιστές της θαυμάστριες που επικοινωνούν καθημερινά μαζί της μέσα από το facebook. Η Βέφα άρχισε ξανά να στέκεται στα πόδια της, με στήριγμα τα δυο εγγόνια της. Παράλληλα στήριζε την μεγαλύτερη κόρη της, την Άντζι, που 3 χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Το τρίτο χτύπημα ήρθε τα ξημερώματα της 10ης Φεβρουαρίου 2015, ημέρα της γιορτής της εγγονής της, Χαράς, η Άντζι άφησε την τελευταία της πνοή, αφού τον τελευταίο καιρό είχε επιδεινωθεί η κατάστασή της.

Η Βέφα Αλεξιάδου, στα 90 της χρόνια χρειάζεται δύναμη για να παλέψει, μοιάζοντας σαν τραγική ηρωίδα ενός αρχαίου δράματος.

Βιβλία της
Πρόσκληση σε Γεύμα, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1980, σελ. 160, ΙSBΝ: 960-850-180-6
Πρόσκληση σε Κοκτέιλ, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1982, σελ. 160, ISBN 960-850-181-4
Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτυ, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1983, σελ. 160, ISBN 960-850-182-2
Πρόσκληση σε Τσάι, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1985, σελ. 160, ISBN 960-850-183-0
Ελληνική Κουζίνα Μαγειρική, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1988, σελ. 160, ISBN 960-850-184-9
Ελληνική Κουζίνα Ζαχαροπλαστική, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1990, σελ.160, ΙSBN: 960-850-185-7.
Γιορτινό Τραπέζι, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1995, σελ. 192, ΙSBN: 960-850-189-Χ
Νηστίσιμα και Υγιεινά, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1999, σελ. 192, ΙSBΝ: 960-901-371-6
Τα 20 καλύτερα Light γλυκά, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN 960-8125-06-5
Οι 20 καλύτερες συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά, Αθήνα, Λυμπέρης, σελ. 29

Οι 20 βραβευμένες ελληνικές συνταγές. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28
Οι 20 καλύτερες γιορτινές συνταγές του 2000, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ΙSBΝ: 960-91230-9-0
Οι 20 καλύτερες συνταγές για γλυκές και αλμυρές κρέπες, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28
Οι 20 καλύτερες συνταγές για ιταλική κουζίνα, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28 ΙSBN: 960-90137-5-9
Οι 20 καλύτερες συνταγές για κοτόπουλο, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28 ISBN 960-90137-7-5
Οι 20 καλύτερες συνταγές για σάντουιτς, Θεσσαλονίκη, Βέρα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN 960-8125-08-1
Οι 20 καλύτερες συνταγές για τα Χριστούγεννα, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN 960-8125-11-1
Οι 20 καλύτερες συνταγές για σαλάτες, Αθήνα, Λυμπέρης, σελ. 28

Οι 20 καλύτερες συνταγές για κατσαρόλα, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN 960-91230-6-6
Οι 20 καλύτερες συνταγές για μπισκότα και κουλούρια, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN 960-91508-1-0
Οι 20 καλύτερες συνταγές για κρέας, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ΙSBN: 960-8125-07-3
Οι 20 καλύτερες συνταγές για ψητά στην σχάρα, Αθήνα, Λυμπέρης, σελ. 28
20 + 1 βραβευμένες ελληνικές συνταγές, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ΙSBN: 960-8125-01-4

Θρήνος για την Βέφα Αλεξιάδου! Βιογραφικό ηλικία τα πάντα για την εθνική μας μαγείρισσα!

Τι έπαθε η Βέφα Αλεξιάδου! “η υπερβολική δόση κορτιζόνης επηρέασε..”

x

Πηγή cover photo – video: Instagram , facebook , tik-tok , X, google

Ακολούθησε το freegossip.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις!