Αντώνης Καφετζόπουλος! Η ΗΛΙΚΙΑ και ο καρκίνος
Ο ίδιος είχε πει για την Κωνσταντινούπολη. “Δεν γυρίσαμε. Ήρθαμε το ’63 στην Αθήνα. Τελείωσα το δημοτικό εκεί και πηγαινοερχόμουν μέχρι το 1972. Μετά ξαναπήγα το 2012. Αλλά, όχι, δεν νοσταλγώ την Κωνσταντινούπολη. Γενικά δεν νοσταλγώ, το θεωρώ χάσιμο χρόνου. Είμαι επικεντρωμένος στο τι κάνω τώρα”.
Η ανάρτηση του Αντώνη Καφετζόπουλου για τη «βραχεία νοσηλεία» στα νοσοκομεία και τον καρκίνο.
”
Της βραχείας…
Στη «γλώσσα» των νοσοκομείων το βρίσκεις. Τμήμα «βραχείας νοσηλείας», κλινική «βραχείας νοσηλείας», θάλαμος, προϊσταμένη και τα λοιπά.
Είναι ένας κομψός τρόπος που δηλώνει ότι άνθρωποι έρχονται εκεί, κάθονται/ξαπλώνουν για λίγες ώρες, τους τρυπάνε, «κάνουν θεραπεία» – δηλαδή τους βομβαρδίζουν με βαριά και επικίνδυνα χημικά. Και ύστερα επιστρέφουν στη ζωή τους.
Ζωή που άλλαξε με τρόπους που εμείς οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουμε. Γρυ.
Οι άνθρωποι, δικοί μας ή λιγότερο κοντινοί, ήρθαν αντιμέτωποι με κατι που ξοδεύουμε όλη μας τη ζωή να μην σκεφτόμαστε. Σε όλη μας τη ζωή, μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο καρκίνος δεν είναι μια αρρώστια όπως η ευλογιά, η μαλάρια ή το κόβιντ. Είναι περισσότερο κατάσταση. Είναι η γέννηση ενός παρασιτικού οργανισμού μέσα στον οργανισμό. Αντί τα κύτταρα να ακολουθούν το γενετικό σχέδιο του Αντώνη πολλαπλασιάζονται στο δικό τους χαβά. Όγκος. Καρκίνος.
Κάποιοι, προκαλούνται απο παθογόνους οργανισμούς ξένους, κάποιοι απο περιβαλλοντικούς ή διατροφικούς λόγους, κάποιοι απο παράγοντες όπως ακτινοβολίες που αλλοιώνουν το DNA, κάποιοι, απο κάποιο «ελαττωματικό» γονίδιο. Γκαντεμιά. Ατυχία.
Σε πείσμα της υποβόσκουσας κοινής πεποίθησης ότι κάπου υπάρχει ή/και κρύβεται «το φάρμακο για τον καρκίνο» ή στη καλύτερη «το ψάχνουν», τίποτα δεν είναι πιο λάθος. Δε υπάρχει αυτό. Τουλάχιστον οχι πριν – και αν – επινοηθούν τρόποι επιδιόρθωσης του γενετικού κώδικα με στοχευμένους και εξατομικευμένους τρόπους. (Εκεί να δεις ντιμπέιτ που θα ξεσπάσει…)
Υπάρχουν όμως πολλά. Υπάρχουν μέχρι και εμβόλια για κάποιες μορφές, υπάρχει γνώση που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, όπως και ειδικές προγνωστικές εξετασεις για τον ίδιο σκοπό. Κυρίως υπάρχουν θεραπείες. Που στοχεύουν εκεί που έχει ήδη σκάσει η βόμβα.
Οι άνθρωποι λοιπόν που λέγαμε, αυτοί της βραχείας, πρέπει να περάσουν ένα βασανιστικό σχετικά μακρύ χρονικό διάστημα γεμάτο παρενέργειες, πρωτόγνωρες και συχνά ακραίες. Όλο αυτό καπάκι με το ότι ήρθαν αντιμέτωποι με αυτό που δε θελουμε να σκεφτόμαστε.
Κανένας απο μας τους «έξω» δεν μπορεί να μπει στη θέση τους. Μη ξεγελιέστε απο το το εγώ σας νομίζοντας ότι συμπάσχετε. Δεν υπάρχει αυτό. Μπορεί να πάσχετε, να ζείτε το δικό σας δράμα αλλά μέχρι εκεί. Το βλέπεις στα πρόσωπα τους εκεί στη «βραχεία»: σοβαρά και στοχαστικά. Ούτε δράματα ούτε ξεσπάσματα. Σαν άγιοι και αγίες του Θεοφιλου.
[Την παρακολουθείς, ξυπνάει χάραμα για δουλειά, βάζει πλυντήρια, διαβάζει, μαγειρεύει, κάνει συμπληρωματικά «ενεσάκια» και πολλά και διάφορα και αναρωτιέσαι αναπόφευκτα: εγώ, στη θέση της; δε θα είχα καταρρεύσει προ πολλού; Οχι;;]
Αν έχω καταλάβει κάτι, είναι ότι οι απέξω το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φανούμε χρήσιμοι.
Να βγάλουμε όσο μπορούμε απο καθημερινούς μικρούς μπελάδες απο την πλάτη αυτών της βραχείας. Να κάνουμε ότι δουλειές τους δυσκολεύουν και τους ταλαιπωρούν ή τους κάνουν απλώς να πλήττουν. Τα ψώνια, το φαρμακείο, το σκύλο βόλτα, να ζεστάνουμε τη θέση στον καναπέ. Να μαγειρέψω κατι νόστιμο. Να κάνω πλάκα με θράσος, να πούμε μαζί τις χοντράδες που συνηθίζαμε να λέμε και να ομαλοποιήσουμε όσο παίρνει αυτή τη δύσκολη, άβολη, επώδυνη σωματικά και διαλυτική ψυχικά περίοδο.
Μη γελιέστε τόσο μπορούμε άλλα/και είναι πολύ χρήσιμο. Νομίζω.
Και να θυμόμαστε ότι η πρόοδος που έχει γίνει, ενώ απέχει απο την πανάκεια, δεν παύει να είναι συγκλονιστική.
Οι «βραχείες» πιάνουν, οι άνθρωποι επιβιώνουν σε τεράστιους αριθμούς και βρίσκουν, ο καθένας για πάρτη του, το δικό τους μοναδικό δρόμο να επιστρέψουν στις ζωές τους.
Ο καλύτερος τρόπος είναι πάντα ο ίδιος. Να είσαι ο εαυτός σου και να πιστεύεις ότι όλα θα πάνε καλά.
Ζήτω η βραχεία!”
Επαγγελματική πορεία
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία ως «Ακάλυπτος» στη σειρά «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή».
Αντώνης Καφετζόπουλος βιογραφικό! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά
Αντώνης Καφετζόπουλος βιογραφικό! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά
Επίσης είναι φανατικός φίλος της επιστήμης και το διάστημα 2004-2005 παρουσίασε την εκπομπή “Εύρηκα” στο Mega Channel, μαζί με το Γιώργο Ζαρκαδάκη, ενώ από το 2007 συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Famelab για την επικοινωνία της επιστήμης. Το 2007 σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο του Απόστολου Δοξιάδη με τίτλο “17η νύχτα” και θέμα το Θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ.
Εργάστηκε ως στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας και ως ηχολήπτης μουσικής, ενώ παράλληλα σπούδασε υποκριτική. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο ήταν κοντά στην Έλλη Λαμπέτη και στο έργο “Φιλουμένα Μαρτουράνο”, ενώ στην τηλεόραση έγινε γνωστός από την “Αστροφεγγιά” και “Το μινόρε της αυγής” και την “Παραγγελιά” στον κινηματογράφο.
Αντώνης Καφετζόπουλος: “Μας αντιμετώπιζαν σαν φτωχαδάκια στα σκυλάδικα”
Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος και έχει διδάξει σε σεμινάρια υποκριτικής και σεναρίου. Στις 15 Αυγούστου 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Λεοπάρδαλη Α’ Ανδρικού Ρόλου) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο για την συμμετοχή του στην ταινία Ακαδημία Πλάτωνος, μια σημαντική διάκριση για τον ελληνόφωνο κινηματογράφο. Τον Σεπτέμβριο του 2011 η ερμηνεία του στην ταινία «Άδικος Κόσμος» απέσπασε το «Ασημένιο Κοχύλι Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
Προσωπική ζωή
Βρισκόταν σε σχέση εκτός γάμου για 25 χρόνια, μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, οπότε ανακοινώθηκε ο χωρισμός τους, με την ηθοποιό Φαίη Κοκκινοπούλου, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο τον Σπύρο γεννημένο το 1999. Από τον δεύτερο γάμο του απέκτησε ακόμη έναν γιο, τον Γιώργο, ο οποίος επίσης ασχολείται με την υποκριτική.
Ο ίδιος έχει πει: “Πάντα έκανα σχέσεις με διάρκεια. Ελάχιστα διαστήματα έχω μείνει μόνος μου και δεν ήταν ευχάριστα διαστήματα. Όλη μου η ζωή είναι σχέσεις. Υπήρχαν περίοδοι που κατά κάποιον τρόπο το ξεφτίλιζα στα ερωτικά μου αλλά μετά πάλι έμπαινα σε σχέσεις. Τις επιζητούσα”.
Αντώνης Καφετζόπουλος: “Τα έκανα επάνω μου, φοβήθηκα πολύ και το έκοψα”
Αναφορικά με την πατρότητα είχε πει:”Κάποτε είχα πει τη σοφή κουβέντα πως το να μεγαλώνεις παιδιά είναι σαν να κατεβαίνεις τη Συγγρού με 300 χιλιόμετρα και με μηχανή! Είναι πολύ ωραίο αλλά λες τώρα είναι οριακό. Μπορεί να πεταχτεί μια γάτα! Κάπως έτσι είναι με τα παιδιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως «αισθάνεσαι πάντα μια ευθύνη για τη σχέση που έχεις με τα παιδιά σου, για το τι είναι αυτοί για το πώς είσαι εσύ”..
Η μάχη με την κατάθλιψη
O Αντώνης Καφετζόπουλος είχε αποκαλύψει επίσης πως έχει ζητήσει τη βοήθεια ειδικού για το πρόβλημα κατάθλιψης που αντιμετωπίζει.Ο ίδιος είχε αναφέρει: “Είμαι σε μόνιμη κάτω βόλτα και σε μόνιμη κατάθλιψη. Έχουμε και ένα ιστορικό στην οικογένειά μας, είναι κληρονομικό. Όταν τα πράγματα έφταναν στο απροχώρητο, έκανα αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι.
“Ζητούσα βοήθεια από κάποιον ειδικό. Να συζητήσω ή να μην διστάσω να πάρω και φάρμακα. Δεν έχω κάνει ποτέ ψυχανάλυση. Αλλά έχω μία τακτική σχέση με έναν ψυχίατρο, γιατί διαπίστωσα ότι δεν γινόταν αλλιώς, δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου, ενδείξεις κλασικές της κατάθλιψης”.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος για τη Νατάσα Μποφίλιου και το βιμπράτο της
Ο Καφετζόπουλος (αριστερά) με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη και τον Άκη Σακελλαρίου στην παράσταση Αναζητώντας τον Αττίκ στι θέατρο Παλάς, Μάϊος 2018
Τελείωσε το δημοτικό στο Ζωγράφειο, ενώ το 1964 ήρθε πρόσφυγας στην Αθήνα και φοίτησε στο 8ο Γυμνάσιο Αρρένων. Η καταγωγή της οικογένειάς του είναι από τη Βουχωρίνα Βοΐου του νομού Κοζάνης[1]. Το 1969 εισήχθη στο Οικονομικό και Πολιτικό τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1971.
Εργάστηκε ως στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας και ως ηχολήπτης μουσικής, ενώ παράλληλα σπούδασε υποκριτική. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο ήταν κοντά στην Έλλη Λαμπέτη και στο έργο “Φιλουμένα Μαρτουράνο”, ενώ στην τηλεόραση έγινε γνωστός από την “Αστροφεγγιά” και “Το μινόρε της αυγής” και την “Παραγγελιά” στον κινηματογράφο.
Έχει εργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος και έχει διδάξει σε σεμινάρια υποκριτικής και σεναρίου. Στις 15 Αυγούστου 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Λεοπάρδαλη Α’ Ανδρικού Ρόλου) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο για την συμμετοχή του στην ταινία Ακαδημία Πλάτωνος, μια σημαντική διάκριση για τον ελληνόφωνο κινηματογράφο.[2] Το Σεπτέμβριο του 2011 η ερμηνεία του στην ταινία «Άδικος Κόσμος» απέσπασε το «Ασημένιο Κοχύλι Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος είναι φανατικός φίλος της επιστήμης και το διάστημα 2004-2005 παρουσίασε την εκπομπή “Εύρηκα” στο Mega Channel, μαζί με το Γιώργο Ζαρκαδάκη, ενώ από το 2007 συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Famelab για την επικοινωνία της επιστήμης. Το 2007 σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο του Απόστολου Δοξιάδη με τίτλο “17η νύχτα” και θέμα το Θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ.
Το 2004, παρουσίασε στο Mega Channel το τηλεπαιχνίδι “Ο πιο έξυπνος”.
Πολιτική και προσωπική ζωή
Στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους και μετέπειτα με το Ποτάμι. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος δήμου Αθηνών με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη. Στις 18 Φεβρουαρίου 2016 παραιτήθηκε από την θέση του αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου του δήμου Αθηνών μετά από ένα χρόνο ενεργής απασχόλησης στον δήμο. Τον διαδέχτηκε ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Παπαγιαννάκης.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος έχει παντρευτεί δύο φορές. Βρισκόταν σε σχέση εκτός γάμου για 25 χρόνια, μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, οπότε ανακοινώθηκε ο χωρισμός τους, με την ηθοποιό Φαίη Κοκκινοπούλου, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο τον Σπύρο γεννημένο το 1999. Από τον δεύτερο γάμο του απέκτησε το 1985 ακόμη έναν γιο, τον Γιώργο, ο οποίος επίσης ασχολείται με την υποκριτική.
Είναι υποστηρικτής της Α.Ε.Κ.
Φιλμογραφία
Τηλεόραση
Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1980 Αστροφεγγιά ΕΡΤ Άγγελος Γιαννούσης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1981 Οι σκλάβοι στα δεσμά τους ΕΡΤ Σπύρος Οφιομάχος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Ρομαντικές Ιστορίες ΥΕΝΕΔ Φάνης Επεισόδιο: “Με τιμή και αγάπη”
1981-1982 Οι ακροβάτες ΕΡΤ Στέφανος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1982-1984 Το μινόρε της αυγής ΕΡΤ Αντώνης Ζάγκουρας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1983 Νυχτερινό Επεισόδιο ΕΡΤ Τηλεταινία, Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1985 Μικρές αγγελίες ΕΡΤ2 Επεισόδιο: “Γαμήλιο Εμβατήριο”
1990 Οι τρεις Χάριτες MEGA Αντώνης Επεισόδιο: “Σαφάρι”
1990-1991 Δίψα MEGA Δήμος Λαγομάτης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1991-1992 Οι τελευταίοι εγγονοί MEGA Ανδριανός Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1992 Η Ελίζα και οι άλλοι MEGA Γκρέγκορυ Guest Εμφάνιση – Επεισόδιο 9
1992-1994 Άνω-κάτω το Σάββατο MEGA Αντώνης Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σκηνοθέτης
1993 Υπόθεση Παπάζογλου Ο Ίδιος Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης, Παραγωγός
Τμήμα Ηθών ANT1 Επεισόδιο: “Το τίμημα της δόξας”
1994 Το γελοίον του πράγματος ΑΝΤ1 διάφοροι ρόλοι Επεισόδιο: “Μετά τη κατάρρευση του Σοσιαλισμού”
Επεισόδιο: “Αρχίζει το ματς”
Επεισόδιο: “Μηχανικοί έρωτες”
Επεισόδιο: “Μια ζωή σκυφτός”
1994-1996 Σκορπιός MEGA Αντώνης Λιναρδάτος Πρωταγωνιστικός Ρόλος, Σεναριογράφος,
Σκηνοθέτης
1996 Καλά ξεμπερδέματα ANT1 Αντώνης Καφές Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1996-1997 Προδοσία MEGA Παύλος Καρέλης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1997-2000 Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή ANT1 Ανδρέας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1998 Οι άντρες δεν υπάρχουν πια MEGA Ναπολέων Λαγός Guest Εμφάνιση
2001 Κόκκινος Κύκλος ALPHA Δημήτρης Επεισόδιο: “Ο Ιππότης”
2002 Dream hotel MEGA Γιάννης Τηλεταινία, Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2002-2003 Λευκός οίκος ANT1 Έντι Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2003-2004 Ο πιο έξυπνος MEGA Ο Ίδιος Παρουσιαστής
2004 Σχεδόν Ποτέ ΝΕΤ Guest Εμφάνιση
Σε… ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ο Αντώνης Καφετζόπουλος! Το ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα υγείας που άργησε ν’ ανακαλύψει!!!
2004-2005 Babalou ALPHA Βαγιανός Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Εύρηκα MEGA Ο Ίδιος Παρουσιαστής
2007-2008 Άμυνα ζώνης ΝΕΤ Ντίνος Κούστας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2008 Το Κόκκινο Δωμάτιο MEGA Ιεροκλής Σαμολαδάς Επεισόδιο: “Η μνήμη της Μέδουσας”
2008-2009 Οι ατρόμητοι ALPHA Θανάσης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2011-2012 Εύρηκα 2 ΕΤ1 Ο Ίδιος Παρουσιαστής
2013-2015 Μοντέρνα Οικογένεια MEGA Τάκης Σταυρίδης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2016 Χωρίς Εσένα ANT1 Κώστας Αργυρός Βασικό Καστ
2018-2019 Έλα στη θέση μου ALPHA Ανδρέας Σοφοκλέους Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2021 Σιωπηλός Δρόμος MEGA Σπύρος Καρούζος Πρωταγωνιστικός Ρόλος