Hit enter after type your search item

Ποια ειναι η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του Βασιλιά Κωνσταντίνου και απο τι ΠΕΘΑΝΕ σήμερα; Το χρυσάφι, οι πίνακες και τα ασημικά που πούλησε ο οίκος Christie’s ξύπνησαν μνήμες για το θέμα της περιουσίας του έκπτωτου μονάρχη. Πόσα λεφτά έχει ο Τέως; Πόσα πήρε από το ελληνικό Δημόσιο; Κανείς δεν έχει ξεχάσει την εικόνα του δικηγόρου κ. Πέτρου Μαχά, από το γραφείο του κ. Αλέξ. Λυκουρέζου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2003 εμφανίστηκε στη ΔΟΥ Αχαρνών για να εισπράξει τρία τραπεζικά εντάλματα ύψους 13,7 εκατομμυρίων ευρώ στο όνομα του Τέως και των δύο αδελφών του, Ειρήνης και Αικατερίνης. Οι διεκδικήσεις, τα δικαστήρια, τα πήγαινε – έλα του Τέως, οι ληστείες στο Τατόι, το Ιδρυμα Αννα-Μαρία και η λαμπερή ζωή στο Λονδίνο θα μπορούσαν να είναι ένα γαλαζοαίματο ρομάντζο.

Τα πρώτα χρήματα από την εκποίηση της περιουσίας τα εισέπραξε ο Τέως γύρω στα 1970, όταν πούλησε στο Τατόι μια μεγάλη αγροτική έκταση «εκείθεν της σιδηροδρομικής γραμμής» έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Η έκταση πουλήθηκε στην κατασκευαστική ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, που έκτοτε φαλίρισε, με τη μεσολάβηση γνωστού δικηγόρου των Αθηνών. Ως την 1η Ιουνίου 1973 (υπήρχε ακόμη αντιβασιλεύς) καταβαλλόταν στον Τέως ανελλιπώς από τη χούντα η βασιλική χορηγία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εγκατέλειψε τη χώρα τον Δεκέμβριο του 1967.

Ποια ειναι η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του Βασιλιά Κωνσταντίνου και απο τι ΠΕΘΑΝΕ σήμερα;
Ποια ειναι η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του Βασιλιά Κωνσταντίνου και απο τι ΠΕΘΑΝΕ σήμερα;

Οι φίλοι του τέως βασιλιά ισχυρίζονται ότι τον πρώτο καιρό της εξορίας του στην Ιταλία ο έκπτωτος μονάρχης αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Κάποια ακίνητη και κινητή περιουσία που κληρονόμησε η Αννα-Μαρία, μετά τον θάνατο των γονέων της, του βασιλικού οίκου της Δανίας, ήρθε ωστόσο να προστεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό. Ο συγγραφέας κ. Κ. Σταματόπουλος, που έγραψε το βιβλίο «Το χρονικό του Τατοΐου» (εκδόσεις Καπόν), αναφέρει ότι το έκπτωτο βασιλικό ζευγάρι εισέπραξε πολλά χρήματα από ακίνητα της τέως βασίλισσας Φρειδερίκης, που πουλήθηκαν στη Γερμανία. Το 1973 η χούντα είχε καταθέσει 120 εκατομμύρια δραχμές για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας αλλά οι ενδιαφερόμενοι είχαν αρνηθεί τότε να τα πάρουν.

Τον Φεβρουάριο του 1991, λίγες ημέρες πριν από τη μεταφορά της… οικοσκευής του Κωνσταντίνου από το Τατόι στο Χάμστεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο διαχειριστής της βασιλικής περιουσίας, απόστρατος ναύαρχος Μάριος Σταυρίδης, παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς και δήλωσε ότι ύστερα από διάρρηξη που έγινε στο Τατόι, εκλάπησαν πίνακες ζωγραφικής και θρησκευτικές εικόνες. Την ίδια ημέρα ο ναύαρχος εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στο Αστυνομικό Τμήμα και δήλωσε ότι εκτός από τους πίνακες εκλάπησαν και κάποια κοσμήματα.

Στη μακρά λίστα που συνετάχθη κατά τη δήλωση περιλαμβάνονται χρυσό διάδημα σε σχήμα τιάρας «πεποικιλμένον με μαργαριτάρια και μονόπετρα», χρυσές εικόνες σε χρυσοποίκιλτα πλαίσια, βαρύτιμοι σταυροί με σμαράγδια, βραχιόλια με ρουμπίνια, δαχτυλίδια με διαμάντια, κολιέ με μαργαριτάρια, νομίσματα του Φιλίππου, αλεξανδρινά, κωνσταντινάτα κ.λπ. Η διάρρηξη κρατήθηκε μυστική επί 10 χρόνια. Αγνωστο παραμένει γιατί η Αστυνομία δεν έδωσε τότε στη δημοσιότητα τη λίστα των κλοπιμαίων, που αποτελεί πάγια τακτική για την ανεύρεση του χαμένου θησαυρού, ο οποίος θα μπορούσε να βγει στο σφυρί σε κάποιον διεθνή οίκο δημοπρασιών.

Μια καταπληκτική σύμπτωση: στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτός από τις διεκδικήσεις για την ακίνητη περιουσία, ο Τέως ζήτησε πρόσθετη αποζημίωση τριών εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 2 δισ. δρχ.) γι’ αυτά τα αντικείμενα που χάθηκαν από το Τατόι. Στο υπόμνημά του ο Τέως παραθέτει μάλιστα την εκτίμηση του οίκου Christie’s για να δικαιολογήσει το ποσό! Βέβαια παραλείπει να αναφέρει το γεγονός ότι το 1991 μετέφερε με κοντέινερ όλη την κινητή περιουσία που ήθελε να πάρει από το Τατόι. Το ακόμη καταπληκτικότερο είναι ότι ο Κωνσταντίνος, στο ίδιο υπόμνημα, κάνει… παραχώρηση στην Ελλάδα λέγοντας ότι στο αίτημά του «δεν περιλαμβάνονται τα 826 αντικείμενα που δάνεισε η βασιλική οικογένεια το 1977 για χρήση από την Προεδρία της Δημοκρατίας…»!

Τα κοντέινερ με τα οποία μεταφέρθηκαν τα κινητά αντικείμενα από το Τατόι προκάλεσαν την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Επιπλέον ο νόμος 2086/92 του κ. Ι. Παλαιοκρασσά άφησε στην κυριότητα του Τέως 4.000 στρέμματα του Τατοΐου, μεταβίβασε τα υπόλοιπα σε ίδρυμα και περάτωσε εκκρεμείς φορολογικές διαφορές.

Πού πήγαν τα 13,7 εκατομμύρια ευρώ

Το 1994 ο Τέως ξεκινάει τη διεκδίκηση της λεγομένης βασιλικής περιουσίας που είχε απαλλοτριωθεί το 1974. Ο έκπτωτος μονάρχης φέρνει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και διεκδικεί τα παλάτια Τατοΐου και Μον Ρεπό και τις εκτάσεις στο Μονοδένδρι Λάρισας. Η αφρόκρεμα των ελλήνων νομικών παρελαύνει από το δικαστήριο του Στρασβούργου – Δ. Τσάτσος, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπαδημητρίου, Ν. Αλιβιζάτος, Χ. Παμπούκης. Ο Τέως διεκδικεί 161,1 δισεκατομμύρια δραχμές για να πάρει τελικά 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.

Η πλευρά του Τέως υπενθυμίζει πάντα ότι ο Κωνσταντίνος «πήρε τα χρήματα της αποζημίωσης για να τα επιστρέψει στην Ελλάδα». Το 2003, με την απόδοση της αποζημίωσης, δημιουργήθηκε το Ιδρυμα Αννα-Μαρία, το οποίο λειτουργεί ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με πρόεδρο την έκπτωτη βασίλισσα. Οι δραστηριότητες του ιδρύματος δεν έχουν γίνει ως σήμερα γνωστές. Η έδρα του βρίσκεται επί της οδού Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι, εκεί όπου ο Τέως είχε το προσωπικό του γραφείο. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου (δες την ιστοσελίδα www.greekroyalfamily.gr) είναι τα παιδιά του Τέως και ξένοι πρίγκιπες. Η κυρία Αλίκη Στρογγυλού, που δραστηριοποιείται στο Ιδρυμα Αννα-Μαρία, υπερασπίζεται μιλώντας στο «Βήμα» το έργο του: «Παρέχουμε βοήθεια σε ομάδες ανθρώπων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, Πρόσφατα προσφέραμε 10 πυροσβεστικά οχήματα. Προχωρούμε διακριτικά αλλά αποτελεσματικά».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η σύγκρουση με το ελληνικό κράτος για τη βασιλική περιουσία

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο θάνατος του 82χρονου, τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας, Κωνσταντίνου επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της βασιλικής περιουσίας και της σύγκρουσης της τέως βασιλικής οικογένειας με το ελληνικό κράτος.

14
SHARES
Μετά το δημοψήφισμα του 1974 και την αλλαγή πολιτεύματος που σηματοδότησε το τέλος της βασιλείας, ο Κωνσταντίνος παρέμεινε στο εξωτερικό αποφεύγοντας να επιστρέψει στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1981 για να παρακολουθήσει την νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του, Φρειδερίκης.

Οι διαφορές του με το ελληνικό κράτος για την πρώην βασιλική περιουσία των τριών κτημάτων του, δηλαδή το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, το Κτήμα Τατοΐου, και το κτήμα Πολυδενδρίου στην Αγιά Λάρισας οδήγησαν τελικά στα δικαστήρια, καθώς εξ αρχής κατέστη σαφές το ενδιαφέρον του Κωνσταντίνου για τα χρήματα, δηλαδή ο ιδιοτελής χαρακτήρας των Γλύξμπουργκ, όπως διαπιστώνει ο Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της υπερασπιστικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της βασιλικής περιουσίας στην εκδίκαση στο Στρασβούργο.

Συμφωνία με την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1992
Το 1992 σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δια της οποίας εκχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα την απόδοση των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου και το δικαίωμα να εξαχθεί ένας μεγάλος αριθμός κινητών περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα. Η σύμβαση ψηφίστηκε με τον νόμο 2086/1992 περί κυρώσεως της μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου σύμβασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κερκυραϊκός λαός πραγματοποίησε κατάληψη στο ανάκτορο Μον Ρεπό διαδηλώνοντας κατά της συμφωνίας και δηλώνοντας ότι το ανάκτορο ανήκει στον κερκυραϊκό λαό και όχι στον μονάρχη.

Επίσης το 1992 μεταφέρθηκε με κοντέινερ όλη η κινητή περιουσία που βρισκόταν στα παλαιά ανάκτορα Τατοΐου, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα συμπεριλάμβανε κλασικές και βυζαντινές αρχαιότητες. Τα κοντέινερ με τα οποία μεταφέρθηκαν τα κινητά αντικείμενα από το Τατόι προκάλεσαν την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Μάλιστα καταγράφηκε το γεγονός πως εκλάπησαν πίνακες ζωγραφικής, θρησκευτικές εικόνες και κοσμήματα. Σημειώθηκε ακόμη πως ο νόμος του 1992 της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξυπηρετούσε σκανδαλωδώς τα συμφέροντα του Κωνσταντίνου.

Ακύρωση συμφωνίας 1992
Το 1993 έκανε μια πρώτη μεγάλη επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από αυτή την περιοδεία του και αντιμέτωπη με τις όλο και ισχυρότερες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης του ζήτησε να αποχωρήσει. Το 1994 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ακύρωσε με τον νόμο 2215/1994 τη συμφωνία του 1992 και αφαίρεσε από τον Κωνσταντίνο την ιδιοκτησία του στην Ελλάδα και την ελληνική ιθαγένεια θεωρώντας ότι η βασιλική περιουσία είχε ήδη απαλλοτριωθεί με το νομικό διάταγμα της Χούντας των Συνταγματαρχών. Ο συγκεκριμένος νόμος αναγνώριζε ότι η απαλλοτρίωση της βασιλικής περιουσίας από τη Χούντα ήταν εξ αρχής νόμιμη και διατηρήθηκε σε ισχύ και μετά το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, ενώ αποκαλούσε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ως Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ ζητώντας παράλληλα από τα μέλη της οικογένειας να δηλώσουν ένα επίθετο στα ληξιαρχεία ως όρο για την επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

ONCE A KING – KING CONSTANTINE OF GREECE – 1993
Προσφυγή Κωνσταντίνου κατά του ελληνικού δημοσίου
Η τέως βασιλική οικογένεια προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στον ν. 2215/1994. Αν και δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο με την απόφαση 1/1996 της ολομέλειας, απορρίφθηκε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση 4575-8/1996. Τελικά το 1997 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση, συμφώνησε με το ΣτΕ δεχόμενο ότι ο ν. 2215/1994 είναι συνταγματικός.

Στις 21 Οκτωβρίου 1994 κατέθεσε[39], μαζί με άλλα οκτώ μέλη της βασιλικής οικογένειας, προσφυγή κατά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο ισχυριζόμενος ότι ο νόμος 2215/1994 παραβίαζε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Την προσφυγή υπέγραφαν μεταξύ άλλων οι Rosalyn Higgins, καθηγήτρια στο London School of Economics και μετέπειτα η πρώτη γυναίκα μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και Georges Vedel, μέλος του γαλλικού

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος βιογραφικό! Ο θάνατος, η κηδεία, η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, τα παιδιά και τα εγγόνια

συνταγματικού δικαστηρίου και διαπρεπής νομικός, ενώ το κύριο έργο της υπεράσπισης είχαν οι νομικοί λόρδος Λέστερ και Nathene – Arnaouti συνεπικουρούμενοι από τους δικηγόρους Μπράβο και Γεωργιάδη. Με την προσφυγή η βασιλική οικογένεια υποστήριζε ότι με την δήμευση της περιουσίας τους (κτήμα Τατόι, Mon Repos στην Κέρκυρα, κτήμα Πολυδενδρίου στη Λάρισα), χωρίς την καταβολή αποζημίωσης παραβιάστηκαν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους, ότι είχαν υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σχετικά με την υπόθεση της ιθαγένειας, ότι είχε προσβληθεί η προσωπικότητα και η ιδιωτική ζωή τους σχετικά με την επιβολή του επωνύμου “Γλυξμπουργκ”, και ότι είχε παραβιαστεί το δικαίωμα τους σε δίκαιη δίκη.

Απόδοση 13,7 εκατομμυρίων ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο
Τον Οκτώβριο του 1998 δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έκρινε ως παραδεκτό λόγο το περιουσιακό σκέλος της προσφυγής και όχι τα υπόλοιπα παραπέμποντας την υπόθεση σε νέο τμήμα με νέα σύνθεση. Τον Νοέμβριο του 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του πρώτου άρθρου του Πρώτου Πρωτοκόλλου ενώ στις 28 Νοεμβρίου 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε 13,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία αποδόθηκαν 13,7 εκατομμύρια ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Να σημειωθεί ότι στην προσφυγή ο τέως βασιλιάς και τα υπόλοιπα μέλη υπολόγιζαν την βασιλική περιουσία σε 161 εκατομμύρια ευρώ.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου επισήμαναν στο υπόμνημά τους ότι για το ύψος της αποζημίωσης πρέπει να συνεκτιμηθούν τρία κρίσιμα στοιχεία:

Ο Κωνσταντίνος και τα μέλη της οικογενείας του είναι απλοί πολίτες ιδιώτες, χωρίς προνόμια και με αυτή την παραδοχή η περιουσία πρέπει να αποτιμηθεί αποκλειστικώς σε χρήμα.
Οι αιτούντες δεν έχουν καταβάλει φόρους και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο από κτήσεως της επίδικης περιουσίας.

Από τι πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος β΄ της Ελλάδος! Βιογραφικό, Ηλικία, θάνατος, παιδιά, καταγωγή, wikipedia

Μεγάλο μέρος των εκτάσεων των επίμαχων κτημάτων είναι δασικά και ως τέτοια έχουν μικρή εμπορική αξία, εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων αξιοποίησής τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Κωνσταντίνος διεκδικούσε πίνακα του Τζορτζ Σκοτ και άλλα αντικείμενα τα οποία, όμως, σύμφωνα με φορτωτικές που προσκόμισε η ελληνική πλευρά είχαν μεταφερθεί με τα κοντέινερ από το Τατόι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς του 1991. Αυτό αποκάλυψε πως ο Κωνσταντίνος ψευδόταν και προκάλεσε θυμηδία στους δικαστές.

Τελικά, με απόφαση του δικαστηρίου ο τέως βασιλιάς έλαβε ως αποζημίωση 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003. Το Ελληνικό Κράτος κατέβαλε αυτό το ποσό από τον προϋπολογισμό “φυσικών καταστροφών”, θέλοντας να κάνει έναν πολιτικό υπαινιγμό, και εξέδωσε το σχετικό πιστωτικό εκκαθαριστικό από τη ΔΟΥ Αχαρνών ως κατά τόπον αρμόδια, με το σκεπτικό ότι τελευταίος τόπος διαμονής του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα ήταν τα Ανάκτορα στο Τατόι. Ο Κωνσταντίνος, στη συνέχεια, αφού παρέλαβε μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου το ποσό, ανήγγειλε τη δημιουργία του Ιδρύματος «Άννα – Μαρία» με έδρα το Λιχτενστάιν ως φορέα διάθεσης της αποζημίωσής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι σήμερα όμως οι δραστηριότητες του ιδρύματος δεν έχουν γίνει γνωστές.

ΜΑΡΊΑ-ΟΛΥΜΠΊΑ ΓΚΛΎΞΜΠΟΥΡΓΚ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ ΣΉΜΕΡΑ! Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΖΩΉ, Η ΗΛΙΚΊΑ, ΤΟ ΎΨΟΣ, Η ΚΑΤΑΓΩΓΉ, ΟΙ ΣΠΟΥΔΈΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΛΆ

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :