Λυδία Κονιόρδου βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

Λυδία Κονιόρδου βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

5 Νοεμβρίου 2016 – 29 Αυγούστου 2018
Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Προκάτοχος Αριστείδης Μπαλτάς
Διάδοχος Μυρσίνη Ζορμπά
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 16 Οκτωβρίου 1953 (68 ετών), Αθήνα, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Πολιτικό κόμμα Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (2015-σήμερα)
Πράσινοι – Αλληλεγγύη (2014)
Οικολόγοι Πράσινοι (2012)
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

https://www.instagram.com/p/BxF-lg5A5Ik/

Επάγγελμα Ηθοποιός
Βραβεύσεις 2003 Βραβείο «Κάρολος Κουν» Η Λυδία Κονιόρδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παράλληλα με την υποκριτική σπούδασε μουσική και χορό.

Ως ηθοποιός έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, Βόλου και Πάτρας, καθώς και με το Θέατρο Chatelet στο Παρίσι, το Teatro Piccolo στο Μιλάνο και πολλά άλλα.

https://www.instagram.com/p/Bxz_qh6iHSP/

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους σκηνοθέτες, όπως ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Μινωτής, ο Κώστας Τσιάνος, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Robert Wilson, ο Alexander Vassiliev, ο Γιάννης Κόκκος κ.α.
Ως σκηνοθέτις, εκτός από παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου, έχει σκηνοθετήσει αρχαίες τραγωδίες για το Εθνικό Θέατρο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, το Ωδείο Αθηνών και το Μουσείο Getty στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ.
Για το έργο της και τη συνολική της προσφορά στο θέατρο έχει βραβευτεί με το Βραβείο Κάρολος Κουν και το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου και Χορού.

https://www.instagram.com/p/BxucBbtCVtG/

Ως παιδαγωγός, με εξειδίκευση κυρίως στο αρχαίο δράμα, έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, δίδαξε και σκηνοθέτησε αρχαίο δράμα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, του Binghamton N.Y., της Οξφόρδης και στην Ακαδημία Θεάτρου της Σαγκάης.

Διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και Πάτρας.​

https://www.youtube.com/watch?v=96hiiCeXw4c

Η Κονιόρδου σε εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας το 2009
Η Λυδία Κονιόρδου (16 Οκτωβρίου 1953) είναι Ελληνίδα πρώην πρωταθλήτρια της πετοσφαίρισης και ηθοποιός, που έχει διακριθεί για τη συμμετοχή της στο θέατρο, κυρίως σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες. Από τις 5 Νοεμβρίου 2016 έως τις 29 Αυγούστου 2018 ήταν υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Τσίπρα.[1]

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος, ενώ έπαιξε την Αθηνά στις Ευμενίδες και την Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Η Γη της Ελιάς ταξιδεύει στο… Παρίσι

Το 1996 σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον ομώνυμο ρόλο. Το 1998 έπαιξε στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το 2000 στη Γέρμα του Λόρκα και το 2001 στην Ορέστεια.

Σταμάτης Κραουνάκης: «Η Λυδία Κονιόρδου ήταν μουλάρα»!

https://www.youtube.com/watch?v=HNXAlwDXKVU

Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαιωάννου. Από το 2007 (Ιούλιος) μέχρι και τον Απρίλιο του 2009 διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2008 έπαιξε για πρώτη φορά την Μήδεια του Ευριπίδη με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το καλοκαίρι του 2009 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας ενσαρκώνει το διπλό ρόλο Ηλέκτρας – Κλυταιμνήστρας στις Χοηφόρες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Ψαρρά στο ρόλο του Ορέστη.

Η Γη της Ελιάς – Spoiler – Η Ιουλία και ο Κουράκος ανακοινώνουν τον γάμο τους

Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ορίστηκε να αντικαταστήσει τον Αριστείδη Μπαλτά ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015. Στον δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα του Σεπτεμβρίου 2015, όπου πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2018, την διαδέχθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά.

Στις 27 Μαρτίου 2019 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ.[2] Κατετάγη στη 13η θέση με 65.085 σταυρούς και δεν εξελέγη.[3]

Είναι Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Λυδία Κονιόρδου: «Ευχαριστώ την Σοφία Μπεκατώρου που πρώτη μίλησε και ξεκίνησε το metoo»

Καλεσμένη στο «Χαμογέλα και Πάλι!» ήταν το μεσημέρι της Κυριακής (13/2) η Λυδία Κονιόρδου.

Η κορυφαία τραγωδός και σκηνοθέτης, που φέτος έκανε την έκπληξη και πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του MEGA «Η Γη της Ελιάς», μίλησε για την απόφασή της να ασχοληθεί με την μικρή οθόνη, για τη συνεργασία της με τον Ανδρέα Γεωργίου και έκανε ειδική μνεία στο κίνημα metoo.

Γιατί δεν είχε ασχοληθεί μέχρι σήμερα με την τηλεόραση;
«Πάντα μου άρεσε η τηλεόραση και η κάμερα. Ξεκίνησα όμως από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, που δεν μας επέτρεπε να κάνουμε κάτι άλλο. Αν έκανες τηλεόραση ή σινεμά έθετες εαυτόν εκτός Θεάτρου. Εγώ εκεί βρήκα τον παράδεισο. Τα 10 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής ζωής μου, με πόνο ψυχής, έλεγα όχι σε προτάσεις. Δεν ήθελα να στεναχωρήσω το δάσκαλο. Μετά σιγά σιγά μειώθηκαν οι προτάσεις για τηλεόραση ή είχα κάποιες προτάσεις όταν ήμουν εκτός Αθηνών», εξομολογήθηκε.

https://www.instagram.com/p/BxHCwESgsnB/

Παράλληλα, σημείωσε: «Ο Κουν ήταν ο μέντορας μου, ο καθοδηγητής μου. Πάντα σκέφτομαι αν αυτό που κάνω θα το επιβράβευε. Είναι σα να έχω τη ματιά του πίσω μου».

Πώς τη βρήκε ο Ανδρέας Γεωργίου και είπε το «ναι» για τη «Γη της Ελιάς»;
«Έχοντας κάνει έναν 40χρονο κύκλο στο θέατρο και έχοντας δουλέψει όλες τις μορφές του, από επιθεώρηση μέχρι αρχαίο δράμα, αισθάνθηκα ότι θέλω να επικεντρωθώ στην κάμερα, ότι είμαι έτοιμη να ασχοληθώ με την τηλεόραση. Το συζητούσα με έναν συνάδελφο που το είπε στον Γεωργίου και προέκυψε η πρόταση. Με μεγάλη χαρά τη δέχτηκα. Το σενάριο είναι εξαιρετικά γραμμένο», αποκάλυψε.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα μικρό χωριό. Έχουμε γίνει όλοι μια οικογένεια. Αισθάνομαι τόσο καλά. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Αυτό παίζει ρόλο και στο τι βγαίνει τελικά προς τα έξω»

Όσο για τον ρόλο της Μαργαρίτας, υπογράμμισε: «Είναι ένας άνθρωπος που επικεντρώνεται στο καλό, στο φως. Που θέλει να βλέπει το δίκαιο, το όμορφο. Αυτό υπηρετεί και υποστηρίζει, αν και κάποιες φορές εθελοτυφλεί. Το σκοτάδι του Αλέξη αρνείται να το δει, γιατί θέλει να πιστέψει ότι το παιδί της γίνεται καλά».

Στη συνέχεια, η ηθοποιός αναφέρθηκε στο κίνημα metoo
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σοφία Μπεκατώρου που μίλησε πρώτη και σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες που ακολούθησαν και τόλμησαν να πουν αυτό που τους έχει συμβεί. Έχει σπάσει ένα απόστημα. Είναι σημαντικό να εκφράζει κανείς το άδικο και η κοινωνία όλο αυτό πρέπει να το στηρίξει. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Υπάρχουν πολλά στόματα που δεν έχουν ανοίξει ακόμα για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες», είπε.

https://www.instagram.com/p/Bwtmz0slbi8/

Για το αν μπορεί να αλλάξει κάτι, τόνισε: «Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν θύματα και θύτες. Ο καθένας από εμάς είναι και τα δύο. Τη μια στιγμή θα είναι το ένα και την άλλη το άλλο. Εάν δεν σεβαστούμε και τμήσουμε τη γυναικεία όψη δεν θα υπάρξει ποτέ ισορροπία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Πρέπει να σεβαστούμε αυτόν που είναι πιο αδύναμος από εμάς γιατί όταν έρθει η ώρας μας και βρεθούμε στη θέση του δεν θα μας λυπηθεί κανένας. Και κανένας θεσμός δεν θα μας προστατέψει.

Είναι προς το κοινό συμφέρον να μπαίνω στα παπούτσια αυτού που είναι σε πιο αδύναμη μοίρα από μένα. Αύριο θα έρθει και η δική μου η σειρά και κάποιο άλλο χέρι θα με εκμεταλλευτεί και θα με κακομεταχειριστεί χωρίς να με σέβεται. Για να υπάρξουν θεσμικές αποφάσεις πρέπει και οι πολίτες να το απαιτήσουν. Αλλά πρέπει και εμείς να σηκωθούμε από τον καναπές μας».

https://www.youtube.com/watch?v=GQZPmZcF3zk

Τη σεζόν 2021 – 2022 παίζει στην σειρά του Μέγκα Η Γη της ελιάς.

Τηλεοπτικές σειρές
Το φάντασμα 1990 ΕΤ2
Η Γη της Ελιάς 2021|2022 Mega
Θεατρικές παραστάσεις
Αντιγόνη (2002) 2002
Γέρμα (2000) 2000
Θεσμοφοριάζουσες (1985) 1985
Ιππόλυτος (2014) 2014
Μαντζουράνα στο κατώφλι… γάιδαρος στα κεραμίδια (1979) 1979
Ο θείος Βάνιας (1989) 1989
Ο ουρανός Κατακόκκινος: Σ’ εσάς που με ακούτε 2012
Ορέστεια (2001) 2001
Πέρσες (2020) 2020
Φιλουμένα Μαρτουράνο (1994) 1994Λυδία Κονιόρδου βιογραφικό σήμερα! Η προσωπική ζωή, η ηλικία, το ύψος, η καταγωγή, οι σπουδές, και τα κιλά

Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις
Εγώ η Αντιγόνη 2000 ΕΤ1
Ορέστεια (1982) 1982 ΕΡΤ
Ω Γλυκύ μου Έαρ 1995 ΕΤ1
Κινηματογραφικές ταινίες
Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος 2008
Αθλητική καριέρα
Η Κονιόρδου ήταν αθλήτρια του ΖΑΟΝ Κηφισιάς, με την πετοσφαίριση είχε την πρώτη της επαφή από το Αρσάκειο όπου φοιτούσε και το σχολικό πρωτάθλημα του 1969[4]. Με τον ΖΑΟΝ ήταν τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, το 1974, 1975 και το 1976 ενώ κλήθηκε και στην Εθνική Ελλάδος που αποτέλεσε βασικό της στέλεχος[4].

Βραβεία
Το 2003 πήρε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για το έργο «Ίων» του Ευριπίδη που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο.[5][6]