Ξεκινά η online έκδοση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων

Ξεκινά η online έκδοση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων

ΕΛΛΑΔΑ

Λήψη σύντομου url

Στην ψηφιοποίηση των δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων προχωρούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων από τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσιάστηκε σήμερα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, διευκόλυνσης των συναλλαγών των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Η δυνατότητα online έκδοσης των πράξεων, ενεργοποιείται σταδιακά από σήμερα μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr και σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται να  εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, με την ενοποίηση των πιστοποιητικών που εκδίδουν δημοτικές υπηρεσίες και των βεβαιώσεων μέσω της ηλεκτρονικής πύλης «Ερμής», μπαίνει τέλος στην άτυπη διάκριση μεταξύ των δύο τύπων εγγράφων, η οποία προκαλούσε προβλήματα στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη διαδικασία που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια των πιστοποιητικών, καθώς προβλέπει ψηφιακή σφραγίδα, μοναδικό αριθμό, κωδικό με τη μορφή μωσαϊκού (QR code) και μηχανισμό επαλήθευσης. 

«Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι μέσα από αυτήν τη διυπουργική συνεργασία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί με την συνεχή συνεργασία του καθ ύλην αρμόδιου υπουργείου να βελτιώνει έμπρακτα την καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.