freegossip.gr Lifestyle News

To No1 magazino στο internet

Απάντηση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που κατηγόρησε την Παρασκευή τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει δραματικά την παραγωγή, έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε συνέντευξη του.
«Μπόρεσα να μειώσω τη βενζίνη πολύ πάνω από τα 1,60 δολάρια, αλλά αυτή ανεβαίνει όλο και περισσότερο εξαιτίας αυτού που μόλις έκαναν οι Ρώσοι και οι Σαουδάραβες. Δεν έχω τελειώσει ακόμα με αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά την εκφώνηση δηλώσεων στην πολιτεία Μέριλαντ, βόρεια της Ουάσινγκτον.
Ο Αντέλ Αλ-Τζουμπέιρ, υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αντέδρασε στους ισχυρισμούς ότι το Βασίλειο ευθύνεται για τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και, αντίθετα, δήλωσε ότι η ανεπαρκής ικανότητα διύλισης της Αμερικής βρίσκεται πίσω από την αύξηση του κόστους.
«Η Σαουδική Αραβία δεν πολιτικοποιεί το πετρέλαιο ή τις αποφάσεις για το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο δεν είναι όπλο… βλέπουμε το πετρέλαιο ως εμπόρευμα και βλέπουμε ότι όλα αυτά είναι σημαντικά για την παγκόσμια οικονομία, στην οποία έχουμε τεράστιο μερίδιο», δήλωσε ο Αλ Τζουμπέιρ σε συνέντευξή του στο Fox News.
«Η ιδέα ότι η Σαουδική Αραβία θα το έκανε αυτό για να βλάψει τις ΗΠΑ ή για να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο πολιτικά δεν είναι καθόλου σωστή. Με όλο το σεβασμό, ο λόγος που έχετε υψηλές τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επειδή έχετε έλλειψη διύλισης που υπάρχει για περισσότερα από 20 χρόνια, δεν έχετε κατασκευάσει διυλιστήρια εδώ και δεκαετίες», εξήγησε στο Fox News.
Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα στις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω της υψηλής ζήτησης και των περιορισμένων παγκόσμιων αποθεμάτων διύλισης, αλλά άρχισαν να πέφτουν μετά την κορύφωσή τους τον Ιούνιο. Ο εθνικός μέσος όρος είναι τώρα αυξημένος κατά 20 σεντς από τα χαμηλά επίπεδα των μέσων Σεπτεμβρίου στα 3,67 δολάρια το γαλόνι, κυρίως λόγω των κερδών στις μεσοδυτικές πολιτείες και τη δυτική ακτή.
Τα αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου χρησιμοποιούσαν το 91% της δυναμικότητάς τους στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά η συνολική ικανότητα διύλισης των ΗΠΑ έχει μειωθεί από τότε που η πανδημία του κορωναϊού συνέτριψε τη ζήτηση στις αρχές του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου.
«Έχετε έναν αριθμό διυλιστηρίων στις μεσοδυτικές πολιτείες που έκλεισαν. Είναι αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης δυναμικότητας διύλισης που έχετε έλλειψη βενζίνης και αύξηση της τιμής της βενζίνης, δεν έχει καμία σχέση με τα θεμελιώδη στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης αργού πετρελαίου», εξήγησε ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο Αλ-Τζουμπέιρ πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς και η Ρωσία, ήταν «πολύ προσηλωμένα στη διασφάλιση της σταθερότητας στις αγορές πετρελαίου προς όφελος των καταναλωτών και των παραγωγών».
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν είδαμε ελλείψεις, αυξήσαμε σταδιακά το σύνολο της παραγωγής μας. Τώρα, βλέπουμε – εννοούμε τις 22 χώρες που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, βλέπουμε ελλείψεις, βλέπουμε αντίθετους ανέμους από την άποψη της γεωπολιτικής, βλέπουμε αντίθετους ανέμους από την άποψη των ρυθμών ανάπτυξης και της επιβράδυνσης των οικονομιών σε όλο τον κόσμο και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ενεργούμε προληπτικά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε κατάρρευση των ενεργειακών αγορών, η οποία θα ήταν επιζήμια όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά και για τους καταναλωτές και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε, αφού αντιμετώπισε επικρίσεις ιδίως από τις ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση του ομίλου για την παραγωγή πετρελαίου από τον Νοέμβριο.
Ο Αλ-Τζουμπέιρ υποβάθμισε επίσης τις εικασίες ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+: «Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Είδαμε… μια μείωση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο στο μέλλον και υπήρχαν πολλαπλοί παράγοντες που θα είχαν αντίκτυπο στα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς/ζήτησης και θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι ήμασταν προληπτικοί και ότι αποτρέψαμε μια πιθανή κατάρρευση των ενεργειακών αγορών που δεν θα ωφελούσε τους καταναλωτές ή τους παραγωγούς».
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, όπως κάναμε και το προηγούμενο έτος, και θα καθορίσουμε τι χρειάζεται η αγορά. Και θα λάβουμε αποφάσεις σύμφωνα με αυτό, όπως κάναμε όχι μόνο κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και κατά τις τελευταίες δεκαετίες» δήλωσε.

news.

https://freegossip.gr/

This div height required for enabling the sticky sidebar