Hit enter after type your search item

Γρηγόρης Μπιθικώτσης βιογραφικό! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (Περιστέρι Αθηνών, 11 Δεκεμβρίου 1922 – Αθήνα, 7 Απριλίου 2005) ήταν Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές-τραγουδοποιούς. Ονομάστηκε «ο Σερ» του ελληνικού τραγουδιού.

Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Περιστέρι Αθηνών στις 11 Δεκεμβρίου 1922, από φτωχή οικογένεια, εργάστηκε αρχικά ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Ήταν το μικρότερο παιδί οκταμελούς οικογένειας. Στα Δεκεμβριανά κρυβόταν σε πηγάδι στο σπίτι του στο Περιστέρι της Αθήνας,

Ξεσπάει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης: «Γιατί μισείτε τόσο πολύ;»

αργότερα πήγε φαντάρος το 1945 μέχρι το 1947 όπου συμμετείχε στην ορχήστρα της Μακρονήσου με σκοπό την ψυχαγωγία των αξιωματικών[2]. Ως συνοδός στρατιώτης κρατουμένων, σε μεταγωγή αριστερών το 1948 γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο συνεργάστηκε.

Έκανε δύο γάμους και απέκτησε 3 παιδιά. Ο γιος του, Γρηγόρης, που έχει το όνομα του πατέρα του, έγινε επίσης τραγουδιστής. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης απεβίωσε έπειτα από βραχύχρονη περίοδο νοσηλείας, στις 7 Απριλίου 2005 σε ηλικία 82 ετών.

Συνθέσεις και συνεργασίες
Μπήκε στη δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι “Το καντήλι τρεμοσβήνει” σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα “Του Βοτανικού ο μάγκας”, “Σε τούτο το στενό”, “Επίσημη αγαπημένη”, “Τρελοκόριτσο”, “Στου Μπελαμή το ουζερί”, “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα” και πλήθος άλλων.

Η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη (τον οποίο γνώρισε ενώ ο Θεοδωράκης στελνόταν εξόριστος στην Μακρόνησο, και ο Μπιθικώτσης υπηρετούσε ως στρατιώτης μεταγωγών) αλλά και με το Μάνο Χατζιδάκι “γέννησε” τα καλύτερα ίσως τραγούδια του.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ραγίζει καρδιές: «Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσω και τη μητέρα μου»

Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη. Επίσης, ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Άκη Πάνου. Στις συνεργασίες του αξίζει επίσης να αναφερθούν αυτές με το Σταύρο Ξαρχάκο, το Δήμο Μούτση και το ντουέτο του με τον Τάσο Λειβαδίτη.

Διακρίσεις
Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τον Ιανουάριο του 2003 με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Επίσης, έχουν γίνει πολλές συναυλίες προς τιμήν του. Τον Ιούνιο του 1997 οργανώθηκε λαϊκή συναυλία για να τιμηθούν τα 50 χρόνια προσφοράς του στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική είναι η συναυλία που διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στις 11 Μαρτίου 2002 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με πρωτοβουλία του Γιώργου Νταλάρα και τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών καλλιτεχνών.

Δισκογραφία
Στον παρακάτω κατάλογο περιλαμβάνονται μόνο οι δίσκοι στους οποίους υπάρχει “πρωτογενές” υλικό, δηλαδή ηχογραφήσεις που δεν έχουν κυκλοφορήσει άλλη φορά σε δίσκο. Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή κάθε λογής συλλογές, ούτε αναφέρονται για δεύτερη φορά -όταν επανεκδίδονται- δίσκοι που περιέχουν ηχογραφήσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε προηγούμενο δίσκο.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Έγινε ξανά μπαμπάς – Γέννησε η σύζυγός του, Ελένη Τσιριγκάκη

Γέννησε η σύζυγος του Γρηγόρη Μπιθικώτση, Ελένη Τσιριγκάκη,

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Έγκυος η σύντροφός του!

H Ελένη Τσιριγκάκη έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι, βάρους τριών κιλών, το πρωί της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου, με τη βοήθεια του μαιευτήρα – γυναικολόγου Αλέξανδρου Τζεφεράκου στο μαιευτήριο ΡΕΑ και γέμισε με χαμόγελα ευτυχίας τις οικογένειες του ζευγαριού.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης- Ελένη Τσιριγκάκη: Παντρεύτηκαν με πολιτικό στη Μύκονο!

Το μωρό θα πάρει το όνομα Μεταξία, από τη μητέρα του Γρηγόρη Μπιθικώτση και νονός θα είναι ο Δημήτρης Θεοδώρου.«Ανυπομονούν και τα άλλα δύο παιδιά μας να γνωρίσουν την αδερφούλα τους. Δεν είναι η πιο εύκολη διαδικασία μιας γυναίκας η εγκυμοσύνη, αλλά με την αγάπη και την υπομονή όλα ξεπερνιούνται. Μέσα από όλο αυτό έμαθα κι εγώ πολλά πράγματα. Ήμουν δίπλα της οπότε ήταν ένα μάθημα για μένα. Δόξα τω Θεό όλα πάνε πολύ καλά» είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες στο Happy Day ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Αυτή την κόντρα ποιος θα την πάρει; Ή μάλλον θα την ξαναπάρει. Και θα την ξαναπάρει. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια (για να μιλάμε με τραγούδια). Όσο κρατάει και ο απόηχος της ιδιαίτερης «ξύλινης» φωνής του βάρδου Γρηγόρη Μπιθικώτση, ύστερα από την αποδημία του. Λένε πως οι μεγάλοι της Τέχνης δεν έχουν το ίδιο μεγάλους κληρονόμους. Διεθνώς. Στην προκείμενη περίπτωση κανείς δεν μπορεί να κρίνει αν ισχύει. Η αποτίμηση της Ιστορίας έχει τον λόγο. Πάντως, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (τζούνιορ) πήρε τον δρόμο του τραγουδιού, όπως ο πατέρας του, που είχε την τύχη να τραγουδήσει και να σηματοδοτήσει με τη φωνή και την ερμηνεία του μεγάλα έργα.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η συγκινητική αποκάλυψη για τον πατέρα του!

Και η ετεροθαλής αδελφή του Άννα Μπιθικώτση πήρε τον δρόμο της ποίησης. Και οι δύο «με όνομα βαρύ σαν ιστορία» (είπαμε, για να μιλάμε με τραγούδια). Κόντρα, είπαμε; Όχι, δεν είναι κόντρα. Δεν υπάρχει κόντρα, μου εξηγεί ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Απλώς έστειλε ένα προειδοποιητικό εξώδικο, μαζί με τη μητέρα του, στην ετεροθαλή αδελφή του Άννα, ζητώντας της να σεβαστεί «την τελευταία επιθυμία του πατέρα τους, που την έγραψε πολύ σοβαρά». Και την έγραψε σε μία δημόσια διαθήκη που ανοίχτηκε μετά την αποδημία του Σερ (στις 7 Απριλίου 2005). Στην οποία διαθήκη, από το 2002 ακόμη, όριζε ρητώς ποια περιουσιακά στοιχεία πηγαίνουν καταρχάς σε καθέναν από τους κληρονόμους του: «Στις κόρες μου από τον πρώτο μου γάμο με τη Θεοκλεία έχω γράψει μια οικία στην Αργυρούπολη που αποτελείται από τέσσερα μαγαζιά και τρεις ορόφους.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: «Είναι πολύ άσχημο δυο αδέλφια να καταλήξουν στα δικαστήρια»

Τα τέσσερα μαγαζιά είναι γραμμένα στην κόρη μου Αναστασία και στην εγγονή μου Αθηνά, παιδί της κόρης μου Άννας από τον πρώτο της γάμο (…) Πάνω από τα μαγαζιά στον πρώτο όροφο κατοικεί η πρώτη γυναίκα μου Θεοκλεία, τον οποίον έχουμε εξ ημισείας. Μετά τον θάνατο της μητέρας τους και τον δικό μου τον δικαιούνται τα παιδιά μας Άννα και Τασία. (…) Επίσης, στις κόρες μου Άννα και Αναστασία τους έχω γράψει από ένα εξοχικό σπίτι στο Πόρτο Ράφτη στη θέση “Αυλάκι”. Τον γιο μου από τον δεύτερο μου γάμο με τη Μεταξία, Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον θεωρώ φυσικό μου διάδοχο και συνεχιστή της ιστορίας μου στα καλλιτεχνικά μου δρώμενα. Έχουμε γράψει στον γιο μου Γρηγόρη εγώ και η γυναίκα μου Μεταξία το σπίτι στο Χαλάνδρι. Επίσης, το εξοχικό σπίτι στον Κάλαμο στη θέση “Αγκώνα” και ένα χωράφι στο Μαρκόπουλο. (…)

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ενδοοικογενειακή κόντρα με την αδερφή του και η διαθήκη του πατέρα τους

Στα καλλιτεχνικά μου δικαιώματα νόμιμος δικαιούχος είναι η γυναίκα μου Μεταξία Μπιθικώτση». Ο υιός Μπιθικώτσης (facebook) Με δυο λόγια, τα πνευματικά δικαιώματα (μεγάλων επιτυχιών που είχε συνθέσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, όπως οι «Αμφιβολίες», το «Γεννήθηκες για την καταστροφή», «Επίσημη αγαπημένη», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» και άλλες πολλές), αλλά και τα συγγενικά και τα εκτελεστικά (είχε αρκετές συμμετοχές σε ηχογραφήσεις ως σολίστ στο μπουζούκι) τα έγραψε στη δεύτερη γυναίκα του Μεταξία. Και όρισε τον γιο τους, Γρηγόρη Μπιθικώτση συνεχιστή της ιστορίας του στα καλλιτεχνικά. Εξ ου και τώρα, «που ξεχείλισε το ποτήρι», όπως ο τελευταίος μου είπε, «ζητάμε ουσιαστικά από την Άννα και από όλους να αποδεχθούν ότι οποιοσδήποτε θέλει να προβάλλει το έργο του Γρηγόρη Μπιθικώτση να έχει την άδεια της μητέρας μου και τη δική μου.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Μιλάει πρώτη φορά ανοιχτά για τον χωρισμό του!

Η συγκεκριμένη δεν τη ζήτησε ούτε γραπτά, ούτε προφορικά». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Και δεν μιλάει, όπως μου εξηγεί στη συνέχεια, για τη σειρά συναυλιών – αφιερωμάτων που είχε οργανώσει για το καλοκαίρι, η Άννα Μπιθικώτση με την εταιρεία Notebook και τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών. Δεν ήταν αυτή η αφορμή για το εξώδικο και ας γράφτηκε, επιπόλαια, σε αρκετούς ιστότοπους.

Άλλωστε, οι συναυλίες – αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη και στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, υπό τον τίτλο «Ο ρεμπέτης και ο Σερ» έχουν ακυρωθεί από τις 6 Ιουλίου, με ανακοίνωση της εταιρείας, καθώς λόγω «ορισμένων καλλιτεχνικών διαφωνιών, κρίναμε ότι είναι περισσότερο σώφρον να μη μεταδώσουμε το κλίμα ανομοιογένειας που προέκυψε…». «Δεν θα ήθελα να καταλήξουμε στα δικαστήρια με την αδελφή μου», είναι η ευχή που εκφράζει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, θεωρώντας ότι έστω και τώρα θα τους ακολουθήσει και θα σεβαστεί τη βούληση του πατέρα τους, ώστε «να ησυχάσει εκεί που βρίσκεται».

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η σύγκριση με τον πατέρα του και ο λόγος που έστειλε εξώδικο στην αδερφή του, Άννα!

Ο ίδιος ο Σερ του λαϊκού τραγουδιού είχε αποτρέψει την κόρη του Άννα, όσο ζούσε, να δημιουργήσει «Ορχήστρα Γρηγόρη Μπιθικώτση», με ανοιχτή του επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης, όπου δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει καμία ορχήστρα με το όνομά του, «έστω και αν αυτοί που το χρησιμοποιούν φέρουν το επώνυμό μου». H Αννα (Αναστασία) Μπιθικώτση (facebook) Κόντρα στη διαθήκη, έξι χρόνια μετά την αποδημία του Μπιθικώτση, τον Ιούλιο του 2011, ειδικά ως προς τα «καλλιτεχνικά δικαιώματα», είχε προσφύγει με αγωγή της η Αναστασία Μπιθικώτση. Ζητώντας «να μην είναι η μοναδική κληρονόμος των πνευματικών δικαιωμάτων του πατέρα της η δεύτερη σύζυγός του Μεταξία Μπιθικώτση, αλλά να αναγνωριστεί ότι πρέπει να έχουν ίδιο μερίδιο οι πιο κοντινοί συγγενείς του» και κληρονόμοι του.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Χρύσα Μπελούση: Επανασύνδεση για το αγαπημένο ζευγάρι της showbiz!

Τελικά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας ασπάστηκε τη βούληση του Σερ Μπιθί στη διαθήκη και αποφάνθηκε υπέρ της δεύτερης συζύγου του Μεταξίας Μπιθικώτση. Μόλις την Τετάρτη, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ο νεότερος, με επιστολή μέσω του δικηγορικού του γραφείου, την οποία ανήρτησε στο Facebook, εξηγούσε σαφώς τους λόγους για το εξώδικο που έστειλε στην ετεροθαλή αδελφή του: «Δυστυχώς και παρά το ότι η ίδια πολύ καλά γνωρίζει ότι η μητέρα μου Μεταξία Μπιθικώτση και εγώ είμαστε οι αποκλειστικοί και νόμιμοι δικαιούχοι του περιουσιακού (πνευματικά και συγγενικά) και ηθικού δικαιώματος αντίστοιχα,

Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Χρύσα Μπελούση: Επανασύνδεση για το αγαπημένο ζευγάρι της showbiz!

στο σύνολο του έργου του αείμνηστου Γρηγόρη Μπιθικώτση, εκείνη εξακολουθεί χωρίς νόμιμο δικαίωμα και χωρίς τη δική μας άδεια, να πραγματοποιεί, όπως και κατά το παρελθόν έπραττε, μουσικές εκδηλώσεις – παραστάσεις – συναυλίες με θέμα το έργο του μεγάλου δημιουργού και μάλιστα χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές που αρμόζουν σε μια τέτοια παρουσίαση». Μένει να θυμηθούν, όσοι πρέπει να το πράξουν, εκείνο που ο ίδιος ο Σερ Μπιθί ήθελε: να μην ακούγεται το όνομά του για οτιδήποτε άλλο εκτός από το έργο του. Πηγή: Protagon.gr

Slide Up
x
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :