Hit enter after type your search item

Μαρία Πολύζου βιογραφικό! Η ηλικία, η προσωπική ζωή, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά Μαρία Πολύζου

Γέννηση 12 Νοεμβρίου 1968 ή 1968
Πάτρα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ύψος 164 cm Edit this on Wikidata
Βάρος 54 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα δρομέας μεγάλων αποστάσεων

Η Μαρία Πολύζου (γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968), είναι πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής , πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, σήμερα διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού. Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ κι ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από το γυμνάσιο μετά από παρότρυνση του γυμναστή του σχολείου[1].

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες[1][2] και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες, κατέχει μέχρι σήμερα (2010) το πανελλήνιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή[3] και το πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου. Ήταν αθλήτρια αρχικά του Έσπερου Πατρών και αργότερα του Πανελληνίου[1].

Το 1990 έγιναν οι πρώτοι Βαλκανικοί αγώνες γυναικών στην Κωνσταντινούπολη οπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο[1], η Πολύζου είχε προκριθεί στα 1,500 μ. όπου τερμάτισε 5η. Συμμετείχε και στον μαραθώνιο παρόλο που δεν είχε προκριθεί και τερμάτισε πρώτη με 2 ώρες και 50 λεπτά και νέο βαλκανικό ρεκόρ. Συμμετείχε στους βαλκανικούς αγώνες του 1994, και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου στην Ισπανία το 1993 και στην Ελλάδα το 1995[1].

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα ενώ αρχικά είχε προκριθεί με πανελλήνιο ρεκόρ η ομοσπονδία την απέκλεισε αρχικά από τους αγώνες , έπειτα από διαμαρτυρίες και δημοσιοποίηση του γεγονότος πήρε μέρος πληρώνοντας όλα τα έξοδα μόνη της. Το 1996 στον Μαραθώνιο του Τορίνο είχε τερματίσει 2η με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και επίδοση 2.33.43[4]. Το 1997 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Στην Βουδαπέστη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1998 σημείωσε ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου με χρόνο 2:33:40 το οποίο και αυτό διατηρείται έως σήμερα[5].

Διακρίσεις[6]
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου :
χρυσό::1988 , 1994
Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου , 5.000 μ.:
Χρυσό: 2000[7]
Βαλκανικοί αγώνες, Μαραθώνιος :
χρυσό:1990[1]
αργυρό:2000

Στην υγειά μας ρε παιδιά: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου:
Χάλκινο:1994
Διεθνής Μαραθώνιος Τορίνο:
Αργυρό:1996
Διεθνής ημιμαραθώνιος Ενσέντε:
Χρυσό:1998
Χάλκινο:1997
Διεθνής Ημιμαραθώνιος Βερολίνου[8]:
Αργυρό: 1998

Συγκλονίζει η Μαρία Πολύζου: «Η ζωή μου άλλαξε πάρα πολύ, έκανα δύο απόπειρες αυτοκτονίας»

“Αυτό και μόνο δείχνει πόση μαυρίλα υπήρχε στη ζωή μου” ανέφερε η Μαρία Πολύζου.

Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος, Μαρία Πολύζου μίλησε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με τη Μάριον και στη Νάντια Ρηγάτου για τη μέρα που έμαθε ότι έχει καρκίνο. Περιέγραψε τη μάχη που έδωσε και πώς το αντιμετώπισε. Ακόμα μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην ηλικία των 11 ετών, ενώ αποκάλυψε πως έκανε δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

«‘Ημουν 11 στην έκτη δημοτικού. Η ζωή μου αλλάζει πάρα πολύ. Από το λευκό και το πολύχρωμο έγινε το μαύρο. Οπότε από εκεί και πέρα ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστώ τη ζωή μου και να συνεχίσω να γελώ και να ονειρεύομαι. Κάθε παιδί που κακοποιείται, νιώθει μόνο του» είπε η Μαρία Πολύζου.

«Εννοείται πως έχουν κλείσει όλες οι πύλες εισόδου για να υπάρξει, για να κυκλοφορήσει, να δημιουργήσει και να μιλήσει.’Εκανα δύο απόπειρες αυτοκτονίας. Αυτό και μόνο δείχνει πόση μαυρίλα υπήρχε στη ζωή μου» δήλωσε η Μαρία Πολύζου

Μαρία Πολύζου: “Ο βιασμός έγινε σε ηλικία 11 ετών”

Συγκλονίζει η υπόθεση της μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου, η οποία αποκάλυψε τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και την κακοποίηση που βίωσε από τον ίδιο της τον πατέρα.

H ίδια βρέθηκε καλεσμένη στο «Πρωινό» και μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε: «Ο μπαμπάς ψαράς. Ηταν ένας σκληρός άνθρωπος, είναι αυτό που λέμε τρομάζεις και μόνο που τον βλέπεις στο σπίτι γιατί φώναζε, γιατί έβριζε, γιατί βάραγε, τα πάντα, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».

Σοκ με την αποκάλυψη Ελληνίδας αθλήτριας: Χειρουργούνταν για καρκίνο του μαστού την ώρα του σεισμού

«Ο βιασμός έγινε σε ηλικία 11 ετών. Δεν το είπα σε κανέναν… Βρήκα καταφύγιο στον αθλητισμό. Νομίζω ότι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν τολμάει να μιλήσει. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει η απειλή ότι αν μιλήσεις θα σε σκοτώσω. Δεν το είπα ούτε στον προπονητή μου, σε κανέναν. Προσπάθησα να ξαναβρώ την ταυτότητά μου, τον εαυτό μου μέσα από τον αθλητισμό. Πρώτη φορά γι’ αυτό μίλησα στον σύζυγό μου πολύ αργότερα».

«Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια», κατέληξε η Μαρία Πολύζου.

Στην υγειά μας ρε παιδιά: Αφιέρωμα στον Γιώργο Θεοφάνους!

Μαρία Πολύζου: «Ο πατέρας μου με απειλούσε ότι αν μιλήσω για τον βιασμό θα με σκοτώσει»

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της στο οποίο αναφέρεται στον βιασμό που υπέστη από τον πατέρα της στην παιδική της ηλικία, η κορυφαία μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου βρέθηκε σήμερα το πρωί καλεσμένη στο Πρωινό.Μαρία Πολύζου βιογραφικό! Η ηλικία, η προσωπική ζωή, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

«Για μένα η ζωή δεν ήταν ρόδινη. Ήμασταν πέντε παιδιά. Ο μπαμπάς ψαράς. Ο μπαμπάς ήταν ένας σκληρός άνθρωπος, είναι αυτό που λέμε τρομάζεις και μόνο που τον βλέπεις στο σπίτι γιατί φώναζε, έβριζε, βάραγε, τα πάντα, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Είναι όλα γραμμένα μέσα στο βιβλίο. Ο βιασμός έγινε σε ηλικία 11 ετών…

Δεν το είπα σε κανέναν. Νομίζω ότι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν τολμάει να μιλήσει. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει η απειλή ότι αν μιλήσεις θα σε σκοτώσω. Δε μιλάς… Δε το είπα πουθενά, σε κανέναν. Προσπάθησα να ξαναβρώ τον εαυτό μου μέσα από τον αθλητισμό. Έβαλα όνειρα και στόχους. Πρώτη φορά γι’ αυτό μίλησα στον σύζυγό μου πολύ αργότερα…. Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή πριν από 5 χρόνια», είπε η Μαρία Πολύζου για την κακοποιητική συμπεριφορά που είχε ο πατέρας της.

Slide Up
x
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views :