ΜΕΙΟΝ η Αγοραστική δύναμη των Ελλήνων (-33)

ΜΕΙΟΝ η Αγοραστική δύναμη των Ελλήνων (-33) Με το κύμα ακρίβειας να σαρώνει την αγορά και τους μισθούς καθηλωμένους, οι πολίτες της Ελλάδας υπολείπονται σε αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών των χωρών που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όλων των χωρών, πλην Βουλγαρίας, του πρώην ανατολικού μπλοκ (Τσεχία, Λιθουανία, Ρουμανία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λετονία) που παραδοσιακά κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας.

Το 2023 το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα). Οι δύο πρώτες χώρες είχαν τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες τρεις χώρες της πρώτης πεντάδας, την Ολλανδία (+30%), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα (-33%) και η Βουλγαρία (-36%). Τη χειρότερη πεντάδα συμπληρώνουν η Λετονία (-29%), η Σλοβακία (-27%) και η Κροατία (-23%).

Στον πάτο της ΕΕ όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών βρέθηκε η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι Έλληνες είναι οι φτωχότεροι στην ΕΕ – πλην των Βούλγαρων – καθώς στη χώρα καταγράφονται από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη και οι μέσες ετήσιες απολαβές είναι οι χαμηλότερες.

Αγοραστική δύναμη

Πηγή cover photo – video: Instagram , facebook , tik-tok , X, google

Ακολούθησε το freegossip.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις!