Ιωάννης Απέργης! ”Έχω καταγωγή από το Αργυρόκαστρο, είμαι Αλβανός.” Το στίγμα του Αλβανού
«Εγώ γεννήθηκα το 1989. Ήταν πολύ δύσκολο οι σχέσεις των λαών να βρεθούν πάνω σε μια σκηνή. Τότε είχαν χαλαρώσει λίγο τα πράγματα. Ο πατέρας μου έπαιζε κλαρίνο, με έμαθε και εμένα. Στο λύκειο, η κυρία Λίτσα με πήρε στο θίασο. Χάρη σε εκείνη έγινα ηθοποιός.
Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα ήταν λίγο δύσκολα. Πάντα είχα δίπλα μου φοβερούς ανθρώπους. Στο δημοτικό ένα παιδί μου είχε ουρήσει την τσάντα, μου είχε πετάξει το θρανίο και μου είχε πει διάφορα λόγω της αλβανικής καταγωγής μου. Με αυτό το παιδί σήμερα είμαστε κολλητοί. Η μητέρα του ήρθε στο θέατρο να με δει και έκλαιγε.
Ιωάννης Απέργης βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά
Όταν ήρθαμε ήμουν πέντε χρονών. Θυμάμαι μείναμε μια εβδομάδα σε ένα παγκάκι στην πλατεία του Μετς και έλεγα στη μαμά μου ότι δεν μου αρέσει το κρύο γάλα και ότι θέλω ζεστό. Τώρα νιώθω κομμάτι μου την Ελλάδα. Περνάω από την Ακρόπολη και τρελαίνομαι».Ο Ιωάννης Απέργης είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από βίντεο στο youtube, στα οποία σατίριζε τον Βαλκάνιο και ειδικότερα τον τρόπο που ζουν οι Έλληνες και οι Αλβανοί.
Γιάννης Απέργης: «Στην Α΄ Δημοτικού ούρησαν στη τσάντα μου επειδή είμαι Αλβανός»
Ο Γιάννης Απέργης ήταν καλεσμένος της Φαίης Σκορδά και του Γιώργου Λιάγκα στο «Πρωινό» όπου δεν δίστασε να μιλήσει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε λόγω του ρατσισμού.
Ο ηθοποιός που έχει ξεχωρίσει μέσα από τη σειρά «Παρουσιάστε» αναφέρθηκε στην εποχή που έφτασε με τους γονείς του από την Αλβανία στην Ελλάδα, στα σχολικά του χρόνια αλλά και τον ρατσισμό που αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.
«Έχω καταγωγή από το Αργυρόκαστρο, είμαι Αλβανός. Ήρθα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1995, ήμουν 5 χρονών» είπε ο Γιάννης Απέργης.
Ο ίδιος θυμήθηκε την τραυματική εμπειρία που είχαν εκείνος και οι γονείς του όταν έψαχναν για σπίτι στην Αθήνα: «Στην αρχή μας έλεγαν «έχουμε σπίτι» και όταν τους λέγαμε ότι είμαστε από την Αλβανία μας έλεγαν δυστυχώς το δώσαμε. Για μία εβδομάδα μέναμε σε παγκάκια, στο Μετς».
Οι αναμνήσεις από τον ρατσισμό που βίωσε και στο σχολείο συγκλονίζουν: «Στην Α΄ Δημοτικού ούρησαν στην τσάντα μου. Δεν την ακούμπησα. Η μητέρα μου φοβόταν, γιατί όταν πήγαινε στο σχολείο ερχόντουσαν και άλλες μαμάδες. Τους μάζευε η δασκάλα και πάντα θα έφταιγε ένα Αλβανάκι, ένα ξένο. Και έλεγαν «να μαζέψετε τον Γιάννη γιατί μέρα θα καταλήξει στην φυλακή». Αυτό μου έχει μείνει» είπε.
Ιωάννης Απέργης: «Ο Γιάννης Μπέζος ερχόταν στο γύρισμα και μας ρωτούσε αν πληρωθήκαμε κι αν φάγαμε»
“Μπορεί όταν τελειώσει το επεισόδιο κι έχει ατάκα, να στην δώσει και να πει κλείστε επάνω του. Ποιος άλλος το κάνει αυτό;” δήλωσε ο Ιωάννης Απέργης.
Ο Ιωάννης Απέργης μίλησε στο Happy Day και στον Γιώργο Γιαννούλια για τον Γιάννη Μπέζο και το άγχος που έχει για τον γιο του.
Ιωάννης Απέργης: Η σύντροφος, η σύζυγος, ο ΓΑΜΟΣ και το παιδί
«Ο κύριος Μπέζος είναι ένας συνεργάτης που θα λείψει, όταν αποφασίσει να σταματήσει. Είναι μια αγκαλιά στα νέα παιδιά. Ερχόταν στο γύρισμα και μας ρωτούσε αν πληρωθήκατε και φάγατε. Μα άλλαξε catering. Είναι προστατευτικός. Σου δίνει την σκυτάλη, αλλά όταν σου την δίνει δεν παρατά το χέρι του, πάει μαζί σου μέχρι να σιγουρευτείς ότι την έχεις γραπώσει καλά την ευκαιρία για την δουλειά. Εννοείται, όπως όλοι οι άνθρωποι, αν δεν είσαι καλός στην δουλειά σου, δεν θα ασχοληθεί. Μπορεί όταν τελειώσει το επεισόδιο κι έχει ατάκα, να στην δώσει και να πει κλείστε επάνω του. Ποιος άλλος το κάνει αυτό;» είπε ο Ιωάννης Απέργης για τον Γιάννη Μπέζο.
«Μια ατάκα της μάνας μου, που έχω υιοθετήσει είναι το ίδιο χώμα θα μας σκεπάσει όλους. Ζήσε καλά, πες μια καλή κουβέντα, μια καλημέρα. Ναι φυσικά (σ.σ. έχω άγχος μην αντιμετωπίσει ο γιος μου συμπεριφορές λόγω της καταγωγής). Ο γιος μου είναι φίλος μου. Ήμουν από αυτούς, που ήθελε ένα παιδί από πολύ μικρός, αλλά ήξερα τι ευθύνες έχει. Ήμουν σε παράσταση και δεν είδα την πρώτη μέρα που περπάτησε. Θέλω πολύ να υιοθετήσω παιδί και γιατί όχι και δύο και τρία» πρόσθεσε ο Ιωάννης Απέργης.